Henriksson: Det är inte meningen att en miljon finländare ska rösta hemma

Så många som möjligt ska kunna rösta tryggt på förhand i april nästa år, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Den finländska vallagen innehåller många möjligheter för att medborgarna ska kunna använda sin röst och att ett val också ska kunna genomföras i specialsituationer. För tillfället hör cirka en miljon finländare till riskgruppen för coronasmitta.
— Men det är inte meningen att en miljon finländare ska rösta hemma, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).
Hon säger att det är tänkt att kommunalvalet ska ordnas som planerat, den 18 april nästa år. Henriksson hoppas också att kommunerna håller förhandsröstningsställena öppna hela den tid som lagen ger möjlighet till.
— Det brukar vara sju dagar och kommunerna har rätt att själv bestämma om öppettiderna, i enlighet med vad lagen avser. Det är mellan 8 och 20 på vardagar och mellan 9 och 18 på lördag och söndag.
Trygg förhandsröstning
Inom Justitieministeriet är man mån om att kommunerna ser till att förhandsröstningsställena är tillräckligt många och att röstningen ordnas så tryggt som möjligt.
— Ju bättre förhandsröstningsmöjligheter det finns, desto mindre tryck blir det på hemmaröstningen, säger Henriksson.
Att rösta hemma är ett förfarande som finns inskrivet i vallagen. Personer som inte kan besöka en vallokal ska enligt lagen beredas möjlighet att rösta hemifrån. I praktiken har det oftast gällt äldre människor.
— Om vi har personer som hör till någon riskgrupp eller är försatta i karantän så kan säkert hemmaröstning bli aktuellt. Men utgångspunkten är att kommunalvalet ordnas så att det ska vara tryggt att gå och rösta även om man är över 70.
Justitieminister Henriksson säger att man inom regeringen kort berört kommunalvalets tidpunkt. Statsledningen har konstaterat att det inte finns något som helst som tyder på att valet behöver flyttas.
— Tröskeln att flytta ett val är väldigt hög och målsättningen är att kommunalvalet ska hållas enligt normal tidtabell.
Uutissuomalainen var först ute med nyheten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.