Här är dykarnas egna undervattensbilder på det åländska minfyndet


En hornmina. Foto: Ville Lundqvist
– Vi bedömde minan som i helt brukbart skick, säger Ville Lundqvist från Ålands marinhistoriska sällskap. Han var en av de dykare som påträffade den odetonerade hornminan i Rödhamnsfjärden i söndags.
Totalt var fem dykare med och gjorde minfyndet. De övriga dykarna som var med var Christian Husell, Mikael Jansson, Michael Björk och Petter Moge från Ålands Marinhistoriska sällskap.
– Vi var totalt fem dykare i området, varav tre dök, säger Lundqvist.
Han berättar att de sedan tidigare hittat intressanta ”uppstick”, alltså ekolodsbilder som antyder att det kan finnas något på botten som är värt att undersöka som dykare. De gjorde sina dyk cirka 200 meter från vraket, och 200 meter från faret där färjorna går. Sällskapet dök på flera platser, men det var först vid den sista dykningen som de hittade något.
– Det var en hornmina, formad lite som ett ägg, ungefär 1,5 meter hög, säger Lundqvist.
Saltpatron
Minan, som lades ut av en tysk ubåt under första världskriget, stod var i sin ankarställning. Något tekniskt fel måste därmed ha inträffat då den lades ut.
– När man lade ut minorna så släppte man dem rakt ner från ubåten. Meningen var att de skulle sjunka till botten, där sedan en konstruktion med en saltpatron som löstes upp skulle frigöra låsmekanismen så att minan flöt uppåt. Sedan hade den en vajer som gjorde att den stannade två meter under ytan, säger Lundqvist.

Minan lades ut av en tysk ubåt under första världskriget. Om tekniken inte hade fallerat hade den flutit upp mot ytan efter att saltpatronen upplösts. Nu blev den kvar på botten i över 100 år. Foto: Ville Lundqvist
I stället för att flyta uppåt och bli liggande ett par meter under vattenytan förankrad i sin vajer blev den här minan alltså liggande kvar på botten, med hornen uppåt.
– Vi bedömde minan som i helt brukbart skick. Den hade inga rosthål eller andra skador, så den var högst troligtvis explosiv. Det var en hisnande känsla i magen. Det var inte vad man hade förväntat sig, säger Lundqvist.
Enligt Lundqvist innehåller hornen två metallegeringar.
– När hornet bryts så att vatten kommer in, bildas en elektrisk ström mellan punkterna, och det är det som gör att minan detonerar.
Tar hjälp av militären
Så fort dykarna kom upp ur vattnet ringde de vakthavande sjöbevakning, och nu har landskapsregeringen efter samråd begärt handräckning av militären för att oskadliggöra minan.
– Vi har beslutat att begära handräckning av militärt slag, säger lantråd Katrin Sjögren (Lib).
– Militären och polisen samarbetar, men begäran ska göras i samråd med landskapsregeringen. Utgångspunkten är att vi ska klara oss med egen polis och med civila medel, men behövs det handräckning så ska det ske så snart som möjligt.
– Vi har fått information om att det finns en mina på ett ganska stort djup. Vi har markerat den på våra kartor och förmedlat informationen vidare till landskapsregeringen och polisen på Åland, berättar Axel Ramberg, fältchef vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, för Nya Åland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.