Här får Pargasborna mycket hjälp och stöd från samma ställe – välfärdscentret handlar om samarbete

Dag- och arbetsverksamhet, flyktingverksamhet, småbarnspedagogik, socialservice för vuxna, mödra- och barnrådgivning, talterapi och socialservice för barn, skolpsykolog och familjerådgivning plus ÅUCS ungdomspsykiatriska mottagning…
Ja, listan på allt som finns samlat i Pargas stads nya välfärdscenter är lång.
Sedan tidigare finns hälsocentralen med sina avdelningar här vid Vapparvägen, liksom diabetesvård, fysioterapi och laboratorium.

Samarbete, kontakt med låg tröskel och åter igen samarbete är ord som dyker upp flera gånger när social- och hälsovårdsdirektören Miia Lindström visar runt.
I välfärdscentret handlar det om integration av vård- och socialtjänster – i praktiken.
Granne med stadens vuxensocialarbete finns till exempel den vuxenpsykiatriska mottagningen, som ordnas av sjukvårdsdistriktet.
– Samarbetet kring mental- och missbruksproblematiken är något vi kunde utveckla ännu mer, säger Lindström.
Från och med årsskiftet kommer de också att höra till samma organisation, då välfärdsområdet startar upp.

En viktig del av verksamheten i välfärdscentret är familjecentret som tidigare fanns i Ankarhuset vid Sundet. Numera finns också familjeenheten med till exempel barnskyddet, som tidigare fanns i samma hus som polisen, under samma tak.
Flytten från Ankarhuset väckte en hel del gnissel (ÅU 4.6.2021) men Lindström säger att hon har förstått att det hörs skratt i korridorerna också i det nya familjecentret, där det inte är många steg mellan till exempel barnrådgivningen och familjearbetarens oftast öppna dörr.
Själv sitter Lindström än så länge i stadshuset, men så fort en del av äldreboendet Malmkulla har gjorts om flyttar delar av administrationen dit.
– På det sättet ska det frigöras rum för själva verksamheten samtidigt som kontorsrummen ska kunna användas till annat vid behov, säger hon.
Med tanke på övergången till välfärdsområdet säger hon att det inte kommer att bli några stora förändringar i början.

– All service och alla tjänster behövs fortsättningsvis. Det finns så mycket annat som IT-system och löneutbetalningar som måste fås att fungera först innan det eventuellt blir några förändringar. Det kommer att ta ett par år.
När det gäller personalen säger hon att alla behövs.
– Vi behöver all personal och lite till. Vi vet inte ännu exakt hur strukturen kommer att se ut, men vi får lita på att det kommer att fungera och att vi kan fortsätta ge den service som behövs till kunderna och patienterna.
”Vi kan alla hjälpa familjerna vidare”
I välfärdscentrets familjecenter har personalens nätverk stärkts i och med flytten. Det gynnar familjerna.

– Det här är en bra lösning för rådgivningen, säger Outi Ramstedt, ansvarig hälsovårdare vid rådgivningen och skolhälsovården, om det nya välfärdscentret vid Vapparvägen med många olika vård- och socialvårdsenheter i samma hus.
Hon säger att hon varje vecka märker vilken nytta man vid rådgivningen har av att geografiskt finnas så nära hälsovårdscentralen och dess tjänster.
– Det underlättar vårt jobb att till exempel finnas så nära läkarna och då blir det också lättare för våra kunder.
Pia Hotanen, som är arbetshälsokoordinator vid Pargas stad, säger att det är bra för familjerna att olika former av stöd och service nu finns under samma tak.

– Det är okej att komma för att få stöd av olika slag. Det blir mer likvärdigt och den service som finns här är sådan som vilken familj som helst kan behöva i något skede, oberoende av om det handlar om psykologhjälp eller stöd från familjeenheten.
I familjecentret, där det jobbar omkring femtio personer, finns det inte en lucka där man får all hjälp. I stället konstaterar de att alla som jobbar vid familjcentret i princip är den där ena luckan.
– Vi kan alla skräddarsy den hjälp och det stöd som en familj behöver. Vi fungerar alla som den där luckan. Det är ingen skillnad till vem du kommer, vi tar hand om det som behöver tas om hand och vet vem vi ska kontakta, säger Ramstedt.
Anna Tähtinen, som är tf. chef för familjeenheten, säger att man på finska talar om ”saattaen siirtäen”, det vill säga att man följer med då man lämnar över till någon annan som kan ge den hjälp som behövs.
– Att också familjeenheten med barnskyddet nu finns med i familjecentret betyder att samarbetet flyter ännu bättre än tidigare. När människor lär känna varandra är det lättare att samarbeta.
De är alla överens om att familjcentret vid Vapparvägens välfärdscenter ska vara en trygg och bra plats med låg tröskel för familjerna att komma till.
– De som jobbar här är nog ganska nära sina familjer, säger de.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.