Här tas alla delar av det svarta vinbäret till vara — Susanna Muurinen gör prisbelönt mathantverk i Sagu


Susanna Muurinen. Foto: Emilia Örnmark
Hos Susanna Muurinen i byn Smörvik i Sagu har det nyligen druckits medaljkaffe. Framme på köksbordet ligger två diplom: det ena talar om en guldmedalj i FM i mathantverk i Jyväskylä och det andra om en silvermedalj i motsvarande mästerskap vid mathantverksmeckat Eldrimner i Sverige (i klassen innovativt mathantverk).
De små klistermärkena man kan fästa på framgångsrika mathantverksprodukter har nyligen anlänt med posten. Medaljprodukten heter Kross av svarta vinbärsfrön eller på finska Mustaherukan siemenrouhelastu.

Kärnkrosset från svarta vinbär har vunnit silver i SM och guld i FM. Foto: Emilia Örnmark
Det är här i köket Muurinen tillverkar sina mathantverksprodukter, främst på kvällar och veckoslut. Företaget MinBy grundade hon våren 2018. Eftersom Muurinen jobbar heltid vid Centralen för sockerbetsforskning i Pemar är mathantverkandet åtminstone än så länge främst en hobby för henne.
En dröm om att sysselsätta sig med mathantverk finns, och den realistiska planen är att sakta förstora och utveckla den egna produktionen.
— Ganska mycket tid går åt till att kläcka nya idéer, som till exempel att utveckla förpackningar, säger Muurinen och visar på en ny förpackning hon själv gjort i björknäver.

Förpackningar i näver. Foto: Emilia Örnmark
Utmärkelserna stärker självförtroendet
Muurinen är förstås stolt över medaljerna, men uppskattar också de professionella produktutvärderingarna hon fått i samband med mästerskapstävlingarna. ”En stärkande och intressant produkt baserad på rester. Här används svartvinbärsfröna till chips, som kan malas till pulver, krossas till flingor eller ätas som de är med sin syrliga karaktär. Perfekt efter skidturen!” står det i motiveringen från SM.
Även i motiveringen till FM-medaljen nämns faktumet att detta är en produkt gjord på rester, att den går att använda till mycket och att smaken av det inhemska bäret tagits till vara.
— Man får ju bättre självförtroende för mathantverkandet i och med prisen, tycker Muurinen.
I FM deltog Muurinen också med sitt granskottsmarmeladgodis, dock utan medaljframgång.
En intressant detalj är att efter FM fick kocken Tomi Aho ögonen på produkten och på så vis kommer det sig att tio askar av denna produkt åkt iväg till finska ambassaden i Bangkok, tillsammans med teamet av lärare och studerande från utbildningsinstitutionen Raseko i Reso.
Svarta vinbären huvudsaklig råvara
Muurinen har gått flera olika mathantverksutbildningar. Den första handlade om marmeladgodis, och då utvecklade hon sin första produkt: svartvinbärsmarmeladen. Hennes viktigaste råvara är fortfarande dessa svarta bär.

Marmeladgodis var Muurinens första produkt. Foto: MinBy
Ingen del av bäret låter Muurinen gå till spillo, utan hon använder allt det ger. Först kallpressas bären till saft. Den massa som blir kvar torkas och fröna separeras. Fröna krossas och blir de små chips som prisbelönats, medan hon av resten gör ett svartvinbärspulver. Det kan användas till exempel för att färga och smaksätta tårtbottnar.
— Då kärnorna är krossade kan kroppen ta upp de omegaoljor och fibrer som finns i dem, förklarar Muurinen.
Kärnkrosset, som inte innehåller några tillsatser alls, kan användas till exempel på yoghurt, fil eller i mysli. Smaken är kraftigare än man kunde tro, liksom färgen.

Kärnkross av svarta vinbär. Foto: Emilia Örnmark
Muurinens tanke är att själv odla alla de vinbär hon använder, eftersom hon har lämplig odlingsmark för det. Dock skedde ett missöde med de 100 buskar hon planterat i baljor och de dog alla av frostskador.
De tio buskar som fanns kvar räckte inte till för säsongens behov, så Muurinen blev tvungen att köpa en del bär, men hade också turen att få plocka hos grannen. Nu ska nya buskar införskaffas.
Många andra produkter
Förutom ovan nämnda produkter gör Muurinen också bland annat marmeladgodis på havtorn, rabarber och på rosenblad, havtornsfudge, sirap med olika smaker samt mjöl av äpplen och aronia.

Många mathantverksprodukter på Susanna Muurinens hylla. Foto: Emilia Örnmark
Denna vår blev Muurinen allt mer intresserad av vilda blommor i produktionen och har utvecklat produkter av bland annat smörblomma, älggräs och tallskott.
Muurinens produkter får man tag på till exempel i Sagu centrum, i Tuorla, i Rantola, men också i Ekenäs.
Tillsammans med andra mathantverkare i trakten marknadsför hon sitt företag genom samarbetskanalen Raitti 181, genmom vilken hennes produkter också fick synlighet på mat- och vinmässan i Åbo och på Grüne Woche-matmässan i Tyskland.

Susanna Muurinen trivs i Smörvik, i barndomshemmet. Foto: Emilia Örnmark
Susanna Muurinen
Familj: Eevi 4 år och Aku 8 år.
Bor: I byn Smörvik, i barndomshemmet. Har efter studierna bott här sedan 2008.
Jobb: Vid Centralen för sockerbetsforskning i Pemar.
Utbildning: Agronomie- och forstdoktor vid Helsingfors universitet.
Intressen: Mathantverk och garvning.
Jag gillar: Att bo på landet och att greja ute i naturen med barnen.
Gillar inte: Att bo i stan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.