Förflytta dig till innehållet

Har besvarat tiotusentals nödsamtal sedan 2020 – årets nödcentraloperatör i Åbo har lärt sig om återhämtning efter jobbet

Nödcentralsverket
kvinna på balkong
Anniina Takala som arbetar i Åbo får utmärkelsen Årets nödcentralsoperatör.

Från sjukskötare till nödcentralsoperatör – Anniina Takala har upplevt många vändningar i sin karriär.

På tisdagen tilldelades hon priset för Årets nödcentralsoperatör, en utmärkelse som delas ut årligen av Nödcentralsverket.

Takala arbetade först som sjukskötare, men studerade sedan till nödcentralsoperatör och tog examen 2020.

Hon var spänd när hon svarade på sitt första nödsamtal. Efter en stunds tystnad visade det sig att samtalet ringdes i misstag då telefonen låg i en bakficka.

Fyra år senare har hon tagit emot tiotusentals nödsamtal, skriver nödcentralen i pressmeddelandet.

De mest gripande nödsamtalen handlar om ödesdigra ögonblick i livet: när den som ringer hittat en älskad person avliden eller är på väg att begå självmord.

− Känslorna smittar lätt av sig från den som ringer till nödcentraloperatören, särskilt när det är fråga om stora sorger. Därför gäller det att vara uppmärksam och bibehålla koncentrationen i svåra situationer, säger Takala.

I dag tänker hon väldigt sällan på nödsamtal när hon gått hem från jobbet.

Så har det inte alltid varit.

I början av karriären tänker nödcentraloperatörerna ofta på nödsamtal också på fritiden.

Under de första månaderna undrade Takala ibland om arbetet passade henne då hon insåg att det kan bli väldigt tungt psykiskt.

Med åren har hon dock lärt sig att återhämta sig från jobbet och att inte tänka på det på fritiden.

Idrotten viktig

Ett sätt att återhämta sig är att idrotta mångsidigt.

Takala ägnar sig gärna åt bland annat snowboardåkning och crossfit. Hon är också mån om att ha en hälsosam livsstil och njuta av fritiden.

De tre första åren arbetade hon i Björneborg, men sedan förde livet henne till Åbo. Med hjälp av personalrotation bytte hon arbetsplats till Åbo nödcentral men svarar fortfarande i första hand på nödsamtal som gäller Björneborg.

– Det är fint att arbetsgivaren erbjuder personalrotation och gör det möjligt att arbeta på en viss nödcentral även om tjänstens förläggningsort är på ett annat håll, säger hon i pressmeddelandet.

Överraskande kreativt arbete

En nödcentraloperatör tar emot cirka 10 nödsamtal i timmen. Arbetet är hektiskt och kräver snabba beslut. Enligt Takala ska en nödcentraloperatör ha god förmåga att jobba under press.

− Arbetet är överraskande kreativt. Vi får använda våra kunskaper och vårt kunnande på kreativa sätt eftersom vi möter nya situationer hela tiden, säger hon.

Också det tidigare sjukskötarjobbet har varit till nytta.

Gemenskapen och kollegorna har haft väldigt stor betydelse för Takala under karriären.

Utöver jourarbetet medverkar Takala i arbetsgruppen för arbetshälsa i Åbo nödcentral och hon hjälper även arbetskamrater att bearbeta akuta situationer av olika slag.

Utmärkelsen PRO 112 för förtjänstfullt arbete för nödnumret och nödcentralsverksamheten tilldelades Minna Ylinen från Björneborg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter