Hemvårdsklienter i Åbo förs till svalare utrymmen


Under dagen ordnas program för hemvårdsklienterna som kommit till Runosbackens äldreboende för att komma bort från hettan hemma. Foto: Klara Fält
Marjut Aalto, expert inom hemvården, berättar på tisdagen att det är första gången detta ordnas.
– Det här är lite som ett test, efter dagen kommer vi att diskutera med både personal och klienter om hur arrangemanget fungerat. Troligen kommer vi att ordna fler liknande dagar.
Det är främst äldre personer som bor i små lägenheter som blir kokheta under sommaren och som inte har anhöriga som har möjlighet att hjälpa, som behöver komma bort från hemmet.
– I början av förra veckan började vi kartlägga vilka klienter som var i störst behov av att slippa värmen i lägenheten. Många vill ändå inte lämna hemmet, de tycker kanske det är förvirrande eller för tungt att vara borta en hel dag. Det är såklart frivilligt att åka och de som inte vill får stanna hemma.
Aalto berättar att de inom hemvården funderat på flera olika alternativ för att hjälpa klienterna i värmen och att idéer från fältet tagits emot.
– I första hand försöker vi ju hjälpa och hitta lösningar i hemmet men då alla inte kan hjälpas där tyckte vi att en bra lösning kunde vara att erbjuda dem möjligheten att spendera dagen i luftkonditionerade utrymmen.
Under dagen ordnas gemensamt program på äldreboendet. Aalto uppger att klienterna verkar uppskatta svalkan, men också möjligheten att få träffa människor och göra saker tillsammans.
Bertta Kangas, en av klienterna som kommit till Runosbackens äldreboende för dagen, säger att det är en lättnad att få komma bort från hettan i hemmet.
– Jag har över 30 grader hemma i min lägenhet och inga anhöriga i trakten, så det är väldigt skönt att slippa hit.
Kangas kommenterar att det också är roligt att få träffa människor och umgås.

Bertta Kangas har över 30 grader varmt hemma och tycker det är skönt att komma till Runosbackens äldreboende för att svalka sig. Foto: Klara Fält
Anne Vuorinen, öppenvårdschef inom Åbo stads äldreomsorg och handikappservice, berättar att värmen som pågått så länge tar hårt på både klienter och personal.
– Flera klienters anhöriga verkar ändå nu ha insett hur kritisk situationen är och har själva också ingripit. Vissa tar kanske ut den äldre personen till stugan där det är svalare eller kommer oftare på besök för att kolla att allt är bra.
Vuorinen berättar att hemvården också börjat göra fler besök hos de klienter som har det speciellt svårt i värmen. Hon vill ändå lyfta fram familje- och omsorgsminister Annika Saarikkos uttalande om vikten av att grannar också hjälps åt.
– Vi skulle behöva mer gemenskap i vårt land. Äldre personer som bor ensam i höghus kunde få hjälp av grannar som till exempel tar ut dem på gården i skuggan och sitter där som sällskap en stund.
Vuorinen tror absolut att de för framtiden inom hemvården kommer att utveckla en beredskapsplan för liknande situationer då extrema väderförhållanden troligtvis kommer att bli allt vanligare.
Också på Kimitoön och i Pargas uppger representanter från hemvården att värmen är tung för klienterna. Sofie Fredriksson, förman för hemvården på Kimitoön, säger att situationen är oroande men att de ändå inte blivit tvungna att ta till större åtgärder.
– Vid behov har vi ökat antalet hembesök på grund av värmen för att kontrollera allmäntillståndet och vid samtliga hembesök håller personalen koll på att klienterna äter och dricker tillräckligt. Äldre personer har en tendens att inta för lite vätska så därför är det viktigt att skilt uppmana dem att dricka.
Fredriksson uppger också att ett fåtal klienter blivit tvungna att söka läkarvård på grund av hettan.
– Vissa har till exempel grundsjukdomar som gör dem ännu känsligare för värmen.
Också Pargas stads servicechef Camilla Bergman-Kärpijoki uppger att de hos en del klienter gör fler hembesök än vanligt på grund av värmeböljan.
– Vi är väldigt oroliga, det här är en ny och extrem situation för hemvården. Vi har diskuterat en hel del med personalen och noga gått igenom allt de bör vara speciellt uppmärksamma på nu.
Hon uppger att personalen klarat sig bra trots att situationen också för dem är tung.
– Vi försöker också se till att personalen hinner ta tillräckligt många pauser, men alltid är det tyvärr inte möjligt.
För framtiden kommenterar hon precis som Vuorinen att det vore bra att utveckla en handlingsplan så att alla skulle vara förberedda ifall en liknande situation skulle uppstå igen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.