Nya innestället i Åbo? — lönnkrog vill servera stans bästa drinkar


Ullakko är en bar i speakeasy-anda. Åbos första. Foto: Monica Forssell
Glöm öppningsparty, storstilad marknadsföring. Glöm till och med skylt och glöm inkastare.
Nyöppnade Ullakko är en så kallad speakeasy-bar.
Gardinerna är fördragna, belysningen dämpad och för att komma in på baren ska man helst ha reserverat ett bord (sker via sociala medier eller webben). Insläppt blir man då man knackar på dörren.

Dämpad belysning, nötta möbler och lugn musik bidrar till den rätta stämningen. Foto: Monica Forssell
Ville Tappola, Kim Rantanen, Lauri Kokko, Tommi Avola, Jason McArdle och Jukka Rappu är hjärnorna bakom Ullakko.
Tappola, Kokko och Avola driver också kvarterskrogen Arvo och baren Fredrik som öppnar i slutet av månaden på Slottsgatan. Tillsammans med Jason McArdle har herrarna Kokko, Avola och Tappola dessutom Nordic Pizza Company.
Och det är ovanför pizzarestaurangen på Eriksgatan som en liten krog nu har inretts i sorglös stil med nötta soffor, fåtöljer och bord.
På väggen hänger lyktor med levande ljus och trots att Ullakko är en bar, saknas det en bardisk.
– Det här är vår hobby, säger Tappola med glimten i ögat. På kvaliteten prutar vi inte, men vi gör inte det här på blodigt allvar. Våra kunder ska känna att de är våra gäster, nästan som om de besökte oss i vårt hem.

Kim Rantanen och Ville Tappola är två av hjärnorna bakom den nya krogen. Foto: Monica Forssell
Med ”speakeasy” avses lönnkrogar av den sort som växte fram under förbudstiden i USA på 1920 – 30 talen.
Dagens barer i speakeasy-anda har ändå inte annat gemensamt med de forna lönnkrogarna än att de inte just alls marknadsförs och gärna ligger lite undangömda.
– Paradoxalt nog fick man ju faktiskt världens sämsta drinkar på de riktiga speakeasy-barerna, berättar Rantanen. Cocktailarnas guldålder var egentligen före förbudstiden som med sin hembrända alkohol tog kål på cocktailkulturen.
Ullakko däremot vill servera stans bästa drinkar och kör med en drinklista som görs upp enligt ”galenskap och inspiration”, som herrarna uttrycker det.
Till exempel finns det tobakssirap och olika tesorter bland ingredienserna och inspiration har lånats av bekanta kockar, asiatiska smaker, grönsaker och råvaror som används vid tillredning av sushi.

I mocktailen (cocktail utan alkohol), Herbalist eller ”Kinesisk trädgård i glas” ingår hibiskussaft, honung, kryddor och apelsin. I en alkoholhaltig version ingår gin. Foto: Monica Forssell
– Allt annat än den rena alkoholen strävar vi efter att tillreda själva från grunden, säger Tappola och tillägger att man vill överraska inte bara med smak utan också konsistens och utseende.
En euros lakritsshottar är enligt Tappola och Rantanen passé. Den yngre generationen är beredd att spendera, men vill ha valuta för pengarna.
– Vad gäller matrestaurangerna i Åbo har de blivit allt mer specialiserade. Vi vill bidra med något unikt också då det gäller dryckeskulturen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.