Förflytta dig till innehållet

Hennes torn av rosa biskopsmunkar restes i Åbo – och åts sedan upp

Katarina Pada
Venla Daffeh är tårtkonstnären som skapade munktornet som skymtar bakom. Konstverket stod framme i några timmar innan munkarna delades ut till köpcentrets besökare.

Vad kan man göra med 750 biskopsmunkar? Den utmaningen kastade Hansakvarteret ut till tårtkonstnären Venla Daffeh från Vanda, och hon nappade på idén direkt.

Resultatet av utmaningen restes i Hansakvarteret i Åbo på onsdagen.

Biskopsmunken, bakverket som täcks av en rosafärgad sockerglasyr och har sylt inuti, kallas för just det endast i Egentliga Finland. Resten av världen känner den runda godsaken som en berlinermunk.

Namnet biskopsmunk sägs enligt vissa källor härleda till landets första biskopssäte, som fanns just i Åbo.

Katarina Pada
”Pistsiitsitpiispis”. Översätts ungefär till ”kan jag få en biskopsmunk”, uttalat i sann Åboanda.

– Under höstens Hansailmiö-kampanjvecka vill vi fira Åbotraditioner, och en av de mest kända symbolerna är biskopsmunken. Vi bestämde oss för att ta i ordentligt, och tillsammans med Kosken Leipomo kom vi på idén med ett ätbart munktorn, säger Mirva Järvinen, marknadsföringschef på Hansakvarteret.

Formspråket i det slutliga munkverket är hämtat från valvbågarna i Åbo slott. Mitt emellan fyra pelare fyllda med munkar står en slottliknande fasad, också den täckt med biskopsmunkar.

– Ursprungligen hade vi planer på att bygga Åbo slott av munkarna, men då hade verket fått en mer tårtliknande sammansättning. Till slut valde vi munktornet för då får biskopsmunkarna behålla sin egen vackra form och drar till sig den uppmärksamhet som de förtjänar, säger Venla Daffeh.

Bakverken vilar på repformationer i de fyra pelarna, vilket enligt Daffeh är en blinkning till skärgården.

Katarina Pada
Slottsfasaden i mitten är inte ätlig, men de cirka 750 munkarna ovanpå och omkring delades ut till Hansas besökare med en kopp kaffe.

Erfaren tårtskulptör

Trots att Venla Daffeh har skapat en och annan tårtkreation som tårtskulptör var det här det största projektet hon jobbat med. Det var också första gången hon använde sig av färdiga bakverk för att skapa en större helhet.

– Jag har aldrig gjort något liknande! Jag är grymt nöjd med resultatet och det var superkul att genomföra, säger hon.

Själva biskopsmunkarna bakades av lokala bageriet Kosken leipomo, så byggstenarna fanns färdigt och Daffeh kunde koncentrera sig på det konstnärliga. Hon säger sig njuta mest av den delen i arbetet.

Munktornet restes under onsdagsmorgonen på Hansatorget, mitt i köpcentret. Förbipasserande fick begrunda den rosafärgade installationen fram till klockan 15, då man började dela ut munkarna till sötsugna Åbobor. Kön ringlade sig ända ut genom Hansakvarterets dörrar till gågatan.

Vad kommer du kalla munken i fortsättningen?

– Det är nog en berlinermunk för mig. Jag tror inte folk i huvudstadsregionen ännu känner till biskopsmunken, jag hade själv inte hört den benämningen tidigare, säger Daffeh med ett skratt.

Katarina Pada
Munkkön väntar snällt. Många passade på att fotografera skulpturen innan den skulle förtäras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter