Förflytta dig till innehållet

Hennes klassrum finns i Thailand efter nyår — telefonnumret till ormfångaren var det första som skulle sättas in i telefonen

Klassläraren Heidi Rönnberg ska undervisa i en svensk skola utanför Phuket i tre månader efter nyår. Foto: Carina Holm


I början av januari börjar Heidi Rönnberg, till vardags klasslärare i Kirjala skola i norra Pargas, jobba som lärare i Sanuk svenska skola i Kamala utanför Phuket i Thailand.
– Sanuk betyder glädje, och den privata skolan finns på fyra olika platser i Thailand. När vi för sju år sedan semestrade i Thailand såg jag den svenska skolan och sade: tänk om man skulle jobba där.
Nu blir det verklighet.
Den Sanukskola där hon ska jobba är ganska liten, ”som Kirjala skola ungefär”, men med elever i årskurserna 1–9 plus svensk förskola, det vill säga daghem.

En del stannar i fyra veckor, andra i ett år

I tre månader ska hon undervisa i en klass med högst 18 barn. Det är främst svenska barn i skolan, men också några norska och finländska barn.
Skolan följer den svenska läroplanen, och bland eleverna finns sådana som går i skolan i minst fyra veckor eller fler innan de återvänder till Sverige, och sådana som går ett helt läsår där, så kallade long stay, det vill säga att de är i Thailand en längre tid.
– Det blir en utmaning att skapa sammanhållning i klassen och få alla att känna sig trygga i gruppen, när eleverna byts ofta, och att lära känna alla barn, när en del kommer och andra går. Men jag tycker ju om utmaningar!
Också lärarna jobbar olika länge i skolan.
En del återvänder varje år för att jobba en tid i Thailand.
Skolan har fått bra betyg av elevernas föräldrar och har ett gott rykte och får hundratals ansökningar av intresserade lärare varje år.

Omkring 700 sökte jobbet

Gallringen är hård.
– Vi var sextio av 700 sökande som kallades till en första intervju. Sedan blev det ännu en andra intervjuomgång.
Hon har träffat sina blivande kolleger på en gemensam konferens i Stockholm i somras, där skolan presenterade sig mer utförligt.
– Det första telefonnummer vi skulle spara i våra thailändska telefoner var numret till ormfångaren. Man får inte heller sticka fötterna i skorna utan att tömma dem först. Så visst blir det annorlunda.
En viktig del av lärarnas arbete är att dokumentera vad eleverna gör och ha kontakt med deras skolor hemma i Sverige.
– Det blir ett äventyr för mig, men det är ju också ett äventyr för de familjer som tillbringar en längre tid i Thailand.

Thaitema på tisdagarna

Varje tisdag är det thaitema i skolan, och eleverna ska lära sig de thailändska orden för till exempel frukter och veckodagar.
De besöker också thailändska skolor och buddisttempel, och bekantar sig med landets kultur och traditioner.
En dag i veckan är föräldrarna inbjudna att delta i skolans verksamhet.
– Barnen får en egen thaibok om sin skoltid i landet. När de slutar skolan hålls det ett tal för dem.
Från Kirjala skola tänker hon ta med sig arbetet i tvärsnittsgrupper där yngre och äldre elever blandas.
– Vi jobbar också mycket med många ämnen genom ett tema, och ett sådant tema i Thailand kunde vara Tove Jansson och mumin. Också uteverksamheten tänker jag ta med mig.

Heidi Rönnberg ser fram emot värme och thailändsk livsstil. Foto: Carina Holm

De egna barnen har hejat på

Att hon alls är på väg kan hon till stor del tacka sina barn för. Nu har också den yngsta flyttat hemifrån och alla tre barn har uppmuntrat henne att söka jobbet i Thailand och våga pröva.
– Jag är 54 och ville se om jag ännu kan utvecklas och göra något nytt. Någon thailändska kan jag inte mer än någon hälsningsfras, men mina barn har peppat mig att göra det här.
Januari–februari är högsäsong för nordiska turister i Thailand, och det märks bland annat på att det har varit svårt att hitta bostad.
Rönnberg, och hennes sambo, som följer med i ett par månaders tid, bor på tre olika ställen.
– Både boende och flygbiljetter är dyra den här tiden på året.
Det har också varit en hel del pappersarbete för att komma i väg, trots att det bara handlar om några månader.
– Jag har skickat i väg över trettio dokument. Kontoutdrag och betyg fick inte vara på svenska, utan måste översättas. Men nu hoppas jag komma iväg.

Ser fram emot thailändsk livsstil

På lärarbordet i det jullovstomma klassrummet i Kirjala skola finns en hög med mappar och förberedelser, som Heidi Rönnberg har gjort till sin vikarie, som tar över årskurs 3–4 till och med april.
– Visst har jag funderat mycket på eleverna här, och pratat lite mer med en del om att jag ska vara borta. Det var en elev som undrade om det alls finns några månader kvar av terminen sedan när jag kommer tillbaka, och det gör det ju. Ett helt läsår skulle jag inte vilja vara borta.
Samtidigt ser hon fram emot den thailändska livsstilen, som kanske är mindre inrutad än här.
– Jag tycker ju om när det är ordning och reda, så det blir nog nyttigt för mig. Sedan kanske jag får lära mig att köra moppe i deras vilda trafik, för det gör ju alla där och vi kommer att bo en bit i från skolan. Det ska också bli spännande att bo en tid i värmen och se om det är så roligt som man tror.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter