Hård kritik mot skärgårdsrederi: Nordic Jetline ingår kollektivavtal med skenfackförbund

Det blåser kring rederiet Nordic Jetline, med flera fartyg i den åländska skärgårdstrafiken.
Hans Jonasson, styrelseledamot i Nordic Jetline som sköter driften av bland annat södra linjen i skärgårdstrafiken, har grundat ett så kallat skenfackförbund och tecknat kollektivavtal mellan sitt eget förbund och rederiet.
Det menar rikets sjömansförbund.
Men avtalet är inte giltigt enligt fackföreningarna som är övertygade om föreningen grundats enbart för att kringgå landskapsregeringens upphandlingsregler som säger att anbudsgivaren måste ha kollektivavtal.
– Grundtanken med det är helt galen. Det kan inte vara så att arbetsgivaren gör avtal med sig själv, vem ska då fungera som intressebevakare för arbetstagaren, säger Robert Nyman, verksamhetsledare på Finlands maskinbefälsförbund.
Jonasson grundade egen fackförening
Nordic Jetlines kollektivavtal med sjöfartens fackförbund upphörde i slutet av februari, då bolaget varken ville förlänga eller förnya det. Strax därefter, den 17 mars, grundade Hans Jonasson en egen fackförening – Finlands fria sjöfarare – och sedan dess har också Nordic Jetline och EW Finland (där Jonasson är styrelseordförande) anslutit sig till fackföreningens kollektivavtal.
Men ett kollektivavtal som upprättats av en arbetsgivarstyrd fackförening är inte giltigt, menar sjömansförbunden Finlands sjömansunion, Finlands skeppsbefälsförbund och Finlands maskinbefälsförbund, och hänvisar till ett prejudikat i Högsta domstolen från 2016 där ett kollektivavtal ogiltigförklarades efter att ha ingåtts mellan en arbetsgivare och en arbetsgivarstyrd fackförening.
Eftersom avtalet ska anses ogiltigt, har inte kraven för att få sköta driften i skärgårdstrafiken uppfyllts, då ett av dem innefattar att leverantören ska ha ett giltigt kollektivavtal, menar förbunden.
Finns prejudikat
– Vi skickade redan i början av mars en förfrågan till landskapsregeringen om hur Nordic Jetline kan få fortsätta sköta driften när det inte finns ett giltigt kollektivavtal. Den frågan har vi fortfarande inte fått svar på, och därför tyckte vi att det var dags att få ut ett meddelande om vad de håller på med, säger Kenneth Bondas , ordförande för Finlands sjömansunion.

Robert Nyman som är verksamhetsledare på Finlands maskinbefälsförbund är inne på samma spår.
– Vi är part i det tidigare kollektivavtalet som tecknades mellan oss och Nordic Jetline och det avtalet har de valt att inte fortsätta med. Det finns alltså inget giltigt kollektivavtal på Nordic Jetline, eftersom det nya knappast kan räknas som giltigt om man ska utgå från Högsta domstolens prejudikat.
Enligt sjömansförbunden är det nya kollektivavtalet en karbonkopia av det gamla, med undantag för lönerna. Varken löner, tillägg eller ersättningar finns förtydligade i avtalet, utan ”avtalas separat”. Anledningen till detta är, enligt sjömansförbunden, att det berörda företaget vill spara in på sina lönekostnader.
– Avtalstexten är i princip helt kopierad från vårt avtal, men alla lönetabeller är borttagna, säger Kenneth Bondas.
Varför är lönetabellerna så viktiga? Vad kan hända om de inte är inkluderade?
– Det som kan hända är att det blir en social dumpning (kollektivt sänkta nivåer, reds. anm.) av lönerna.
Vad har ni sagt till era medlemmar?
– Vi har informerat dem om att de ska vara vaksamma och att de inte skall ingå nya arbetsavtal med Nordic Jetline, som då kan avtala om att det ”nya kollektivavtalet” gäller för dem.
Grundtanken ”galen”
Nya Åland har inte tagit del av avtalen, då förbunden endast fått dem inofficiellt och inte vill lämna ut dem.
– Vi har bara en inofficiell version av avtalet och jag vill därför inte gå in på vad som står där. Men det är grundtanken med det som är helt galen. Det kan inte vara så att arbetsgivaren gör avtal med sig själv, vem ska då fungera som intressebevakare för arbetstagaren, säger Robert Nyman.
Förutom intressebevakning vid en eventuell tvist riskerar arbetstagarna också att gå miste om rättshjälp.
Vad händer härnäst? Har ni någon plan för hur ni ska gå vidare med detta?
– Vi ska gå samman med de övriga sjöfacken och se över hur vi ska gå till väga för att få fason på det här, säger Robert Nyman, som inte utesluter rättsliga följder.
– Jag antar att vi i så fall går via tingsrätten eller arbetsdomstolen.Inte förvånande
Robert Nyman är inte förvånad över att det är just Nordic Jetline som ägnat sig åt ett sådant här förfarande.
– Om du tittar på nätet så finns det många artiklar både i åländska och finländska medier om Nordic Jetline och deras anställningsvillkor och det är inte överraskande att det är just det här bolaget som försöker kringgå lagstiftningen.
Vad kan ni göra som fackförbund för att motverka en sån här utveckling?
– Det är myndigheternas sak att få stopp på detta, men vi ska göra det som behövs för våra medlemmar.
Hur vanligt är så kallade gula fackförbund i Finland?
– Det är ytterst sällsynt. Här i Finland utgår man från principen att kollektivavtal ingås mellan en genuin arbetsgivarpart och en genuin arbetstagarpart.
Enligt sjömansförbunden finns det dessutom ett allmänt bindande kollektivavtal för EW Finlands arbetstagares bransch. Ett allmänt bindande kollektivavtal innebär att arbetsgivare måste tillämpa det på åtminstone miniminivå i alla anställningsförhållanden.
Ett villkor i ett arbetsavtal som strider mot motsvarande bestämmelse i det allmänt bindande kollektivavtalet är ogiltigt, och i stället ska bestämmelsen i det allmänt bindande kollektivavtalet iakttas, står det bland annat i lagen om sjöarbetsavtal.
Grundades för att ”skapa alternativ”
Fackföreningen Finlands fria sjöfarare grundades för att skapa alternativ till befintliga system, skriver EW Finlands representant Robert Broberg i ett mejl till Nya Åland.
Men varför Hans Jonasson inte själv vill svara på frågorna och vad som händer med arbetstagarnas intressebevakning vid en eventuell tvist, är frågor som vi inte får några svar på.
Att få tag på EW Finlands och Nordic Jetlines styrelseordförande respektive ledamot Hans Jonasson visar sig vara lättare sagt än gjort.
Inga telefonnummer eller mejladresser finns på EW:s eller Nordic Jetlines hemsida och i en tidigare artikel i en lokaltidning i riket benämns vd:n för Nordic Jetline Oskar Berndtsson som hans ”talesperson”. Till slut testar vi en egenkomponerad mejladress baserat på Jonassons namn och bolagen i fråga – och får svar på våra inledande skriftliga frågor.

Bakgrund Nordic Jetline
EW Finland ingår i ett större företagskluster med bland annat Nordic Jetline, Pörtö Line, Söderskär Shipping, Coast Line och Kalbåda Shipping som alla har verksamhet i Åbolands, Borgås och Ålands skärgård.
Moderbolaget Euro Work Group är en bemanningskoncern som hyr ut personal inom till bland annat rederiverksamhet, och industrisektorn och har, precis som EW Finland, sin bas i Borgå. EW Group innefattar bolagen EW Finland Oy, EW Manning Oy, EW Staffing Oy och EW Crewing Oy.
Enligt handelsregistret består EW Finlands styrelse av Hans Jonasson (ordförande) och Oskar Berndtsson (även vd för Nordic Jetline).
En dokumentläcka 2016 avslöjade att EW:s styrelseordförande och NJL:s styrelsemedlem Hans Jonasson hade kopplingar till skatteparadiset Bahamas i Västindien samtidigt som Nordic Jetline skötte driften av flera linjer i skärgårdstrafiken. Saken har inte utretts lokalt och Jonasson har inte anklagats eller dömts för något brott.
Nya Åland har flera gånger skrivit om anmärkningar mot Nordic Jetlines arbetsvillkor och löner.
År 2017 berättade anställda i Nya Åland om underbemanning, konflikter om lönesättning och att bolaget låtit bli att betala ut övertidsersättningar.
Nordic Jetline för i dag trafik på flera fartyg i den åländska skärgården.
Coast-Line trafikerar sedan 1.1.2021 som underleverantör på Nagu norra ruttområde.
Det är en Robert Broberg som skickat mejlet och svarat på frågorna, men vad han har för kopplingar till EW Finland eller Finlands fria sjöfarare är inledningsvis oklart. Efter lite efterforskningar kommer det fram att Broberg är projektchef och rekryterare inom koncernens industriella sektor.
Ser du en intressekonflikt i att grunda ett fackförbund och samtidigt vara styrelsemedlem i det bolag där de fackanslutna är anställda? Om inte, varför inte?
– Nej, vi ser inte det, så länge rollerna hålls isär.
Varför grundades fackföreningen?
– För att skapa alternativ till befintliga system.
Har de anställda frivilligt fått välja att ansluta sig, eller är det ett villkor för att få jobba på Nordic Jetline och EW Finland?
– Ja, absolut. Det är alltid frivilligt för varje enskild medarbetare att ansluta sig till vilken fackförening som helst.
Varför finns inte lönerna inskrivna i kollektivavtalet som antagits?
– För att det ska finnas frihet för parterna att komma överens. Marknaden styr lönerna. Syftet är inte att sänka medarbetarnas löner.
Har det förekommit protester mot kollektivavtalet bland de anställda?
– Inte till vår kännedom.
När Nyan frågar varför Hans Jonasson själv inte vill svara på frågorna, med tanke på att han är specifikt utpekad och kritiserad av sjömansförbunden, får vi inget svar. Vi får heller inte svar på våra följdfrågor om hur arbetstagarnas intressebevakning och rättshjälp ska försäkras vid en eventuell tvist, eller vad man vad man anser har varit fel med ”de befintliga systemen”.
Carin Karlsson
Det vore nog på sin plats att besättningens löner på M/S Kokkomaa/Merituuli också skulle synas i sömmarna. Utnyttjad billig arbetskraft anställd via estnisk rekryteringsfirma. Det betalar inte ens skatten till Finland
Finland Sjömans union är inte som förr nu sitter där bara pappersvändare och int gör ingenting för medlemmarna man får int ens en Hand almanacka mera
Är man med i facket så har man en dålig/osäker arbetsgivare. Så enkelt är det. Jag var tidigare medlem i Sjömansunionen, efter att jag valde att lämna facket så slutade ”personerna inom facket” att hälsa på mig. Mvh, Nagubo
Inte ens rymden, universum är gräns för människans
uppfinningsförmåga, fantasi, detta slår alla rekord …