Här inne ser världen helt annorlunda ut – daghemmets stuga i koloniträdgården förvandlas till en camera obscura

I Kuppis koloniträdgård har fotografen Hans G. Hästbacka byggt en kamera. Eller rättare sagt ett mörkt rum som fungerar som en kamera. Den så kallade camera obscuran är uppbyggd i daghemmet Pääskynpesäs stuga.
Hästbacka har alltså skapat ett mörkt rum i stugan med ett litet hål som släpper in ljus. På rummets ena vägg skapar ljuset en uppochnedvänd bild av trädgården utanför.
Inne i det mörka rummet är det som om man vore inne i en kamera.
– I dag finns här inga barn på grund av dagisstrejken, men imorgon och de kommande dagarna ska barn från olika daghem få bekanta sig med projektet, berättar Hästbacka.
Barn från daghemmen Pääskynpesä, Kerttulin päivähoitoyksikkös språkbadsgrupp och Sirkkala daghem kommer besöka camera obscuran i koloniträdgården. De ska även få hjälpa Hästbacka att bygga upp camera obscuran.
Den måste nämligen plockas ner och byggas om dagligen för att fönstret med aluminiumfolien inte ska bli för varmt.

Hästbacka säger att känslan i rummet är som om det inte vore i denna värld.
– Det är som något magiskt, säger han.
Hästbacka förklarar att camera obscura-fenomenet i tiderna har varit populärt bland till exempel forskare och konstnärer. Det finns ett antal konstnärer som använt sig av tekniken i sina konstverk.

Hästbackas camera obscura är öppen för allmänheten den 27–28.5 klockan 10–17 i koloniträdgårdens stuga nummer 34.
Enligt Hästbacka är bästa tiden för ett besök mellan klockan 10–13. Då är bilden i rummet som skarpast eftersom solen inte skiner direkt in i det lilla hålet som släpper in ljuset i rummet.
– Jag är evigt tacksam till dagiset Pääskynpesä för att de låter mig använda deras stuga i koloniträdgården, säger Hästbacka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.