Här är Åbos 10 farligaste korsningar – och i en av dem är cyklister extra utsatta

Trafiken i Åbo har blivit säkrare. Den slutsatsen kan man dra av Trafikskyddets olycksindex.
För några år sedan (2014–2018) var indexet för den farligaste korsningen 2,24.
Nu är det högsta indexet 1,64.

I många år var det korsningen mellan Kommunalsjukhusvägen och Kaskisgatan som var stans allra farligaste korsning, med 28 olyckor under fem år.
I dag är det korsningen mellan Nylandsgatan och Tavastgatan som är den allra farligaste. Där har det skett sammanlagt 21 olyckor under åren 2018–2022.

Elias Ruutti , kontaktchef vid Trafikskyddet i Åbo, säger ändå att det inte finns någon enskild faktor i just den korsningen som förklarar de många olyckorna.
– Det är en korsning med mycket trafik. Då ökar också risken för olyckor.

I korsningen av Nylandsgatan och Tavastgatan skedde också den tragiska dödsolyckan i augusti 2021,då en ung kvinna på elsparkcykel och en buss kolliderade i korsningen. Kvinnan avled.
Personskador höjer indexet
Alla olyckor med personskador som följd höjer olycksindexet.
Ruutti säger att det höga indexet också kan bero på att det sker olyckor i närheten av den livligt trafikerade korsningen och att de kan ha prickats in på ett ungefär.
– Ett exempel är att det som på kartan är utmärkt som Tavastvägen i själva verket är korsningen mellan Tavastvägen och Tavastrampen, säger han.
Nitton olyckor på fem år
Åbos näst farligaste korsning finns mellan Bangårdsgatan och Skolgatan.
Där har det skett 19 olyckor under åren 2018–2022. Också den här korsningen är livligt trafikerad.
Den har olycksindex 1,56.

Elias Ruutti kollar i sina databaser och säger att speciellt cyklister verkar vara utsatta för olyckor där Bangårdsgatan och Skolgatan möts.
– Här har vi en cykelväg och en nerförsbacke, där sikten åt höger mot Bangårdsgatan är dålig för den som kommer längs den enkelriktade Skolgatan. Många cyklister har hård fart då de närmar sig korsningen i och med backen.
Eftersom det är svårt för cyklisterna att se bakåt åt höger är det lätt att göra en felbedömning, säger Ruutti.
”En utmanande klassiker”
Han kallar korsningen, med en kombination av nerförsbacke och cyklister, för en utmanande klassiker.
Andra vanliga olyckstyper i de mest utsatta korsningarna är bilister som kör på andra bakifrån.
Problemet med korsningen mellan Kommunalsjukhusvägen och Kaskisgatan var i många år att trafikljusen saknade en pil för dem som skulle vända till vänster från centrumhållet mot Citymarket.
Hösten 2021 ändrades trafikarrangemangen i korsningen och trafikljusen har numera en pil för dem som vänder till vänster.

Korsningen finns trots det fortfarande på tredje plats över stadens farligaste korsningar, eftersom den aktuella statistiken över olycksindex gäller från år 2018.
Nu har den index 1,44.
Samtidigt har säkerheten i korsningen blivit betydligt bättre till exempel från år 2015 då dess olycksindex var så högt som 4,12.
Men fortfarande sker här olyckor till exempel då någon ska vända i korsningen.
Ingen skild statistik för elsparkar
Trafikskyddet har ingen skild statistik för olyckor med elsparkcyklar.
Eftersom de har samma trafikregler som cyklar räknas de som cyklar i statistiken.

Har du från Trafikskyddet då någon hälsning till Åbo stad när det gäller trafiksäkerheten i korsningarna?
– Staden har gjort mycket bra arbete för att förbättra trafiksäkerheten. Trafikanterna kan röra sig säkert i alla korsningar, trots högt olycksindex, bara man följer trafikreglerna, säger Elias Ruutti.
Han betonar att det bästa skulle vara om alla som rör sig i trafiken kom ihåg att den endas trafikbeteende som var och en faktiskt kan påverka är det egna.
– Det är en dålig utgångspunkt att tänka att alla andra trafikanter gör fel. Det skulle vara bättre att fokusera på att själv följa reglerna, vara uppmärksam på vad som händer i trafiken och ta andra trafikanter i beaktande.
Olycksindex
Indexet räknas ut genom antalet olyckor med personskador under de angivna åren (koefficient 1) plus antalet olyckor med enbart fordonsskador (koefficient 0,2) delat med fem för ett medeltal per år.
Källa: Trafikskyddet
Bildtexten under tabellen rättad kl. 12.43, och tabellen rättad 13.22.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.