Här blandas finsk stugromantik med färggrann italiensk glass


Färgglad kiosk- För andra året säljs glass vid Strömma kanal. Kiosken står på Kimitoöns sida, men endast med knapp marginal. Foto: Johan Backas
Strömma kanal är det enda stället i Finland där man tydligt kan urskilja tidvattenfenomenet.
Efter att kanalen började byggas 1844, med kejsar Nikolai I:s lov, växte ett litet samhälle upp med bland annat skola, butik, skeppsvarv och sågverk.
På senare tid har det inte funnits någon service alls i området. Det är orsaken till att det nu för andra året står en glasskiosk alldeles intill bron.
Företagaren Taija Jokilehto säger att hon i fjol vid påsken besökte sin man Jonas släktingar i Strömma.
– Vi såg hur mycket bilar det körde förbi hela tiden, och tyckte att det är synd att det inte finns något alls som får dem att stanna, säger Jokilehto.
Någon erfarenhet från glassbranschen hade ingendera av paret Jokilehto, men företagande var desto mera bekant då paret bland annat driver safteriet Mäntylinnan mehustamo i Ylönkylä, åtta kilometer från Strömma mot Salo.
Efter att ha rett ut alla myndighetslov som behövs slog Vuorovetten kioski (Tidvattnets kiosk) upp sina dörrar tre månader senare.
– Det var helt klart att vi ville ha en Pappagallo-kiosk. Vi har varit förtjusta i deras glass i över tio år, säger Jokilehto.

Satsade på favoriten. Det var helt klart att vi ville ha en Pappagallo-kiosk. Vi har varit förtjusta i deras glass i över tio år, säger företagaren Taija Jokilehto.
Pappagallo-glassen föddes 1987 när italienaren Giorgio Gallo började tillverka egen glass i Salo, enligt recept och traditioner från sitt hemland.
– I finländsk glass vispar man in mera luft, italiensk glass är lite tätare. Dessutom har Pappagallo flera spännande smaker som inte andra tillverkare har, till exempel pistasch.
Nytt i företagets glassutbud i år är cappucinoglass. Fjolårets nykomling mint-marknadslakrits har nu fått ett starkt fotfäste.
Jokilehto uppskattar att det är pistasch, lakrits och lite överraskande vanilj som är de mest populära glassarna.
– En sommar som den här är det roligt att sälja glass. Fjolårets kalla sommar var värre, säger Jokilehto.
Men trots det sviktande kundunderlaget ifjol vågade Jokilehtos satsa mera på glassen till den här sommaren.
Paret har öppnat en helt ny kiosk i Salo, och en tredje är också under planering. Var den kunde finnas avslöjar hon ändå inte.
– Glassen har blivit ett roligt sommarjobb, konstaterar Jokilehto som har en handfull anställda försäljare under sommaren.
Som utbildad scenklädsdesigner vill Jokilehto att också glasskioskerna ska vara estetiskt tilltalande.
– För att kunna bjuda på en fulländad glassupplevelse kombinerar vi det finländska sommarstugelivet med den färgglada italienska stilen, säger Jokilehto.
Hon säger att kunderna är såväl turister och sommarstugeägare som kör förbi, som Salo- och Kimitoöbor som gör en utflykt enkom för glasskiosken.
– Det är väldigt glädjande att vi gått hem så bra hos lokalbefolkningen, säger Jokilehto.

Roosa Toivanen. Jobbar sin första sommar som glassförsäljare, och konstaterar att åtgången är stor i hettan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.