Förflytta dig till innehållet

Hem till Åbo från Cannes – Wessels har medverkat i film som gjort succé på filmfestivalen

Konstnär. För Christopher Wessels är konsten ett verktyg för att tänka det omöjliga. Att göra film är Wessels första kärlek, men inom andra konstformer har han friare händer att skapa något helt nytt. Den senaste film han medverkat i är ”Aland” som är filmad på Åland.


Christopher Wessels är nyss hemkommen från Filmfestivalen i Cannes i Frankrike. Han var chefsfotograf för den kenyanska filmen ”Rafiki” som väckt mycket uppmärksamhet i Cannes. Den var nominerad i kategorin ”Un certain regard” som uppmärksammar filmer som är nyskapande eller djärva.
Wessels beskriver vilken fantastisk upplevelse filmpremiären var.
– Efter filmen fick vi 10 minuters stående ovationer. Det var ett otroligt ögonblick och ett verkligt erkännande för allt hårt arbete.
I publiken fanns flera medlemmar från juryn för huvudfilmkategorin, bland annat den kända skådespelaren Cate Blanchett.

Kontrovers i Kenya

Men Rafiki har väckt stor kontrovers i Kenya där filmen utspelar sig. Filmen har förbjudits i landet. Rafiki handlar om två unga kvinnor som blir kära i varandra trots familjernas politiska rivalitet och en konservativ omgivning.
Kenyas filmgranskningsinstitution har förbjudit filmen med motiveringen att den ”förespråkar” homosexualitet. De hänvisar till en gammal kolonial lag som förbjuder homosexuellt sex som är instiftad av Storbritannien.
Det är främst filmens kenyanska regissör Wanuri Kahiu som fått stå i rampljuset när det har blåst i hemlandet.
– Som filmfotograf är man mer osynlig, säger Wessels som konstaterar att i sådana här fall är det ganska skönt.
Som chefsfotograf i en filmatisering är det Wessels som ansvarar för filmens visuella språk och kommer med det tekniska kunnandet för att förverkliga regissörens vision.

Till Vendigbiennalen

Film är den konstform som ligger närmast hjärtat för Wessels och han beskriver det som sin första kärlek. Men han är en mångsysslare inom konst och kultur.
Wessels är del i ett konstkollektiv som är ansvarig för den Finska paviljongen på Venedigbiennalen nästa år. ”The miracle workers collective” valdes ut bland över 80 ansökningar.
Kollektivet grundades med sikte på att delta i urvalsprocessen för den stora konstbiennalen. Gruppen har ett år på sig att mejsla fram vad de ska skapa i Finlands paviljong. Det är första gången som en grupp och inte en enskild konstnär med kurator väljs.
Wessels förklarar att kollektivet handlar om att tänka det omöjliga.
– För mig personligen kom idén om att göra det omöjliga från afrofuturism-artisten Sun Ra som gjorde en intervju med Yle år 1971. Där sa han att det vi har är resultatet av det möjliga. Men i ett så här stort universium kan vi inte bara titta på det möjliga utan också på det omöjliga.

Konsten ska förändra världen

Härefter citerar Wessels filosofen och samhällskritikern Slavoj Žižek som skrivit att det är enklare för människor att föreställa sig jordens undergång än en förändring i det sätt som samhället är organiserat.
För Wessels är konst ett verktyg för att föreställa sig en annorlunda ordning.
– The miracle workers collective är ett forum för att aktivt fundera kring hur världen kan förändras och bryta cirkeln av exploatering av människor och jordens resurser.
Det är fråga om konceptkonst där idén, eller konceptet, är i fokus istället för materiella och estetiska aspekter av konsten.
Här citerar Wessels den tyska dramatikern och poeten Bertolt Brecht som sade att ”konst är inte en spegel som man håller upp mot verkligheten, utan en hammare med vilken man formar den.”
Den här idén om konstens uppgift genomsyrar all Wessels konstnärliga verksamhet.
Han har många järn i elden, men huvudsysslan just nu är projektet ”The childrens’ library project” vid Åbo Akademi. Det är ett projekt om rasism i barnlitteratur, som kombinerar konstnärliga metoder och forskningsmetod för att tänka på berättelser på ett helt nytt sätt. Projektet är finansierat av Kone stiftelsen och med i projektet är flera forskare anknutna till Åbo Akademi. Ledare för projektet är Wessels partner, forskaren Katarina Jungar.
– Det har varit väldigt intressant att arbeta i den här kontexten och tillföra ett konstnärligt perspektiv till akademisk forskning, säger Wessels.

Christopher Wessels
Filmfotograf, kulturarbetare, konstnär.
Aktuell med: Chefsfotograf för filmen ”Rafiki” som nominerades för Cannes filmfestival. Representerar Finland i Venedigbiennalen som del i ett konstkollektiv nästa år.
Född: 1976 i Port Elizabeth, Sydafrika.
Bor: Åbo.
Familj: Partner Katarina Jungar, barnen Amílcar och Leila Jungar.
Arbete: Kurator i projektet ”Childrens’ library” vid Åbo Akademi.
Bästa film: – Oj nej, det finns ju så många bra filmer. Men om jag nämner två: Soy Cuba (1964) och Capharnaüm (2018).
Motto: Att bekämpa ignorans och förstå den upproriska genen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter