Här mustas äpplen från hela skärgården – allt fler kunder anlitar nytt musteri i Korpo

På Wattkast i Korpo mustar Gert Kuosmanen och Annika Holmén de sista äpplena för dagen. Den stora pressen mal på och gyllengul kallpressad äppelmust rinner i en stråle ur pressen. Musteriet som grundades förra året har nu fått upp ångan på allvar.
– Vill du smaka på musten? frågar Kuosmanen.

Han fyller ett litet plastglas med råsaft som smakar både sött och lite syrligt. Av drygt 60 kilo äpplen från en privat trädgård, som nu går genom den stora pressen i musteriet, blir det närmare 40 liter must.

Annika, som är ägare till företaget Wattkast äppel och det nya musteriet, berättar att musten ännu ska pastöriseras. Då hettas musten upp till över sjuttiofem grader. Den heta musten som passerat via stora stålbehållare tappas upp i genomskinliga kranförsedda plastpåsar och kan nu förvaras i rumstemperatur.
– Det ryms tre liter must i varje påse, berättar Annika.

Hon fyller vant på ännu en påse med het äppelmust och lägger den upp och ner på bordet.
Annika har arbetat på gården större delen av sitt liv och 2012 tog hon över verksamheten efter sin pappa. Förutom att odla äpplen och sälja must från egna äpplen grundade hon ett musteri som stod så gott som klart på hösten för ett år sedan.
– För att en riktigt bra must ska man inte vänta tills äpplena faller från träden, säger Annika.
Insektskador gör inget
Annika säger att de äpplen man plockar direkt från träden ger mest must. Insektskadade och lätt fallskadade äpplen duger bra. Blir äpplena för mjöliga och bruna blir musten inte längre så bra. Minimimängden som musteriet tar emot är två fulla IKEA-kassar äpplen.
– Beroende på hur saftiga äpplena är så blir 55 till kring 70 procent av äpplena saft. Vi tar betalt per kilo mustade äpplen.

Det är i år som verksamheten med att musta också andras äpplen har börjat ta fart. Säsongen inleddes för cirka tre veckor sedan och då ÅU hälsar på under onsdagen har musteriet haft tio kunder.
Även om Annika inte hunnit marknadsföra verksamheten har djungeltelegrafen gått och kunderna har kommit med sina äpplen från Houtskär, Korpo och Nagu. Annikas musteri är det enda i skärgården och närmaste musteri finns i Pargas.
– De dagar vi har mustat har cirka 1 000 kilo äpple gått genom pressen. Det har gett cirka 600 liter must, säger Annika.

Kommande vecka kommer Annika och Gert att hålla musteriet öppet så gott som varje dag eftersom också skörden från Annikas 1 700 egna äppelträd ska mustas parallellt med utomstående kunders äpplen. Enligt Annika kommer säsongen i år troligen att pågå ända in i oktober.
Nytt musteri och ny hjälp
Sedan några månader tillbaka har Annikas partner Gert också arbetat på gården. Gert ska så småningom trappa ner verksamheten i det byggföretag han har i Åbotrakten och i framtiden vill han och Annika utveckla gården tillsammans.
– Varje dag kommer vi på idéer för hur äpplena kan förädlas till nya produkter, säger Gert.

De första stegen till en stor omställning är övergången till ekologiskt jordbruk. I år har äpplena på gården inte besprutats och från och med april 2026 har gården ekologisk status på äpplena.
– Det betyder att träden måste gallras upp med för att mögel och skorv inte ska trivas och mer arbete under sorteringen, säger Annika.
Satsar på ekologiskt
Hon är glad över att Gert trivs med att jobba i musteriet och ta stort ansvar där. Han är uppvuxen på landsbygden i Estland så hårt arbete på en gård är inget han är rädd för.
– Själv trivs jag allra bäst med att ta hand om äppelträden så att de mår bra.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.