Här är strategin för blommor och bin – nu ska våra pollinerare få stöd

Finlands första strategi för pollinerare är här. Målet är att före år 2030 göra livet lättare för vilda pollinerare och honungsbin, konstaterar Miljöministeriet.
– Mer än tre fjärdedelar av våra viktigaste näringsväxter är beroende av pollinerare, säger miljö- och klimatminister Emma Kari (Gröna).
– Man har lagt märke till att antalet pollinerare och antalet arter har minskat på olika håll i världen, även hos oss i Finland. Effekten av förlusten av den biologiska mångfalden syns på ett konkret sätt i relationen mellan pollinerarna och matproduktionen, konstaterar hon.
27 åtgärder
Strategin innehåller 27 åtgärder som bland annat ska förbättra pollinerarnas livsmiljöer, öka forsknings- och övervakningsdata om pollinerare samt se till att kommunikationen, rådgivningen och verksamheten överlag blir aktivare.
I strategin listas också metoder för att förbättra pollinerarnas levnadsförhållanden i jordbruksmiljöer, skogsmiljöer och bebyggda miljöer.
Konkret handlar det till exempel om att se till att det finns växtarter som passar pollinerare i jordbruksmiljöer, bekämpa invasiva främmande arter, minska de skadliga effekterna av växtskyddsmedel och biocider samt att se till att det finns tillräckligt med murkna träd och lövträd som stärker pollinerarnas livskraft.
Redan i gång
Miljöministeriet uppger att man redan har sjösatt strategin genom att bevilja Finlands miljöcentral finansiering för att inleda en utvidgad uppföljning av pollinerare.
Vid miljöcentralen startar dessutom ett projekt som finansieras av ministeriet med syftet att omsätta strategin i praktiken.
– Genomförandet av strategin förutsätter ett brett samarbete och under våren samlar projektet ihop alla centrala miljöaktörer, aktörer inom jord- och skogsbruket samt andra aktörer som vill påverka pollinerarna och deras livsmiljöer och tillhandahåller metoder för det, uppger ministeriet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.