Här är talas det flest olika språk i Åbo – och här finns ett annorlunda köpcenter

Tisdag mitt på dagen i Kråkkärrets köpcenter. En del står och röker utanför ingången från parkeringsplatsen, andra sitter på bänkarna utanför K-affären i köpcentrets mitt och en del hastar in och ut med matkassar från Golan Food.
På Littoisvägen, som går under köpcentret, susar trafiken förbi i novemberregnet.

Ännu för tjugo år sedan var bilstölder och våldsbrott vanliga i Kråkkärret och för cirka tio år sedan var Kråkkärret Åbos våldsammaste område.
I dag lever Kråkkärret inte längre upp till sitt stökiga rykte utan är betydligt lugnare än förr. Det hävdar kommissarie Juhani Malmberg som leder polisens förebyggande arbete i Egentliga Finland.
– Visst förekommer det fortfarande oroligheter, säger Malmberg och nämner bland annat ungdomar som beter sig störande, som ett problem i området.
Polisen satsar på synlighet och närvaro i bland annat Kråkkärret och enligt Malmberg är det viktigt att samarbetet med ortens skolor fortsätter, men det finns också många andra områden i Åbo som skulle må gott av fler poliser i kvarteren.

Hussein Oinow har bott sex år i Kråkkärret och studerar logistik vid Åbo yrkesinstitut. Han trivs i Kråkkärret.
– Jag tycker inte alls att det är oroligt i Kråkkärret utan tryggt och bra, säger Oinow, på väg för att uträtta några ärenden i det lokala köpcentret.
Det är ett annorlunda köpcenter med en blandning av guldfärgade dekorationer hos herrfrisören, stora lådor med granatäpplen och Tokmannis plastkassar som skapar stämning.
Kråkkärret är den stadsdel i Åbo där hela 53,3 procent av invånarna talar något annat språk än finska eller svenska. I Laustis, som är granne med Kråkkärret, talar 49,8 procent av invånarna något annat än svenska eller finska.
Tillsammans har de här två stadsdelarna nästan 13 000 invånare.

Doften av naanbröd sprider sig till rulltrapporna som går till köpcentrets nedre våning. Det här är Åbos enda ordentliga bageri för naanbröd, hävdar Haure Mohammadi. Han är praktikant i bageriet och berättar att det bakas 1000 bröd i dygnet här.
Hamzah Moulanazhad är kurd och har bott tjugo år i Åbo. Han köper en hög tunna bröd och berättar att han ska servera det med en egenhändigt tillverkad ost. Just det här färska naanbrödet är särskilt gott, tycker Moulanazhad.
– Jag gillar nog att bo här. Här bor fler med utländsk bakgrund än på andra håll i Åbo. Det känns hemtrevligt.

Nalaja Vajnosren och Alla Suni har båda ryskt påbrå. I köpcentret får de allt de behöver, mat, kläder och daglivaruartiklar.
– Förr var det stökigt i Kråkkärret, säger Vajnosren. Ibland är det ännu det, men inte ofta.

Kråkkärrets köpcenter har redan över fyrtio år på nacken och ägdes ursprungligen av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.
Oisha, Sofia och Toni som dricker kaffe från K-affären tror att församlingsbakgrunden är orsaken till att det inte finns en Alko i köpcentret. Allt annat får man nog tag på, men för en flaska vin får man bege sig till Österås.
– Fast det är nog helt bra att det inte finns nån Alko här. Jag tror att Kråkkärret skulle explodera om det gjorde det, säger Sofia med glimten i ögat. Hon är nöjd med köpcentrets utbud.
– Här finns lite annorlunda, etniska affärer och inga stora globala kedjor. Det är bra.
Sällskapet vill inte uppge sina efternamn eller vara med på bild men berättar att Kråkkärret är en lugn och bra plats att bo på. Oisha uppskattar närheten till skogen och måsarna.
Och till köpcentret, stadsdelens hjärta, kommer man gärna för att dricka en kopp kaffe och umgås.

Köpcentrets framtid
Kråkkärrets köpcenter blev klart 1981 och har i dag cirka 30 affärer. Tidigare gick köpcentret under namnet Itäkeskus Varissuo. Vd för köpcentret är Risto Aro vid Specialplaceringsfonden Mandatum AM Finland Fasigheter II.
Ursprungligen var det meningen att köpcentret skulle bli ett servicecenter för hela östra centrum och man planerade också ett idrottscentrum i samband med köpcentret. Det här blev inte av.
Kråkkärrets köpcenter ägdes från början av bland annat Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet. Samfälligheten sålde köpcentret för 9,6 miljoner euro år 2007.
Enligt Aro finns det inga större renoveringsbehov i köpcentret som nyligen fått bland annat solpaneler på taket. Ungefär 90 procent av affärslokalerna är uthyrda just nu.
Aro talar gärna om ett servicecenter för området och är av den åsikten att Kråkkärrets köpcenter är ett piggt ställe.
– Jag tror nog på den här typen av center som finns mitt i bostadsområden istället för utanför bostadsområden, som man inte når på annat sätt än med bil, säger Aro.
Mandatum Asset Management ger inte ut ekonomiska uppgifter om köpcentret.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.