Förflytta dig till innehållet

Hasse Ginlund är Dalsbruks första sjusovare – många kom för att se när han kastades i vattnet

Hasse Ginlund känner sig hedrad över att bli vald till Dalsbruks första sjusovare.

Omkring klockan 6.30 börjar det samlas människor vid Masugnen i Dalsbruk. Det är dags för byns första sjusovarjippo och byalaget står som arrangörer.
Många av dem som har kommit är klädda i pyjamasar, någon har kommit med papiljotter i håret och ett gäng har prytt sig med nattmössor.

– Vet du vem det är?

Frågan ställs av flera i klungan men ingen verkar veta svaret. Om 15 minuter är det sagt att sjusovartåget ska starta iväg mot hamnen, och sjusovarens identitet hålls hemlig in i det sista.

Sjusovartåget startade klockan 6.45 från Masugnen. Foto: Adrienne Westerback.

Ljudlig väckning i Dalsbruk

Prick klockan 6.45 kommer man skjutsande på en gammal fabrikskärra där sjusovaren ligger med en mask för ansiktet.
Tåget sätter igång till ljudet av skrammel med kärl som folk haft med sig och tonerna av sången Broder Jakob som spelas på trumpet.

I hamnen väntar ytterligare flera människor som kommit för att se det historiska ögonblicket. Dalsbruks byalags ordförande Leif Lindgren passar på att tacka alla som kommit, trots den tidiga timmen.

– Sjusovaren är en person som tycker om att städa, han gillar lasagne och har skostorlek 42. Så nu vet ni säkert alla vem det är, skämtar han.

Här åker sjusovaren i vattnet. Foto: Adrienne Westerback.

”Känner mig hedrad”

När klockan slår 7 är stunden inne, man vänder kärran och personen på den åker i vattnet.

Det är Hasse Ginlund, museiamanuens på Dalsbruks Bruksmuseum, som är byns första sjusovare och han menar att det är en ära.

– Jag känner mig riktigt hedrad och dessutom var det roligt, säger han.

Enligt Ginlund är Dalsbruk väldigt viktigt för honom och eventuellt en orsak till att han utsågs till årets sjusovare. Han hoppas också att jippot blir en tradition.

– Det tycker jag absolut att det borde bli, det är ett trevligt koncept. Nästa person som blir vald behöver inte vara rädd utan ska se det som att man gjort någonting nyttigt för byn.

Hasse ginlunds fick sig ett svalkande morgondopp. Foto: Adrienne Westerback.

Sjusovarjippot kan bli tradition

Leif Lindgren menar att Hasse Ginlund valdes till sjusovare tack vare sitt engagemang i allt som händer i byn.

– Han är en tvättäkta ”bruksare”. Han är född i Dalsbruks BB när det ännu fanns och har varit i aktivt i mycket som ordnats här sedan dess, så det kändes ganska klart, säger han.

Lindgren är mycket glad över att så många kom för att se sjusovartåget och att vädret var så bra.

Kommer ni att ordna det här på nytt?
– Det verkar ju ha varit omtyckt, så det är mycket möjligt att vi gör det igen.

Fr.v. Ann-Maj Fagerlund, Anna-Lisa Rosenqvist, Ulla Granroth och Sylle Fagerström har kommit i pyjamasar och nattmössor. Foto: Adrienne Westerback.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter