Förflytta dig till innehållet

Hemvården i Pargas jobbar i nya team, personal och kunder tackar

Äldreomsorgschef Camilla Bergman-Kärpijoki och närvårdaren Astrid Strömborg i hemvårdens kansli i Pargas. Foto: Anja Kuusisto

När närvårdaren Astrid Strömborgs arbetspass börjar kollar hon mobiltelefon. I den finns namn, klockslag och adresser för alla kunder hon ska besöka. 08.10, 08.30, 08.50, 09.30 och så vidare.

Dessutom finns där en kort beskrivning över vad vilken kund behöver, till exempel: Kontrollera att insulinmängden är rätt, bistå vid insulinsprutan, kontrollera att kunden tar medicin och att kunden äter.

– Att ha allt i mobilen är en jättebra metod. När jag i dag kom till jobb klockan 8 hade de som kommit tidigare dessutom plockat fram färdigt vad jag behövde, så det var bara att sticka iväg, säger Strömborg som verkar trivas nästan smittsamt bra i sitt jobb.

Arbetsdagen innan har hon haft kvällspasset och då besökte hon de första kunderna klockan 16 och avslutade arbetsdagen klockan 21.

I varje skift ingår också någon tid på hemvårdens enhet på Strandvägen i Pargas, i samma hus som polisstationen. Där handlar jobbet bland annat om att anteckna viss patient- eller kunddata.

– Då personalen är motiverad och trivs tillsammans avspeglar det sig säkert på fältet också, säger äldreomsorgschefen Camilla Bergman-Kärpijoki i Pargas stad.

Hon upplever att det är en stor förändring som har skett och att ett nytt teamtänk har tagits väl emot. De kontinuerliga utvärderingar som har gjorts och görs, visar också goda betyg.

Lång process skapade nya sätt jobba

Att hemvården i Pargas numera jobbar i mångprofessionella team (se faktarutan nedan) kan låta vardagligt, men det var en reform som planerades under en lång tid, personalen involverades och arbetet omorganiserades på helt andra sätt än tidigare.

– Det har varit en lång och rätt tung process, men nu börjar personalen känna sig hemma i teamjobbet. Nu går både hemvården och hemsjukvården under namnet hemvård. I alla team team ingår nu både sjukskötare och närvårdare.

– För kunderna är fördelarna tydliga, de ser oftare samma personal då ett mindre antal team vårdare är involverade i deras vård och omsorg.

–  Jag tror också arbetsbördan fördelar sig mer jämlikt hos personalen. Många säger att de absolut inte skulle vilja återgå till det gamla arbetssättet, även om alla förändringar först kan kännas svåra.

Motiverad personal, men rekryteringen är en utmaning

Bergman-Kärpijoki lovordar en kunnig och motiverad personal, samtidigt som hon konstaterar att sjukfrånvaron är hög och speciellt hög var den i januari.

– Folk har varit mycket sjuka och i de här jobben är det otänkbart att gå till kunder om man själv bär på en smitta. Det är svårt att få vikarier, och ännu svårare att få behöriga vikarier.

Det har sagts nationellt att hemvården kan få ännu större rekryteringsproblem i framtiden eftersom den kommande vårdarkvoten gör att mer personal måste anställas till många vårdhem.

– Det blir nog väldigt utmanande, det är så svårt redan nu. Enbart för våra effektiverade boenden skulle vi behöva 15 närvårdare ytterligare.

Robothjälp är på kommande

Ny teknologi blir sannolikt en avlastande faktor då bemanningen inom äldreomsorgen helt enkelt inte kommer att gå ihop, tror Bergman-Kärpijoki.

Ännu i år ska ett pilotförsök med läkemedelsrobotar göras i Pargas, robotar som har koll på kundens medicinmängder och påminner om att ta dem vid rätt tidpunkt. Tas inte medicinen inom en viss tid är det roboten som larmar hemvården.

– Vi har också övergått till automatiserade läkemedel för ungefär 80 procent av hemvårdens kunder, resterande 20 procent har traditionella dosetter med medicin. Det automatiserade betyder att apoteket portionerar ut medicinerna i färdiga påsar, vilket frigör arbetstid för närvårdarna till kunderna, istället för att tiden går åt till delning av mediciner.

Nya avgifter under arbete

När social- och hälsovårdsnämnden möttes i medlet av februari var ett ärende hemvårdens avgifter. Nu debiteras kunderna per dag och inte per besök, medan målet är ett rättvisare system där vården mätt i antalet timmar blir debiteringsgrunden.

Tarifferna remitterades så ärendet kommer upp vid mötet i mars.

LÄS OCKSÅ:
Georg Uppman, 90, miste benen och vill bo hemma – hemvården är räddningen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter