Har SFP i Egentliga Finland en given lista med toppkandidater? Kretsens svar: Nja

Har SFP i Egentliga Finland valt ut några toppkandidater som man vill styra rösterna till i välfärdsområdesvalet?
Så har det påståtts inte minst efter att Ulla Achrén, Nicke Wulff och Terhi Vörlund-Wallenius, alla tre SFP:are i Åbo stadsfullmäktige, i en insändare i ÅU (12.1) namngivit 6 av de 15 SFP-kandidaterna som trion anser att rösterna borde koncentreras på.
Skälet är att SFP är i valförbund med Samlingspartiet och behöver ha namn högt uppe på den gemensamma listan när rösterna är räknade.
Dagen efter sade Åbobon Anna-Karin Tötterman, en av kretsstyrelsens två vice ordförande, till Yle Åboland att beslutet om huvudkandidater fattades i november.
Men i SFP-kretsens ledning verkar det finnas lite olika syn på namnlistans karaktär.

Fredrik Jensén är verksamhetsledare för SFP i Egentliga Finland sedan oktober. Han säger att det inte finns någon officiell lista med toppkandidater som har klubbats igenom.
– Nä, det finns det inte. Det har funnits diskussioner i kretsstyrelsen om upplägget, mera interna grejer gällande strategin, säger Jensén utan att närmare vilja gå in på hur de diskussionerna sett ut.
Jensén säger att epidemin har gjort det knepigare att kommunicera inför valet även inom partiet.
– Det har varit en ganska utmanande situation eftersom vi aldrig har kunnat träffas fysiskt alla på en gång. Vi har förstås haft Zoommöten, men det har varit utmanande att sköta kommunikationen. Det blir lätt missförstånd.
Så de SFP-kandidater som säger att de aldrig hört att det finns vissa toppkandidater kan ha rätt?
– Det har som sagt varit svårt att kommunicera. Men vi skulle behöva koncentrera rösterna till 5–8 kandidater då vi är i valförbund. Samtidigt är det svårt att veta hur folk röstar då det är ett helt nytt val. Vi har försökt hitta erfarna kandidater i de olika kommunerna, säger Jensén.
Kandidat: Ingen aning om att toppkandidater skulle utses
SFP-kandidaten och pensionerade läkaren Fredrik Koivusalo i Finby i Salo säger att han inte hade en aning om att partiet skulle utse toppkandidater. Han frågar sig vem som skulle ha gått med på att ställa upp som enbart en utfyllnadskandidat.
Koivusalo misstänker att beslutet har fattats efter att partiet insett att ett valförbund med Samlingspartiet kanske inte alls är så lyckat.
– Jag tror att man sedan, för att rädda situationen, har börjat prata om utvalda kandidater. Ett misstag har lett till ett annat, funderar Koivusalo som tror att valförbundet inte gagnar det mindre partiet.
Det har inte klarnat för Koivusalo exakt hur beslutet om toppkandidater har fattats och av vem.
Insändarskribenterna Achrén, Wulff och Vörlund-Wallenius sitter inte i partiets kretsstyrelse.
– Kretsstyrelsen kan väl inte direkt gå ut med en sådan lista, så man har väl varit i kontakt internt inom partiet, säger Fredrik Koivusalo. De som har fattat beslutet är kanske inte de som skrivit i ÅU.

Men Anna-Karin Tötterman säger att Åbopolitikernas insändare om huvudkandidater inte var ett beställningsverk av kretsstyrelsen.
– De hade förstås fått informationen, men har nog skrivit insändaren på eget initiativ, säger Tötterman.
Hon påpekar dessutom att ett namn hade fallit bort i insändaren: Carita Backas på Kimitoön är en av de utvalda.
Toppkandidaterna är alltså sju stycken.
Tötterman säger att SFP stöder alla sina 15 kandidater, men att matematiken kring ett valförbund gör att partiet måste maximera antalet kandidater som får åtminstone 800–1 000 röster per person.
Då placerar sig dessa kandidater högt på den gemensamma listan med Samlingspartiet och kan bli invalda. Det skulle i sin tur göra det möjligt för SFP att få en plats i det nya välfärdsområdets styrelse.
Tötterman säger att strategin och listan förbereddes av en skild kandidatnomineringsgrupp där hon själv inte deltog. Sedan diskuterades saken vidare i kretsstyrelsen som enligt Tötterman var enig om strategin.
– Det här är en diskussion som förts hela hösten. Då vi är i tekniskt valförbund måste vi ha en annan strategi för att kunna vara med och påverka. Vi kan ju förstås inte bestämma hur folk röstar, men det handlar om en tvåvägskommunikation där det också finns en beställning från väljare om hur man ska rösta för att maximera partiets inflytande.
Tötterman säger att det har varit nomineringsgruppens uppgift att kommunicera med de 15 kandidaterna, och hon vet inte vilken information dessa fått om det strategiska tänket.

Kretsordföranden Regina Koskinen, som även lett nomineringsgruppen, tonar dock ner diskussionen om att det alls skulle finnas en tydlig lista med toppkandidater.
– Det finns inte en ”lista” på det sättet där vi skulle ha klassat kandidaterna på olika sätt. Det handlar mera om ett tankesätt där man kan se att vissa av kandidaterna är starka och har en bra chans att få mycket röster, säger Koskinen.
Då utkristalliserar sig enligt Koskinen kanske 7–8 namn som är extra starka om man till exempel ser på deras möjlighet att locka röster i hemkommunen.
Koskinen poängterar att alla 15 kandidater är viktiga för partiet och att man försökt få en bred kandidatpalett om man ser på till exempel ålder, kön och geografisk spridning.
Att Achrén, Wulff och Vörlund-Wallenius nämner specifika namn i sin insändare säger Koskinen att säkert beror på att trion dragit sina egna slutsatser av hur valmatematiken gynnar partiet bäst.
Att kretsstyrelsekollegan Tötterman talar om sju specifika namn säger Koskinen kan bero på att man beskriver strategin på lite olika sätt.
– Det finns alltså ingen entydig lista, men koncentrationen av rösterna är nog viktig, säger Koskinen.
”Lite feedback”
Verksamhetsledaren Fredrik Jensén säger att han fått ganska lite feedback om hela saken. Viss kritik har främst hörts från andra personer än kandidaterna själva.
– Val väcker ju känslor, och det finns aktivister på fältet. Det har väl funnits en viss oro över att valdeltagandet blir lågt. Kandidaterna talar jag ju med annars också och de flesta har väl nog en förståelse för det här, säger Jensén om partiets strategiska tänk.
Även kretsordföranden Regina Koskinen säger att hon mest fått ta del av ”mer allmänna funderingar” och inte benhård kritik.
Kandidaterna Koivusalo och Robert Paul har skrivit kritiska insändare. Hur kommenterar du det?
– Klart att folk reagerar som de reagerar. Men nu fokuserar vi framåt för att göra ett gott val.
Kunde ni ha gjort något bättre?
– Nå, det är ju kommunikationen, men vi är i ett sorgligt läge med alla restriktioner samtidigt som det handlar om ett helt nytt val, säger Koskinen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.