Förflytta dig till innehållet

Hela produktionen ligger nere på Nystads bilfabrik — så här påverkas regionens industri av strejken

Arkiv/ÅU
En bil tillverkas i bilfabrik.

Arkiv/ÅU

Valmet Automotive har 4000 anställda. Nästan alla strejkar. ÅU-foto


Industristrejken började i dag, måndag, och pågår till och med onsdag. Hela produktionen på bilfabriken Valmet Automotive i Nystad ligger nere under de dagar strejken pågår. Nästan alla av fabrikens 4000 anställda deltar i strejken.
Mikael Mäki på Valmet Automotives kommunikationsavdelning vill inte gå in på de ekonomiska konsekvenserna som strejken orsakar företaget.
– Vi förlorar det som vi skulle ha producerat under dessa tre dagar och det måste vi försöka ta igen när strejken är över, säger Mäki.
Industrifackets strejk omfattar också varvet Meyer Turku i Åbo, en annan stor arbetsgivare i regionen.
På Sandviks fabrik i Åbo strejkar de flesta av fabrikens drygt 600 anställda. Sandvik Mining and Construction tillverkar maskiner för gruvindustrin i enheten i Åbo. Produktionen i Tammerfors och Lahtis påverkas också av strejken.
Mats Eriksson, som är chef för produktionsområdet, säger att de har försökt förbereda sig för strejken genom att producera så mycket som möjligt i förväg. Inte heller han vill gå in på hur stora ekonomiska förluster strejken orsakar.

Arbetare på oljeraffinaderiet har valt att komma på jobb trots strejk

Nestes oljeraffinaderi i Nådendal påverkas av strejken. I går kväll kördes produktionen delvis ner – men inte helt och hållet. Bolaget har förhandlat med förtroendemännen om att anställda inom produktionen arbetar trots strejken så att produktionen kan fortsätta i en något begränsad omfattning.
Efter strejken tar det några dagar att starta upp den del av produktionen som legat nere.
Hannele Jakosuo-Jansson som ansvarar för Nestes kommunikation, vet inte i det här skedet hur många anställda som strejkar.
– Anställda har en subjektiv rätt att välja om de deltar i strejken. Det borde klarna på eftermiddagen hur många som valt att komma på jobb eller stanna hemma, säger Jakosuo-Jansson.
Produktionen på Kone Hissits enhet i Åbo ligger också nere på grund av strejken. Här arbetar ett tiotal montörer. Pilkington Automotive, som tillverkar vindrutor till fordon bland annat i Letala, hör också till företagen som påverkas av strejken.
Industrifackets strejk är en följd av strandade kollektivavtalsförhandlingar med arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin. Tvistefrågorna rör löneförhöjningar och konkurrenskraftsavtalets 24 extra timmar, som facket vill få bort.
Industrin i Pargas påverkas inte i det här skedet av strejken eftersom de följer andra kollektivavtal. Hit hör Nordkalk, Finnsementti, Paroc och Paroc Panel Systems.
LÄS OCKSÅ: 
Tvist om löneförhöjningar leder till stora strejker nästa vecka — 80 000 lägger ner arbetet på måndag
Industristrejken beräknas kosta samhället hundratals miljoner euro

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter