HBL: Läkarhelikoptrarnas framtid kantas av oenighet


Om Finnhems beslutar att köpa egna helikoptrar eller att konkurrensutsätta läkarhelikopterverksamheten förväntas klarna innan början på augusti. ÅU-foto
I slutet på 2021 går det statsägda aktiebolaget Finnhems avtal med de privata flygbolag som sköter Finlands läkarhelikoptrar ut.
Enligt Hufvudstadsbladet är det en nyutnämnd styrelse för administrationsbolaget Finnhems som ska fatta beslut kring hur man ska gå vidare i frågan.
De två alternativen som tvistas är huruvida Finnhems, som hittills lytt under Social- och hälsovårdsministeriet, ska bli ett eget flygbolag som tar över verksamheten eller om de två privata bolagen som hittills skött läkarhelikoptrarna ska få fortsätta verka.
Enligt ministeriet skulle det vara mer kostnadseffektivt att ha Finnhems ta över verksamheten medan de två bolag som nu flyger läkarhelikoptrarna ställer sig skeptiska till huruvida den föreslagna lösningen kommer spara staten pengar. De menar att konkurrensutsättningen borde satts igång redan 2018.
HBL berättar att regeringen i februari i år gav Social- och hälsovårdsministeriet fullmakt att köpa aktiestocken i Finnhems av de fem universitetssjukvårdsdistrikten.
I nuläget administrerar alltså Finnhems läkarhelikoptrarna medan det är privata helikopterföretag som sköter den egentliga helikoptertrafiken med sjukvårdspersonal.
Men nu ska det statsägda aktiebolaget Finnhems nya styrelse under ledning av ekonomen Harri Sailas, fatta ett beslut i hur man ska gå vidare i frågan om läkarhelikoptrarnas framtid. Planen är att allt ska vara klart i början på augusti.
Men vid de privata helikopterbolagen ser förståelsen av situationen annorlunda ut.
— Vi har fått uppgiften att Finnhems styrelse inte längre kan påverka beslutet utan att det redan är fattat på Social- och hälsovårdsministeriet, så det verkar som om någon skulle komma med missriktad information, säger Lauri Pukkinen, landsdirektör på Babcock Scandinavian Air Ambulance, den ena privata operatören, till Hufuvdstadsbladet.
Frågan om läkarhelikoptrarnas framtid har diskuterats under en längre tid och två utredningar som kommit till diametralt olika resultat har genomförts.
Under Juka Sipiläs (C) regering kom man i en utredning beställd av Finnhems fram till att den mest lönsamma lösningen är att Finnhems tar över helikopterverksamheten. Men en annan utredning som gjordes under Antti Rinnes (SDP) tid som statsminister visade att det mest lönsamma vore om regeringen omedelbart startade en upphandling i helikopterfrågan.
Regeringsrådet Ismo Tuominen säger till HBL att det är ett stort projekt att be om offerter och köpa egna helikoptrar och att man därför även utreder möjligheten till att leasa utrustningen.
Utöver helikoptrar behövs även personal för att få verksamheten att fungera. Under våren sände de akutvårdare och de piloter som nu flyger de privata bolagens helikoptrar ett brev till familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) där de uttrycker sin oro för hur bråttom man har med att göra Finnhems till ett blygbolag.
Utöver att piloterna och de privata bolag som bedriver den nuvarande helikopterverksamhetens ställer sig även den utredningsman som Kiuru tillsatte för att utreda frågan skeptisk till Finnhems chanser till att på ett förtjänstfullt sätt sköta läkartransporterna från och med 2022 i den rapport han lämnade i höstas.
Utredningsmannen Jyri Lilja till HBL att han anser att Finnhems på så här kort tid inte kan erhålla den erfarenhet som behövs för att sköta så krävande flygningar och att verksamheten därför borde konkurrensutsättas så snabbt som möjligt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.