Havsöringsyngel hittade i Sunnanån på Kimitoön – en glädjenyhet

Rikligt med havsöringsyngel förekommer i Sunnanån i närheten av Björkboda på Kimitoön. Det här har visat sig genom ett av Valonias projekt, där också Kimitoön-Finby fiskeriområde är med.
Upptäckten gjordes enligt tidningen Fiskarposten i september. I projektet kartlägger man förekomsten av fisk i olika rinnande vatten på Kimitoön och i Finby.
– Det här är nog en glädjenyhet! Det är en stor sak för miljön, och en fiskerinyhet! säger Kaj Mattsson, som är Åbolands fiskarförbunds verksamhetsledare, till ÅU.
Valde Sunnanån för det rena vattnet
Att öringen valt just Sunnanån visar på att vattnet här är rent. Den föredrar vatten som innehåller grundvatten och här ligger grundvattenområdet i Nordanå nära till.
Mattsson påminner om att havsöringen är utrotningshotad i våra hav och totalfredad sedan år 2019. Det här gäller den havsöring som har sin fettfena kvar och alltså är född naturligt. Fettfenan finns mellan ryggfenan och stjärtfenan.
– Men den havsöring som till exempel vi planterat ut, och som då har sin fettfena bortklippt, får man ta till vara om den uppfyller ett minimimått på 50 centimeter.

Lekområdena ska förbättras
Nu är nästa steg att ta reda på var dessa laxfiskar leker och hur högt upp i Sunnanån de då tar sig. Steg två är att tillsammans med experter samt vatten- och markägare fundera över hur man kan förbättra möjligheten för öringarna att nå högre upp till de bättre lekområdena. Att fixa till en sorts grusbäddar är en möjlighet.
Mattsson ser det som positivt att öringen hittats just här, eftersom det är nära Gullkronafjärden och Östersjön, dit fisken sedan kan sprida sig.
Sunnanån rinner ut i Sunnanåviken, som vidare rinner ut i Bergholmsfjärden och vidare i Gullkronafjärden.

Fiskarposten berättar vidare att man ännu inte hittat öringar i övriga rinnande vatten på Kimitoön. Öringarna i Sunnanån är möjligtvis en avkomma till utplanterade havsöringar, men de kan också höra till en ursprunglig stam, eller vara en kombination av dessa två. DNA-analys ska ge svar på det här under vintern.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.