Förflytta dig till innehållet

Hemmets nuvarande vd Ann-Mari Backman går vidare och satsar på yogaterapi

Ann-Mari Backman lämnar vd-skapet för Hemmet i Åbo den 30 september. Här är hon i den nyrenoverade lokalen Villa Vindens café.

Ann-Mari Backman lämnar vd-skapet för Hemmet i Åbo den 30 september. Här är hon i den nyrenoverade lokalen Villa Vindens café. Foto: Annina Suominen


Den 30 september gör Ann-Mari Backman sin sista arbetsdag som vd för servicehemmet Hemmet i Åbo.
Backman avgår på egen begäran efter tolv år som vd.
Hon känner att det är dags att gå vidare nu, och satsa på sitt eget företag som bland annat erbjuder förebyggande mediyogaterapi. Hon är utbildad mediyogaterapeut och har lett pass i Åbo i flera år.
– Det känns som om jag har gett mitt allt och nu är det bra att gå vidare. Jag överlämnar Hemmet i goda och kompetenta händer, säger hon.
Mycket har hänt under Backmans tid på Hemmet. Fasaden, taket och till sist Hemmets vind har renoverats. Digitaliseringen förändrade mycket i vården. Från att ha dokumenterat alla uppgifter på papper är nu allt dokumenterat i olika databaser.

Allt äldre bor på servicehuset

En annan stor förändring är de boendes rörlighet. Då Backman började satt ungefär fem personer i rullstol, i dag är cirka hälften av de som bor där beroende av rullstol.
En av orsakerna är Finlands linje att prioritera att folk ska bo längre hemma. Sedan den nya äldreomsorgslagen trädde i kraft 2012 stöder kommunerna inte längre de som behöver normalt serviceboende ekonomiskt, utan endast effektiverat boende och boende för personer med minnessjukdomar.
De som är i behov av normalt serviceboende kan köpa tjänsten privat, vilket inte alla har råd med. Den som inte har råd att betala ansöker om servicesedlar eller betalningsförbindelse via kommunen. Men en del faller mellan kategorierna.
På Hemmets servicehus Annahemmet är medelåldern 90 år. På Rosenhemmet är medelåldern lägre eftersom minnessjukdomar allt oftare kommer i ett tidigare skede.
– Får man en exempelvis en minnessjukdom vid 65 års ålder kan förloppet gå så pass snabbt att en plats på en enhet för minnessjuka kan bli aktuell efter några år.

Delaktighet och kultur viktigt på Hemmet

En viktig del av äldrevården i dag är att erbjuda gemenskap och göra de äldre delaktiga i meningsfulla aktiviteter. Hemmet har satsat mer och mer på det längs med åren – bland annat på individanpassade kulturupplevelser.
– Tidigare ordnades det kulturevenemang för stora grupper människor. Nu erbjuder vi mera och mera kulturupplevelser för mindre grupper, bland annat har vi haft en dansfadder här under en vecka varje år de senaste tre åren.
Hemmet anställde även en egen kulturkoordinator för en treårsperiod år 2015, tack vare projektpengar från Svenska Kulturfonden.
De nyrenoverade lokalerna som går under namnet Villa Vinden är också något som Backman är glad och stolt över. Där finns mötes- och konferensutrymmen, en konsertsal, ett föreningsrum samt ett lunchcafé.

Vårdkrisen har inte drabbat Hemmet allt för hårt

Vårdsektorn lider sedan länge av stor personalbrist.
– Men Hemmet har ett gott rykte och tack vare samarbete med Novia finns det alltid många möjligheter att hitta vikarier. En utmaning i dag är dock att leda människor i kortare anställningsförhållanden. Många unga vill i dag inte ha längre arbetskontrakt och åker exempelvis gärna utomlands i stället.
Men färre behöriga vårdare har också sökt de jobb som utannonserats på Hemmet de senaste tolv åren, konstaterar hon.
Backman påpekar att vårdkrisen finns i hela Europa. Hon deltog nyligen i en europeisk konferens i Prag, där problemen diskuterades.
Hon ger ett exempel på framtidsvision som diskuterades på konferensen:
– Om en äldre i dag behöver två personer för att komma ur sängen, så skulle den personen år 2060 bara ha en person att tillgå.
– Något måste göras. Behovet av hjälp minskar ju inte i framtiden. Jag tror att det är här som teknologin kommer in i bilden. Men det mänskliga mötet ska finnas kvar, vårdrobotar ska agera som assistenter, kanske sköta byket eller soporna.

Saker måste få ta tid

Backman har arbetat i olika chefspositioner sedan år 1992. Ett frö av intresse för ledarskap såddes då hon arbetade med ett näringsprojekt i Zambia. Då lärde hon sig att ta ansvar, att ta initiativ och organisera arbetet.
Om ledarskap säger hon:
– Det är alltid viktigast att lyssna på personalen och att arbeta för att de ska våga lita på sig själva, möta klienterna och ta eget ansvar. Pensionärernas vårdplan ska också göras upp tillsammans med dem det berör och deras anhöriga för att bli så bra som möjligt.
En av de viktigaste sakerna för en ledare är också att lära sig att saker måste få ta tid. Förändring sker i regel inte snabbt, konstaterar hon.

Ann-Mari Backman
Född: 1962 i Vasa.
Karriär: Studerade först turism, utbildade sig sedan till sjukskötare och arbetade på barnens intensivavdelning i Vasa. Utbildade sig sedan till hälsovårdare och arbetade med ett näringsprojekt i Zambia två år. Arbetade sedan i Vasa på olika vårdavdelningar och inom öppenvården. År 2000 flyttade hon och familjen till Åbo då maken fick jobb där. Hon arbetade några år på Runosbackens äldreboende, två år med ett digitaliserings- och kommunikationsprojekt i skärgården, och sedan 2007 som vd för Hemmet.
Bor: På Hirvensalo i Åbo.
Familj: Man, två barn och två barnbarn.
Intressen: Natur, bär- och svampplockning, läsning och att vara med familjen.
Motto: Ett filosofiskt uttryck som passar mig är Søren Kierkegaards: Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.
Framtidsplaner: Att satsa på förebyggande vård för den arbetsföra befolkningen via mitt eget företag och min yogastudio på Hirvensalo. Jag satsar på mediyoga och ayurveda i form av övningar och föreläsningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter