Här får Aarre Kanth i Åbo kylning inför sommarhettan – prejudikat i Högsta domstolen öppnar för fler installationer

I början av året köpte Aarre Kanth en lägenhet på femte våningen i ett 50-talshöghus på Ursinsgatan i Åbo. Han bestämde sig genast för att skaffa en kylsplit, alltså en luftvärmepump som endast kan kyla lägenheten.
– Vi har central, vattenburen golvvärme i huset. Man får inte installera ett aggregat som värmer i lägenheterna. Men det skulle ju också vara helt onödigt, i och med att huset redan värms upp. Det som behövs är kylning. Solen lyser in i lägenheten stora delar av dagen och det är svårt att få korsdrag. Det har redan varit 30 grader här lägenheten i vår, trots att persiennerna var nere, berättar Kanth.
ÅU är på plats då kylningssystemet installeras. Det består av en fläktande väggenhet i vardagsrummet och en uteenhet på balkongen.
Hål i väggen
Elmontören Mika Kiuru från Salo och vvs-montören Pirkka Kokkonen från S:t Mårtens sköter installationen, som bland annat innebär att man borrar ett hål i väggen ut till balkongen för att förbinda de två enheterna.
Priset för Aarre Kanths apparat plus installation landar kring 1 500 euro säger de. I grannlägenheten, där det behövdes en lite större apparat, blir prislappen kring 1 850 euro.
Aarre Kanth är nämligen inte den enda som får ett kylaggregat nu. Han snackade ihop sig med två grannar och de gjorde en gemensam beställning.
– Grannarna var genast med på det, säger Kanth. Och efter att jag i februari satt upp en lapp i trapphuset om att det ska renoveras i lägenheten, och installeras kylning, så är det flera grannar som ställt nyfikna frågor till oss om installationen.
Kanth har erfarenhet av en likande installation tidigare. För drygt 12 år sedan, då han bodde i ett höghus i Helsingfors, beslöt husbolaget att gemensamt skaffa luftvärmepumpar.
– De pumparna hade också värmefunktion, men den användes sällan. Det var kylningen som var grejen också där. Av husets 37 lägenheter valde 35 att skaffa luftvärmepump. De två övriga gjorde det efteråt, till ett högre pris.
Nu konstaterar Aarre Kanth att husbolagen, efter ett beslut i Högsta domstolen i fjol, måste ha vägande argument för att förhindra att lägenhetsinnehavarna installerar luftvärmepumpar på sina balkonger.
– Men jag tror att många invånare ännu är rädda för att det inte är tillåtet att installera sådana.

Prejudikat i Högsta domstolen
I huset på Ursinsgatan har ett par grannar installerat kylning redan tidigare, med tillstånd från husbolaget.
Husbolagets ordförande Anna Pursihemo kommer på besök och kollar in installationen av Kanths aggregat.
– Som aktieägare måste man nog fortfarande meddela på förhand att man tänker göra installationen, konstaterar hon.
Enligt husbolagets policy ska uteenheten inte synas från gatan, vilket den inte heller gör där den står på Aarre Kants balkong flera våningar upp.
Avgörandet i Högsta domstolen i fjol gällde faktiskt också ett höghus i Åbo, där en aktieägare som bodde på åttonde våningen lät installera en luftvärmepump på balkongen trots att disponenten hade meddelat att tillstånd inte beviljas bland annat på grund av bullret.
En nyckelfråga, som domstolen tog ställning till, var om väggen mellan lägenheten och balkongen hör till lägenheten eller husbolaget. Högsta domstolen menade att den hör till bostaden.
Domstolen konstaterade samtidigt, angående det faktum att installationen kräver att man gör hål i väggen till balkongen:
”Rätten att göra ändringar på balkongen är ändå inte obegränsad. Husbolaget och en annan aktieägare har enligt avgörandet rätt att ställa villkor för ändringsarbetet, om arbetet kan skada byggnaden eller orsaka andra olägenheter för bolaget eller en annan aktieägare. Orimliga ändringsarbeten kan också förbjudas helt och hållet. I detta fall ansågs luftvärmepumpen generera nytta genom att lägenheten blev svalare, medan olägenheten för bolaget av en korrekt installerad värmepump var relativt liten.”

Välvilligt inställd
Elmontören Mika Kiuru konstaterar att kylaggregatet de installerar hos Aarre Kanth kommer att öka boendetrivseln.
– Uteenheten vibrerar en del, men den står på vibrationsdämpare. Inneenheten är väldigt tyst, uteenheten har lite mera ljud. Men det är inte så långa stunder som den arbetar för fullt, säger Kiuru.
Miljöministeriet har detaljerade bestämmelser för hur högt ljudet från uteenheten får vara.
Anna Pursiheimo, som alltså leder husbolaget styrelse, säger att husbolaget snart ska diskutera husets direktiv för aggregaten, så att de är klara och tydliga. De direktiv man nu följt har inte klubbats igenom i styrelsen, och innehåller bland annat begränsningar för under vilka månader man får använda kylaggregaten. Augusti är den sista månaden.
Den regeln hoppas Aarre Kanth att ska slopas. Inte använder någon hursomhelst kylningen mitt i vintern, säger han.
Anna Pursihemo är själv välvilligt inställd till aggregaten, och konstaterar att inneenheten i Kanths vardagsrum inte sticker i ögonen.
Har du själv funderat på att installera kylning?
– För några år sedan, under den otroligt heta sommaren, gjorde jag det. Men jag får korsdrag i min lägenhet, så jag har lättare att klara hettan, säger hon.
Men en ändring nyligen gjorde faktiskt att lägenheterna i huset kanske blev lite hetare. För ett par år sedan fick lägenheterna nämligen toppmoderna, brandsäkra dörrar.
– De är väldigt täta. De gamla dörrarna glappade, vilket bidrog till att det blev genomdrag i lägenheterna, säger Pursiheimo.
Nu är Aarre Kanth hursomhelst redo att möta den varma sommaren.
Samtidigt är han medveten om att det är han själv som ansvarar för skötsel och alla kostnader för apparaten.

Bildtext korrigerad 4.4. kl 8.23: Mika Kiurus företag heter Piuhamika.
Skaffa just en ganska likadan som på bilden, vi bor i radhuslägenhet med lågt rödtegeltak åt söder. Hemsk bastuvärme under sommaren. Med korsdrag kan man ändå oftast hålla under 30 grader inne så knappast behöver vi köra apparaten så ofta. Men det påstås att man får bättre sömn under värmebölja om man kopplar på lite kylning. Och elen är billig på sommaren. Får se hur det funkar. Har nog själv sovit bra i hetta med, men Frugan klagar om det är för hett. Min grunka kostade en del mera än den i reportaget. Beror väl på fabrikat, effekt och hur dyr firma som installerar.