Förflytta dig till innehållet

Hemvården i Åbo behöver 150 000 munskydd – symaskinerna i staden går redan heta men produktionen måste trappas upp

Kvinna vid en symaskin.

Anu Nurmi och cirka 20 andra syr skyddsmasker vid Arbetscentralen i Åbo. Foto: Riku Reinikainen


Vid Åbo stads arbetscentral går symaskinerna nu heta. Målet är att tillverka tusentals munskydd av tyg per dag åt vårdare som jobbar bland annat inom Åbo stads hemvård.
Bristen på skyddsutrustning är stor och enligt Riitta Liuksa, chef för välfärdssektorn i Åbo, har produktionen kommit bra i gång men för att skydda de många äldre som hemvårdarna sköter, måste produktionstakten öka.
— Just nu tillverkas det hundratals skydd per dag. Men det borde tillverkas tusentals, säger Liuksa. Vid Åbo stad har man räknat ut att bara hemvården behöver 120 000 – 150 000 munskydd totalt under epidemitiden.

Produktionen trappas upp

Munskydd tillverkas på olika håll i staden, bland annat vid stadens arbetscentral, teatrarna, museerna och inom ungdomsverksamheten. Produktionen koordineras av Arbetscentralen och där säger arbetsledare Ritva Rautiainen-Laakso att man gör sitt bästa för att hela tiden öka takten.
— I takt med att produktionsmetoderna slimmas blir vi snabbare. Vi kommer också att anställa några till för att sy skydden, berättar Rautiainen-Laakso.
Just nu är det 20 personer på Arbetscentralen som syr och klipper till tyget som används för skydden.

50 000 skydd i veckan

Inom hälsovården i Åbo går det åt över 50 000 andningsskydd per vecka. I lagren finns skyddsutrustning som staden fått från Försörjningsberedskapscentralen och skydd som staden själv köpt från Kina.
Hälften av den utrustning som staden fått från Försörjningsberedskapscentralen har getts vidare till de privata vårdinrättningar som staden köper effektiverat serviceboende av i staden.
Till andra privata serviceboenden och hemvårdsföretag räcker skydden inte.

Hemvården ska klara sig med tygskydd

Inom stadens vårdenheter försöker man se till att det i första hand finns tillräckligt med skyddsutrustning inom den del av hälsovården, effektiverade serviceboendena och hemvården där coronapatienter eller misstänkta coronafall vårdas.
Men Liuksa medger att budskapen som kommer från regeringshåll är irriterande motsägelsefulla.
— Å ena sidan säger man att det gäller att prioritera men å andra sidan säger man att alla ska ha rätt till ordentliga andningsskydd. Det finns helt enkelt inte sådana mängder skydd att de skulle räcka till precis alla inom vården.
På staden anser man att risken för smittspridning är minst inom hemvården och därför kommer textilskydden som nu sys upp i huvudsak att användas inom hemvården.
Textilskydden skyddar inte den som bär masken, men kan skydda andra i omgivningen.
Risken att vårdare som jobbar inom hemvården smittas av någon äldre person är enligt Liuksa ganska liten eftersom de allra flesta äldre är isolerade i sina hem.
Däremot finns det risk att vårdarna smittar de äldre, men den risken kan enligt Liuksa minimeras med hjälp av de munskydd av tyg som nu sys upp.
Enligt en förfrågan som sjukskötarförbundet nyligen utförde bland sina medlemmar, finns det vårdinrättningar i Finland där sjukskötare uppmanats att använda regnkläder eller nita ihop egna skydd av hushållspapper då det inte funnits skyddsmasker.
Liknande uppmaningar förekommer inte inom Åbo stad, lovar Liuksa.
— Nej vi uppmanar ingen att använda scarf eller regnkläder för att skydda sig, säger Liuksa. Istället använder vi av de kirurgiska masker som egentligen är reserverade för vård av människor som smittats eller befaras ha smittats av covid-19.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter