Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Hårt kritiserade virtuella vajern fungerade inte då Nagu-Korpofärjan tappade styrförmågan

Arkiv/Tuuli Meriläinen
En tom färja i Pärnäs
Den nya färjan är 72 meter lång och har plats för 52 bilar.

Finlands Färjetrafiks (Finferries) blivande vd Håkan Fagerström berättar på fredagseftermiddagen att man inte ännu vet vad som ligger bakom det tekniska fel som gjorde att Nagu–Korpofärjan L-317 sent på torsdagskvällen tappade styrförmågan och drev i land på Korposidan.

LÄS OCKSÅ

– Vi kommer att utreda orsakerna noggrant och se till att den nya färjan är säker innan hon tas i trafik igen. Hon kommer att stå åtminstone över veckoslutet, säger han.

Prostvik 1 som är en frigående färja trafikerar i stället och Fagerström intygar att man har tillräckligt med behörig personal för den färjan.

Skadorna på den privata bryggan som färjan törnade in i ersätts av rederiets försäkringsbolag.

Den nya elhybridfärjan är utrustad med en virtuell vajer, ett slags tekniskt hjälpmedel som ska se till att färjeföraren håller sig i passet utan en fysisk vajer.

Enligt Finferries trafikchef för vajerfärjorna, Lari Lapintie, har den virtuella vajern på det stora hela fungerat bra hittills och inga större problem har uppdagats.

Virtuell vajer hjälpte inte

Den nya elhybridfärjan är utrustad med en virtuell vajer, ett slags tekniskt hjälpmedel som ska se till att färjeföraren håller sig i passet utan en fysisk vajer.

Enligt Lapintie har den virtuella vajern på det stora hela fungerat bra hittills och inga större problem har uppdagats.

Transport- och kommunikationsverket Traficom utfärdade i september i fjol en föreskrift om vajerfärjors styrlinor och styranordningar som ersätter traditionella styrlinor (i det här fallet den virtuella vajern).

LÄS OCKSÅ

I föreskriften slås det bland annat fast att styranordningen ska kunna hålla vajerfärjan på sin rutt i alla förväntade väderförhållanden även då framdrivningsmaskineriet inte är i bruk och att styranordningens funktion inte får vara beroende av en enskild elförsörjning.

Den virtuella vajern på L-317 är godkänd av Traficom, men den förhindrar inte att färjan avviker från passet vid ett tekniskt avbrott som till exempel en blackout. Då är den virtuella vajern inte i gång.

Hur går det här riktigt ihop?

Traficoms ledande sakkunnig inom sjöfartstillsynen, Thomas Lundström, svarar till ÅU att man också på Traficom utreder fallet.

– I det här tidiga skedet har jag tyvärr inte mycket att tillägga förutom det som redan är allmän kännedom, det vill säga att färjan tappade strömförsörjningen och kolliderade med färjfästet samt hade grundstötning. Även Olycksutredningscentralen utreder fallet, säger han.

Enligt Lundström uppfyller färjan L-317 Traficoms föreskrift, eftersom det i en punkt sägs att förankring som utförs från vajerfärjans styrhytt är en godtagbar metod för att hålla sig på rutten i fall där framdrivningsmaskineriet inte är i bruk.

–  Men som sagt är det för tidigt att ta ställning till ifall ankring gjorts eller inte, och i så fall varför inte.

Uppdaterad klockan 17:40 med kommentarer av Finferries vice vd Håkan Fagerström.

Dela artikeln

En kommentar: “UPPDATERAD: Hårt kritiserade virtuella vajern fungerade inte då Nagu-Korpofärjan tappade styrförmågan

  1. Christian Höglander skrev

    Där ser vi, färjan kommer att vara olycksdrabbad tills den blir döpt och får ett namn!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter