Här bjuds på kärringskvalppo och annat museiskoj


Psalmodikon. Instrumentet var rätt vanligt i hemmen under 1800-talet och nu ska Lena Långbacka (t.h.) demonstrera hur det låter. Museiamanuens Anne Bergström (t.v.), museiforskare Marcus Lepola och Magnus Sundman håller ett vakande öga. Foto: Mikael Heinrichs
Hembygdsföreningen i Pargas har sedan våren firat 90 med en utställning om året 1928 då föreningen grundades. Nu i samband med en temavecka och Egentliga Finlands museidag söndagen den 26 augusti är det sista chansen att bekanta sig med den utställningen.
– På söndag kärnas smör på gammaldags vis och det blir repslagning. Dessutom kommer Heisalamarthorna att sälja korngrynsgröt, självklart med nykärnat smör till, säger museiamanues Anne Bergström.
Hembygdsmuseet i Pargas
- Deltar i Egentliga Finlands museidag på söndag. Håller öppet hus mellan klockan 13 och 16.
- Alla stugor på hembygdsmuseibacken är öppna och man kan bekanta sig med hantverksdemonstrationer samt fotografera med camera obscura.
- Firar i år hembygdsföreningens 90 år med olika evenemang, kommande temavecka är en del av det firandet.
Det blir också mera lekfullt program för familjens yngsta. I Kirjalastugan blir det en demonstration på psalmodikon, ett instrument som förr fanns på många gårdar och främst användes för att spela andlig musik.
– Det är rätt få som vet vad ett psalmodikon är och ännu färre som faktiskt hört hur det låter, berättar Lena Långbacka som ska spela på söndag.
På måndag blir det Lenin-tema då man först visar Yles dokumentär ”På Revsundets och Örfjärdens isar” från 1970 och efter det förflyttar sig till Kirjalastugan på museibacken där det blir teservering och diskussion kring filmen tillsammans med Johan Kronberg som köpt rättigheterna till filmen och donerat den till hembygdsmuseet.
– För många är det just Lenin och hans flykt genom skärgården 1907 som man förknippar med den stugan och visst är det en viktig del av detta museums historia. Förhoppningen är att vi ska få till stånd en diskussion om hela Leninfenomenet och mer allmänt det ryska i våra trakter, säger Bergström.
Tisdagens tema är kalken och arkitekturen med fokus på Pargas Kalks ”hovarkitekt” Albert Richardtson. Platsen är industrimuseet på Gruvvägen 1 där Lennart Laurén kommer att ge en specialguidning med start klockan 18. Industrimuseets guide Pia Vinkki är också på plats och Magnus Sundman presenterar utställningen om arkitekt Richardtson.
På onsdag (29.8) öppnar museistugorna på Gamla Malmen. Det här är för övrigt det enda av programpunkterna under veckan som är avgiftsbelagt, eftersom traktering också ingår. Vandringen inleds vid gångbron invid Runebergshuset och avslutas med servering i Fredrikastugan.
Temaveckan avrundas nästa torsdag med ”Dialekt och dräkt” på hembygdsmuseet, där det blir diskussion om Pargasdialekten under ledning av hembygdsföreningens ordförande Magnus Sundman. Maria Ekqvist kommer att förevisa folkdräkter från Åboland.
– Vi kommer bland annat att ta upp Pargasdialekten förr och nu och det blir en diskussion med inbjudna gäster och många smakprov på dialekt, utlovar Sundman.
90-årsfestligheterna för hembygdsföreningen tar inte slut här.
– Det blir ännu mera program under senhösten, säger Sundman som intygar att föreningen har en aktiv styrelse och många framtidsvisioner.
– Tanken med 90-årsfestligheterna är att koppla föreningens historia till dagens vardag och ge information och kunskap om hur det kunde vara förr i tiden jämfört med hur saker fungerar i dagsläget. Vår strävan är att vara lättillgängliga och allt annat än dammiga.
– Det finns massor av nya idéer, men förstås också plats för nya och flera aktiva medlemmar, säger Bergström.
Tidigare under året har man tillsammans med frivilliga från FBK tömt branddepoten vid kyrkan. Planen är att först renovera depoten och sedan inreda brandvärnsmuseet på nytt.
Samtliga programpunkter under veckan (förutom öppet hus den 26.8) inleds klockan 18.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.