Har du julklappsbekymmer? ÅU:s Freja Rudels ger dej tio bästa tipsen på årets julklappsböcker!

Här är ÅU:s litteraturrecensents lista över bra läsning att ge bort i jul – eller läsa själv!
Karin Erlandsson: Det blå garnet
Erlandssons stickningsexposé är personlig, historisk, initierad och ögonöppnande. Den givna julklappen till alla som stickar.
LÄS OCKSÅ
Nilla Kjellsdotter: Flickan i stenparken
Ingen klappsäck utan en bladvändardeckare. Kjellsdotter jonglerar friskt med genrens mest beprövade ingredienser och visar att Oravais noir platsar fint på den nordiska deckarkartan.
LÄS OCKSÅ
Ulrika Nielsen: Tingen
Ett sätt att hantera den materiella baksmälla som hotar att drabba en så fort klapparna packats upp. Nielsens poetiska essä tar vår relation till tingen på största allvar och når långt i tanken, utan att tappa bort läsaren på vägen.
LÄS OCKSÅ
Gurli Lindén: Port
Angelägen Poesi med stort P. Lindéns sammanflätning av hjärtats sorg och jordens sorg uppnår imponerande verkshöjd.
LÄS OCKSÅ
Zinaida Lindén: Till min syster bortom haven
Exilens villkor och vånda är Lindéns bravur och i den nya romanen når hon längre än någonsin. Dessutom bjuder boken på en fascinerande genomlysning av en familjerelations dynamik och tragik.
LÄS OCKSÅ
Annika Luther: Rågen
Luther berättar allt man inte visste att man borde veta om råg på ett sätt som gör spannmål spännande som en thriller på Netflix.
LÄS OCKSÅ
Merete Mazzarella: Den violetta timmen
Det självbiografiska berättandets grande dame hittar en ny ton i Den violetta timmen. Skildringen av förlusten av brodern är sårbar och sökande och skalar bort den glattaste ytan från hennes genomproffsiga självframställning.
LÄS OCKSÅ
Christoffer Steffansson: Loop
Tre unga vänner tänker och utbyter tankar under ett sensommardygn i Borgå. Debutanten Steffansson tänjer romanformen till bristningsgränsen med oblygt essäistiska utläggningar och tvättar bort likhetstecknet mellan ungdom och ångest. Uppfriskande!
LÄS OCKSÅ
Annika Åman: Lumpänglar
Hela moderniteten passerar revy i Åmans övertygande och överraskande skildring av livet på Oravais textilfabrik åren 1926–1932. En sällsamt mogen debut: estetiskt, etiskt och existentiellt.
LÄS OCKSÅ
Robert Åsbacka: Gömda rum
En misslyckad författare navigerar ett nedmonterat folkhem befolkat av udda existenser. Åsbackas genomlysning av den svenska välfärdens ruiner är bland det intressantaste i vår litteratur just nu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.