Hem och Skola: När ingen lyssnar söker man sig till sociala medier

Facebookinlägget som storasystern till Naguflickan skrev har på drygt ett dygn delats 170 gånger och lett till en livlig och stundvis hätsk diskussion om föräldraansvar, mobbning och hur dåligt skolornas antimobbningsarbete fungerar i praktiken.
I flera av inläggen berättar skribenterna också om sina egna erfarenheter av mobbning och hur vuxenvärlden har blundat för problemen.
Att ämnet engagerar och väcker diskussion förvånar inte Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk.
– Sociala medier är en naturlig del av vår vardag och allt som händer i samhället eller i våra liv återspeglas och syns också där. De kan vara en kanal för olyckliga och ledsna människor att hantera och utrycka sina känslor.
Man kanske skriver något i affekt utan att tänka efter och så ångrar man sig.
Hon känner inte till det aktuella Nagufallet eller skriverierna kring det och uttalar sig därför på ett allmänt plan om de sociala mediernas roll i dylika sammanhang.
I fall ett mobbningsoffer eller hens anhöriga känner sig svikna av dem som borde vara ett stöd, är det lätt hänt att man i stället söker hjälp på sociala medier, säger Romantschuk.
– Det visar hur viktigt det är att vuxenvärlden och skolan tar sig an mobbningen på ett professionellt, lyhört och empatiskt sätt och lyssnar på alla parter. Känslan av att vara mobbad kan vara en subjektiv känsla, men den måste alltid tas på allvar. Känner man att ingen lyssnar, för man kanske ut sin ångest och oro på sociala medier i stället.
Vilka risker finns det med det?
– Det är en stor risk att diskussionen spårar ut och handlar om något helt annat än det var tänkt från början, i synnerhet om det är ett laddat ämne. Man kanske skriver något i affekt utan att tänka efter och så ångrar man sig. Inläggen tas ur sitt sammanhang och på en liten ort kan det leda till ryktesspridning.
– Det är förståeligt att man gör så, men med tanke på problematiken är det inte så konstruktivt.
Hej! Det har kommit in ett par kommentarer på den här artikeln som är skrivna anonymt. Enligt vår kommentarspolicy publicerar vi bara kommentarer som är undertecknade med för- och efternamn: ”Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.” Mvh Monica Forssell/ÅU