”Helt crazy” intresse inför Stafettkarnevalen – skolorna i Åbotrakten slipar formen inför helgen

På fredagen går Stafettkarnevalen av stapeln på Olympiastadion i Helsingfors. Då rullar flera bussar från Åbohållet mot huvudstaden.
I år deltar bland annat elever från Cygnaeus skola, Sirkkala skola, S:t Karins svenska skola och S:t Olofsskolan i Stafettkarnevalen. Även Katedralskolan ska visa sin plats bland andra gymnasier.
Sirkkala skola åker till Stafettkarnevalen med cirka 60 elever. Klasslärare Jasmin Bilenberg berättar att skolan åker till Helsingfors med buss och kör tillbaka hem på kvällen.
– Intresset har varit så stort att vi inte kunnat ta med alla. Vår tanke är ändå att alla ska få springa någon gång under sin lågstadietid, säger hon.
Bilenberg berättar att skolan tränat ungefär en gång i veckan. På torsdag har lagen sin sista träning före karnevalen.

Slipar ännu på växlingarna
Ännu på onsdagen finslipade Cygnaeus skola sina växlingar på Paavo Nurmi-stadion i Åbo. Lagen höll sina första övningar veckan efter påsk. Nu är stegen kvickare och växlingarna smidigare än för några veckor sedan.
Eemil Andersson och Minea Ekqvist som går i femte klass i Cygnaeus skola deltar i Stafettkarnevalen för första gången.
– Det är roligt att springa och vara med i tävlingar, säger Ekqvist. Andersson instämmer.

Träningarna har gått bra, men det där med pinnen är utmanande, anser de.
– Växlingarna är nog det svåraste, säger Andersson.
Gymnastiklärare Caroline Grönqvist berättar att elva lag från skolan deltar i årets karneval. Förutom kortare stafetter springer skolan även gatu- och masstafett.
– Vi deltar i alla stafetter vi kan, säger Grönqvist.
Cygnaeus skola kommer att åka tur och retur till Helsingfors och en gång till om det blir final på lördag.
Stort intresse för karnevalen
Även i S:t Karins tränade man för fullt på onsdagen. Klasslärare Heidi Sourander har övat med lagen sedan april. Snön ställde till det en aning, men den senaste veckan har lagen tränat flitigt.
Mya Hartvik har precis gett pinnen till följande löpare. Hon är inte värst andfådd. Hon är ju trots allt friidrottare.
– Jag har hållit på med det i några år, säger Mya.

I år deltar Mya för första gången i Stafettkarnevalen. Olympiastadion har hon redan besökt i samband med att hon var och se på en friidrottstävling med familjen.
– Det blir ändå häftigt att springa där, säger hon.
Vid sidan av idrottsplan sitter Jesper Granholm och väntar på sin växling. På fritiden håller Granholm på med fotboll och ishockey. Också han deltar i Stafettkarnevalen för första gången.
– Det blir spännande, men ändå helt roligt, säger han.

I S:t Karins har intresset för Stafettkarnevalen varit rekordstort. ”Helt crazy”, säger Sourander som berättar att över 70 elever deltar i karnevalen.
– Tidigare var vi så små att vi inte riktigt hade en chans, men när vi för några år sedan tog vår första medalj har också intresset ökat, säger hon.
Tack vare engagerade föräldrar åker S:t Karinsborna i år till Helsingfors med sammanlagt tre bussar – två på fredag och en på lördag.
– I fjol hade vi ett stort intresse, och många var besvikna över att de inte kom med. Men nu har vi en till buss och flera platser, säger Sourander.
Stafettkarnevalen arrangeras den 17–18 maj. I år arrangeras det finlandssvenska idrottsevenemanget för 62 gången. ÅU kommer att rapportera om stämningen och resultaten från fredagens lopp. Man kan också följa med stafetterna på Yle Arenan.
Korrigering kl 8.02: Valter heter Toivonen i efternamn (i en bildtext)
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.