Här byggs Åbos största solpark – därför blir en del av marken under panelerna vitmålad

Sex fotbollsplaner. Så stor blir solparken som snart ska förse läkemedelstillverkaren Bayer i Åbo med el.
Det är Åbo Energi som bygger och äger solparken på en tomt som ägs av Bayer. Tomten finns mitt emellan Bayers två fabriker i Artukais, ett stenkast från Åbohallen.
Samarbetet offentliggjordes på onsdagen. På den inhägnade tomten har förberedelserna nu startat inför resandet av de nästan 8 000 solpanelerna.
Parken ska tas i bruk senast i slutet av augusti nästa år.
Exakt hur stor ekonomisk satsning det handlar om, och vilket pris Bayer kommer att betala för solelen, är hemligt.
Tomi Penttilä, chef för Bayers produktion i Åbo, säger till ÅU att utgångspunkten är miljötänk och grön el.
– Förstås tänker vi nog att solkraftverket på lång sikt ska vara åtminstone kostnadsneutralt. Samtidigt vet vi ju inte hur marknadspriset på el ser ut i framtiden, och hur priset för solelen ser ut i jämförelse med det.
Penttilä säger att det handlat om att hitta ett lämpligt ”riskfönster” inom vilket man kan göra en miljösatsning för framtiden.

Bayer har redan tidigare meddelat att deras produktion i Finland är kolneutral. Nu tar man alltså ytterligare ett kliv.
Vid sidan av solparken har Bayer avtalat med Åbo Energi om att köpa el från en vindpark i Satakunta som Åbo Energi är delägare i.
Solparken och vindkraften ska täcka nästan 80 procent av elbehovet vid Bayers fabriker i Åbo där man tillverkar preventivmedel för export till över 130 länder.
Vindkraften står för större delen av kakan, men solsatsningen är ändå betydande, påpekar Penttilä.
– Det är en av de största solparkssatsningarna i Finland som gjorts av ett bolag som är elkund och inte sysslar med att sälja el, säger han om sitt Bayer.
Solparken blir Åbos största.

Innovativ
Försäljningschef Harri Salo på Åbo Energi förklarar varför satsningen fått innovationsstöd från Business Finland. För det första är panelerna dubbelsidiga, så att båda sidorna alstrar el. Man räknar med att det ökar effekten med cirka 5 procent.
Dessutom kommer en del av marken under panelerna att få vit sten som ökar mängden reflekterat soljus. Det ska höja effekten med ytterligare 5–10 procent.
Panelerna får dessutom avancerade sensorer som följer hur väderförhållandena påverkar elproduktionen – information som dessutom kan hjälpa exempelvis Meteorologiska institutet i deras väderprognoser.
Solparksprojektet kommer att sysselsätta underleverantören Salo Solars hela personal i nio månader.
En sak som solparken däremot inte kommer att göra är att leverera el till andra än Bayer. Tekniskt sett skulle det vara möjligt, säger Harri Salo. Men systemet är tänkt att fungera så att all solel används i Bayers produktion.

Borgmästarberöm
Borgmästare Minna Arve berömmer Bayer för bolagets satsningar på kolneutralitet. Bayer var ett av de första bolagen som i fjol undertecknade ett klimatstadskontrakt med Åbo stad.
Företagen är viktiga då Åbo som helhet ska vara klimatneutralt år 2029 säger Arve.
– Vi är på god väg dit. Det syns både i totalutsläppen jämfört med andra städer, men också i utsläppen per invånare. Både invånarna och företagen spelar en oerhört stor roll här.
Arve beskriver Åbo som en ledande klimatstad i Europa, med ett strategiskt samarbete med företagsvärlden som är rätt unikt.
Åbo Energis Harri Salo säger att många bolag i staden är intresserade av satsningar på solel. Det handlar dock om mindre satsningar än Bayers kommande, fyra hektar stora park.
Solkraftverket i siffror
- Den beräknade årsproduktionen är 3 400 MWh, vilket uppges motsvara elkonsumtionen i 230 eluppvärmda egnahemshus.
- Panelernas nominella effekt är 3,2 MWp, vilket sägs motsvara panelerna på cirka tusen egnahemshus.
- Under sina första 15 år beräknas solparken minska Bayers koldioxidutsläpp med 3 000 ton, vilket jämförs utsläppen från 23 000 höghuslägenheters elkonsumtion under ett år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.