Henrik Holmströms idé, Skärgårdskortet, ska ge förmåner i många affärer

Skärgårdskortets idékläckare Henrik Holmström (t v) och Arnold Ushacnoff, Praktia. Foto: Anja Kuusisto
Man kan säga att det var tack vare coronaviruset som Pargasbon Henrik Holmström kläckte sin idé. I våras meddelade arbetsgivaren Parfix att det blir tre veckor utan jobb.
Under den tiden grubblade Homström en hel del på hur folk och företagare i Pargas och skärgården överlag skulle klara av den kris samhället genomgick.
— Jag funderade på att här finns många företag och mycket service som folk inte ens känner till. Ett slags förmånskort har någon gång funnits, men det är många år sedan det har upphört.
Snart finns ett igen. Kortbeställningen är gjord och korten levereras sista veckan i augusti.
Idén är att privatpersoner köper kortet, företagen ger rabatter
Holmströms idé går ut på att privatpersoner ska köpa Skärgårdskortet för en tia. Genom att visa upp kortet ska de få rabatter och förmåner i olika butiker och företag.
— På Facebooksidan som jag har grundat är över 30 företag med, men sammanlagt är det redan omkring 50 företag som har lovat komma med.
— Inte ett enda företag som jag har ringt upp har sagt nej, säger Holmström.
En samlande webbsajt är under arbete. Sådant kan Holmström nämligen sedan tidigare, så han bygger webbsidan själv.
Han tänker sig webbsajten som ett paraply där länkar till medverkande företag finns, men företagen får sedan på sina egna sidor berätta om vilka förmåner Skärgårdskortet ger hos just dem.
Arnold Uschanoff, Praktia: Jag tycker idén är toppen
Ett av de första företagen som gick med var Praktia. Byggvaruhuset i Pargas ingår i Rautia-kedjan, men det är inget hinder för att Praktia skulle kunna ha andra förmånsavtal, förklarar delägaren och vd:n Arnold Uschanoff.
— Jag tycker ”Henkkas” idé är toppen. Vi har många stamkunder som får rabatter, men nu ska alla hitta förmåner hos oss, liksom i andra Pargas- och skärgårdsföretag, säger Uschanoff.
— Praktias inställning till mitt förslag det som avgjorde att jag vågade börja kontakta andra, säger Holmström. Till exempel ringde jag sedan upp K-kedjan och fick med Reimari och K-affärerna i Nagu och Korpo. Och M-market i Houtskär är också med.
Facebooksidan för kortet grundade han i början av juli. I början av augusti har den fått närmare 500 följare. Alla kunde ge bildförslag till hur Skärgårdskortet ska se ut.
— Vi ordnade en omröstning där Daniel Strömborgs foto vann. Så nu då tävlingen är avgjord har jag beställt tryckningen av kortet. Det blir lokala AboPrint som trycker det, förklarar Holmström.

Daniel Strömborgs fina spegelbild vann omröstning och ska pryda Skärgårdskortet. Foto: Daniel Strömborg
Tvåspråkigt ska det vara, det jobbar Henrik på
Facebooksidan är tvåspråkig men riktigt all information finns inte ännu på svenska, vilket också har fått någon i Facebookgruppen att efterlysa mer svenska.
— Jag är tvåspråkig men att skriva svenska är svårt för mig, säger Henrik Holmström, som säger att han inte kunde någon svenska alls då han sattes i svenska skola i Kyrkslätt som 6-åring.
Han låter fullständigt finlandssvensk. Men så är det länge sedan skolstarten också, han berättar att han flyttade till Pargas 1995 och har jobbat med ett och varje sedan dess.
— Till Parfix kom jag 2018, först var det en rehabilitering, numera är jag anställd. Jag kan nog säga att min chef Sonja Österholm har hjälpt mig massor, nu hjälper hon också mig med svenskan på sajten.
Parfix är en del av Pargas stads tekniska enhet.

Henrik Holmström tror på idén som samlar skärgårdens serviceutbud och förmåner. Foto: Anja Kuusisto
Skärgårdskortet – vad är det?
Ett förmånskort som ger rabatter i de affärer och företag i Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär, Iniö och S:t Karins som har tackat ja till att gå med.
För företaget kostar deltagandet inget alls. Det som krävs är att företaget ger någon form av rabatt eller förmån till innehavaren av kortet.
Kortet säljs från slutet av augusti i flera affärer i Pargas och skärgården, och kostar en tia.
Det första Skärgårdskortet är i kraft från 1.9.2020 till slutet av år 2021. I fortsättningen är det meningen att kortet ska vara i kraft ett år i taget.
Via kortets Facebooksida kan du se vilka företag som hittills har gått med och var du kan skaffa dig kortet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.