Förflytta dig till innehållet

Här är poddarna att ha i örat under långpromenaden

Jean Lindén ger dig bästa poddtipsen att ha i hörlurarna under långpromenaden.

Fördomspodden (på svenska)

Tidningen Cafés intervjupodd har ett lika enkelt som fungerande upplägg: programledaren Emil Persson gör ingen research. I stället levererar han fördomsfulla påståenden som gästen får ta ställning till. Ofta blir det roligt och avslöjande. Vill du höra Tommy Körberg besvara påståendet ”Du har minst sagt goda erfarenheter av LSD” eller Kicki Danielsson kommentera om hon någon gång satt foten i en skurhink är det här podden för dig.

Sodajerker (på engelska)

Låtskrivarna Simon Barber och Brian O’Connor intervjuar andra låtskrivare om deras arbetssätt och hantverk – från Emeli Sandé till Paul McCartney. Lika intressant som att höra en favoritartist berätta om sitt skapande kan det vara att höra någon vars musik man inte lyssnat mycket på, men som är bra på att snacka. I mitt fall gällde det till exempel intervjun med James ”You’re Beautiful” Blunt.

Marthapodden (på svenska)

Inte minst i takt med att klimatfrågan flutit upp till ytan har vi fått medge att det var Marthorna som hade rätt hela tiden. Därför vill jag gärna tipsa om Finlands svenska Marthaförbunds podd, med avsnitt som ”Små steg mot en hållbar garderob” och ”En euro i taget – spara till en bostad”.

Hälsa för ohälsosamma (på svenska)

Överläkaren i psykiatri David Eberhard med gäster diskuterar och ifrågasätter invanda föreställningar om vad som egentligen är bäst för folkhälsan. Är det så farligt om man äter en chipspåse per dag? Varför går myndigheterna så hårt åt snusandet? Och ska man sluta med kött eller socker eller ingendera?

Unchained (på engelska)

Journalisten Laura Shin gör den kanske bästa och mest balanserade intervjupodden om blockchainteknik och kryptovalutor och vad de kan innebära för framtiden. Unchained (och den kortare Unconfirmed) kan möjligen förutsätta för mycket av nybörjaren. Då kan man börja med Peter McCormacks podd ”What Bitcoin Did”, som just nu gör en ”Beginner’s Guide”-serie om bitcoin. Även den som är skeptisk till fenomenet kan ha nytta av att känna sin fiende.

The Missing Cryptoqueen (på engelska)

Den som vill förfasa sig över en gigantisk pyramidbluff som parasiterade på kryptovalutsfenomenet ska lyssna på BBC:s serie om Onecoin. Härvan hade förgreningar också i Svenskfinland och har lett till en rättegång i Vasa. Podden försöker spåra Onecoins ledare, Ruja Ignatova, som gick under jorden 2017. På vägen träffar man bland annat människor i Afrika som förlorat sina besparingar.

Staden (på svenska)

Arkitekturpodden är nu uppe i 114 avsnitt som vrider och vänder på städer ur olika perspektiv. En del avsnitt handlar om specifika städer, som Helsingfors, medan andra tar ett helhetsgrepp på något urbant fenomen. Det senaste avsnittet handlar om hur råvaruutvinning och -förädling förändrat städer. Andra avsnitt handlar till exempel om hur brottslighet och shopping påverkar den urbana miljön.

S-Town (på engelska)

Om filmen har sina klassiker som ”Gudfadern” och ”Casablanca” så har poddvärlden Serial, och inte minst dess första säsong om ett mord i Maryland 1999. Minst lika fängslande är S-Town, av samma producenter, om urmakaren John B. McLemore. Huvudpersonen dör under arbetet med podden, och den kommer sedan att handla om att pussla ihop hans mycket excentriska liv och personlighet.

Genstart  (på danska)

Det här tipset hänger ihop mer att jag just nu går en kurs i danska. Danmarks Radios nyhetspodd Genstart är ett utmärkt sätt att förena språkträning med information. Snacket känns förhållandevis tydligt, avsnitten överkomligt långa (ca 20 minuter), och eftersom det handlar om aktuella nyheter så har man på förhand ett grepp om ämnet, vilket gör det lättare att hänga med.

Conan O’Brien Needs A Friend  (på engelska)

Den amerikanska talk show-värden har tagit steget ut i poddträsket. Med sig har han vänner från humorvärlden plus sin assistent Sona Movsesian. Mycket fjanterier, jo, men ofta väldigt underhållande sådana. Som i det färska karantänavsnittet där gästen Andy Daly plötsligt antar en cowboykaraktär och ger sig ut på en improviserad berättelse om hur han skjutit coronaviruset i en saloon.
LÄS OCKSÅ:
Tio filmer att njuta av
Här är bästa boktipsen i karantänstider
Tv-serierna du inte vill missa
Jean Lindén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter