Förflytta dig till innehållet

Hem och skola om ”Sossens” inneluft: Ännu måste vi inte upp på barrikaderna

Arkiv/Kim Lund
En skola i rött tegel
Åbo Hem och skola följer med utvecklingen kring inneluften i S:t Olofsskolan. Staden har lovat ett besked i oktober.

Än så länge går utvecklingen kring S:t Olofsskolans inneluftsproblem i en sådan takt att Åboavdelningen av Hem och skola inte ser någon orsak att trappa upp lobbningen kring en ny byggnad för skolan, säger sektionens ordförande Jenny Sid.

– Åbo stad har lovat ett tillfälligt utrymme från början av 2022 eller allra senast till sommaren och vi måste ge möjlighet för beslutsfattarna att göra sitt, säger hon.

Men det finns en beredskap i bakgrunden.

Om S:t Olofskolan börjar falla bort från föredragningslistorna så är Hem och skola och en skara föräldrar beredda att bli mer ljudliga.

– Vi har en del aktiva föräldrar som vill påskynda processen ännu mera, men i nuläget följer vi aktivt med situationen och håller kontakten med svenska sektionen vid staden. Vi måste inte upp på barrikaderna ännu.

Har lobbat för flytt hela året

Hem och skola har lobbat för en tillfällig skolbyggnad hela året, bland annat med en insändare i februari där man påvisade den akuta brist på utrymme som finns i skolan – och som är ett minst lika stort problem som inneluften.

– Sedan när Sirate publicerade sin konditionsgranskning i början av juni som visade på inneluftsproblemen, så gjorde det förstås situationen ännu mer akut, säger Sid.

Förra veckan ordnades ett möte där staden informerade skolan och föräldrarna om hur framtiden ser ut, och bland annat stod det klart att resultatet av den behovsgranskning som har gjorts offentliggörs i mitten av oktober.

– Då hoppas vi också att en lösning kan presenteras.

Jenny Sid, ordförande Åbo Hem och skolaPrivat
Jenny Sid, ordförande för Åbo Hem och skola, säger att en del föräldrar har kontaktat föreningen för att deras barn fått symptom av S:t Olofsskolans inneluft.

Elever på S:t Olofsskolan har sagt att inneluften inte är ett problem som har påverkat dem, och det kan göra att situationen känns mindre akut, men Sid säger att det finns ett litet antal som känner av problemen.

– Ett par föräldrar har kontaktat oss och berättat om att deras barn har symptom som kan härledas till dålig inneluft. Dessutom finns det flera barn från S:t Karins i skolan, som har gått de lägre klasserna i dålig inneluft och de är också oroliga över att råka ut för samma sak igen, säger hon.

Ofta ser man rekommendationer om munskydd för utrymmen som tampas med dålig inneluft och det innebär att coronapandemin kan ha minskat på antalet som får symptom.

– Flera lärare i skolan har spekulerat i att munskydden som används kan innebära att det finns ett mörkertal, säger Sid.

”Upp till politikerna”

I Åbo finns också fyra, fem finskspråkiga skolor som tampas med motsvarande problem och det här är något som oroar Sid lite, eftersom svenskspråkiga skolor brukar få kämpa för att höras i mängden.

– Visst har man ju hört att det gått så att finskspråkiga skolor fått förtur tidigare, men nu är det upp till politikerna. De som har sagt att de värnar om svenskan, oberoende parti, får nu visa att de håller vad de sagt, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter