Heliga Birgitta kommer "hem" igen – träskulptur lånas ut till Pargas kyrka


Skulpturen som föreställer Heliga Birgitta härstammar från 1440-talet. Foto: Finlands Nationalmuseum
Pargas kyrka får nästa fredag den 31 januari en historisk ”hemvändare”, då helgonskulpturen i trä från 1440-talet som föreställer Heliga Birgitta återvänder till sitt ursprungliga hem.
Skulpturen förflyttades till Helsingfors universitets museum på 1870-talet och har senast haft ett hem i Nationalmuseet. Nu lånas skulpturen ut till Pargas åtminstone för tre år framåt.
– Församlingen har önskat att få tillbaka sina ursprungliga skulpturer till kyrkan och denna skulptur står först i tur. Skulpturen är daterad till 1440-talet, berättar finska församlingens kyrkoherde Juho Kopperoinen.
S:t Olof på önskelistan
Det finns också en skulptur som föreställer S:t Olof som hör hemma i Pargas kyrka i Nationalmuseets samlingar.
– Den skulpturen är dock i så dåligt skick att den bör konserveras innan en möjlig utlåning. Man utreder saken för tillfället, men det handlar också om att få finansiering för det arbetet, säger Kopperoinen.
Nordiska helgon
Det som gör just dessa helgonskulpturer intressanta är att de avbildar skandinaviska helgon. Olof härstammar från Norge och Birgitta från Sverige.
Docenten och akademilektorn emerita i praktisk teologi Birgitta Sarelin i Pargas är namne med helgonet.
– Men jag är dessvärre inte så insatt i hennes liv och leverne, men vet att hon är bättre känd ute i Europa än i sina hemtrakter i Norden.
Brobyggare och helgon
Birger Bergh har skrivit en bok om henne med undertiteln ”Åttabarnsmor och profet”, där det bland annat framgår att hon (förgäves) försökte medla fred i hundraårskriget mellan England och Frankrike år 1348 och att hon hade sina dispyter med påvar, kungar och biskopar.
Birgittinerklostret i Vadstena invigdes år 1384, elva år efter Birgittas död. Hon helgonförklarades 1391 och för drygt tjugo år sedan, år 1999, utnämndes Heliga Birgitta till ett av Europas skyddshelgon.
– Heliga Birgitta helgonförklarades bland annat för sin roll som brobyggare och medlare.
Hon jobbade också aktivt för verksamhet som gynnade kvinnor, berättar Kopperoinen.
I Finland är birgittinerklostret i Nådendal det synligaste inslaget av hennes arbete.
Presenteras under tidebönsafton
Skulpturen är 74 centimeter hög och kommer att placeras i kyrksalens främre del, invid flygeln. Skulpturen skyddas av en vitrin.
Skulpturen hämtas till kyrkan fredagen den 31 januari och samma kväll ordnas en tvåspråkig vesper (tidebön) klockan 18. Förrättningen hålls av Väståbolands svenska församlings kyrkoherde Harry S. Backström, finska församlingens kyrkoherde Juho Kopperoinen samt finska församlingens kaplan Jari Heikkilä.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.