Hembygdsföreningen i Pargas vill gärna ha idéer — bjuder in till inspirationskväll


Hembygdsföreningen i Pargas välkomnar fler frivilliga med, säger Lena Långbacka, Anne Bergström och Tarja Suomi. Foto: Carina Holm
– Gamla skor! Tänk om vi kunde ordna en utställning med skor från olika tider, och få unga fashionistas att visa bilder av dem på Instagram, säger Tarja Suomi.
Hon har flyttat till Pargas för några år sedan och är numera engagerad i Pargas hembygdsförening.
– Jag har lärt mig massor om Pargas och dess historia med Lenins flykt och gruvans betydelse, och dessutom är det ett välfungerande språkbad, säger hon om hembygdsföreningen och hembygdsmuseet.
Inspirationskväll på måndag
På måndag den 21 september klockan 17–18.30 ordnar hembygdsföreningen en inspirationskväll för den som vill engagera sig som frivillig i föreningen och museets verksamhet.
Inspiratör är Li Näse från hembygdsmuseet Sagalund i Kimito, där man har en mer strukturerad frivilligverksamhet, säger museiamanuens Anne Bergström.
– Jag hoppas på en utställningsgrupp som kunde komma med nya idéer om vad vi kunde ställa ut eller berätta om vilka teman de skulle vilja se en utställning.
Det finns redan en grupp frivilliga som jobbar med matkultur och mattraditioner. Nu hoppas föreningen på att hitta frivilliga som förutom utställningar till exempel är intresserade av att vårda gamla byggnader, arkivering, lokalhistoria, hantverk eller trädgårdsskötsel.
Gamla växter att kartlägga — till exempel
– Det finns förvånansvärt mycket växter vid hembygdsmuseet och många av besökarna är mycket intresserade av dem. Vi ska kartlägga dem och presentera dem på ett bättre sätt för våra besökare, säger Bergström, som ett exempel på vad frivilliga kan delta i.
Samtidigt betonar både hon och föreningens sekreterare Lena Långbacka att det inte handlar om något ständigt arbetsläger.
– Man förbinder sig inte till något, utan det kan också handla om pop up-verksamhet. Vi hoppas att alla som är intresserade av sin hembygd Pargas kommer med och aktiverar sig enligt eget intresse eller eventuellt specialkunnande.
Föreningen är grundad 1928 och har i dag omkring 170 medlemmar.
– Fortfarande handlar vår verksamhet om att ta vara på, dokumentera och förmedla vår historia. Hela museet är en skatt med alla sina byggnader och föremål. Nu vill vi ha frivilliga med för att utveckla verksamheten och få nya idéer, säger Långbacka.
Hembygdsintresse på Facebook
Hon konstaterar att intresset för hembygden fortfarande är stort.
– Det är många som är med i grupper i sociala medier där man delar bilder och berättelser om hur det var förr. Den här sommarens hemester har också fått upp folks ögon för det som finns nära. Nu hoppas vi att den som har ett intresse för vårt kulturarv kommer med och bidrar med sitt kunnande eller sina idéer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.