Förflytta dig till innehållet

Henriksson efter förtroendeomröstningen: Jag har känt mig ganska ensam

Jussi Toivanen/Statsrådets kansli
Kvinna med munskydd.
Det kommer att finnas en speciell plats i mitt hjärta för alla de som stöttat mig under den här processen, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) efter fredagens förtroendeomröstning.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) uttrycker tacksamhet över det stora stödet som hon fick från både regeringshåll och oppositionspartier under fredagens förtroendeomröstning i plenum.

— Det kommer att finnas en speciell plats i mitt hjärta för alla de som stöttat mig under den här processen. Ingen nämnd och ingen glömd. Jag är också tacksam över förtroendet. Arbetet fortsätter, säger Henriksson på fredag kväll.

Det var oppositionspartiet Sannfinländarna som riktade misstroende mot Henriksson i samband med fredagens plenum.

Orsaken var beslutet att skjuta fram kommunalvalet till den 13 juni på grund av coronapandemin.

Enligt partiordförande Jussi Halla-Aho (Sannf) har Henriksson försummat sin plikt att se till att kommunalvalet kan ordnas enligt planerna och på ett tryggt sätt.

Omröstningen slutade till Henrikssons fördel med rösterna 103-66. 30 ledamöter var frånvarande, 0 röstade blankt.

Ensam mål för offentlig kritik

Henriksson beskriver de senaste veckorna som de tuffaste under hennes 14 år i riksdagen.

— Fastän åtta av nio partier ställde sig bakom beslutet att flytta valet kom mycket av kritiken i offentligheten att riktas mot mig personligen. Jag kände mig ganska ensam under många dagar.

Att flytta ett val beskriver hon som exceptionellt och därmed också tungt.

Att Sannfinländarna skulle göra politik av beslutet var väntat, säger Henriksson.

—  När jag för tre veckor sedan talade med alla partierna om informationen om det förvärrade smittläget som vi fått från Institutet för hälsa och välfärd lät Jussi Halla-aho förstå att det skulle få tråkiga konsekvenser om vi flyttade valet.

Fredagens omröstning föregicks av många talturer, där Sannfinländarna fortsatte att kritisera Henriksson medan de andra partierna uttryckte sitt helhjärtade eller partiella stöd för Henriksson och beslutet att flytta valet.

— Jag har inte varit med om en likadan uppbackning tidigare. Det kändes ofattbart skönt, säger Henriksson.

Lösning för isolerade

I fråga om kommunalvalet i juni säger Henriksson att frågan om hur personer i karantän ska kunna rösta fick en lösning redan i februari.

—  Hemmaröstning kan vara den främsta lösning för dem. De måste förstås ansöka om att få rösta hemma via sin lokala centralvalnämnd, men att rösta ute på den egna gården med en valfunktionär närvarande borde vara möjligt.

Personer satt i isolering ska kunna rösta tack vare att förhandsröstningen förlängs till två veckor.

— Isoleringen är vanligtvis tio dagar lång. Med en förhandsröstning på 14 dagar plus valdagen borde även dessa personer hinna rösta.

Drive-inröstning är också ett alternativ som ministeriet presenterat för kommunerna.

Enligt Henriksson är det upp till kommunerna att avgöra vilka röstningsalternativ som behövs och passar bäst.

— I mindre kommuner är det lättare att hålla avstånd medan större kommuner kan behöva en större palett av alternativ. Ingen av oss kan veta hur läget är på valdagen, så förhandsröstningen blir ännu viktigare i år.

Jeanette Östman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter