Förflytta dig till innehållet

Häpen skogsägare på Kimitoön blev snuvad på tiotals träd – nu vill han varna andra

Emilia Örnmark
Man i en skog vid en råsten
Peter Viljanen fick en otrevlig överraskning då tiotals träd i hans skog hade fällts i samband med rågrannens avverkning. Här står han vid råstenen som markerar var hans skog börjar.

En gyllene regel för skogsägare är att man rör sig varsamt med skogsmaskinen vid grannens rå. Visst kan misstag hända – att man råkar fälla någon enstaka tall på fel sida av rån, men då gäller det att genast krypa till korset.

Därför blev skogsägare Peter Viljanen i Dragsfjärd rätt så häpen då det i våras hände honom att rågrannen högg ner ett cirka 2 ar stort område vid rån i hans skog. Det handlar om uppskattningsvis 20 stammar.

– Jag har nog aldrig hört om något liknande förut! säger Viljanen.

Han överraskades av hur snett avverkningen hade gått då han i våras besökte sin skog.

Viljanen valde att kontakta ÅU eftersom han vill varna andra skogsägare att hålla koll då avverkningar sker kring de egna rårna. Det är inte den ekonomiska förlusten som retar Viljanen, utan hur saken har hanterats.

En del av huggen gata går på fel sida av råstenen

Upp i skogen från Björkbodavägen har den nya rågrannen låtit hugga en flera meter bred gata längs rån till Viljanen. Men en del av den löper rakt genom Viljanens skog helt på fel sida om råstenen.

Också längs en annan rålinje längre bort, även där med en synlig linjeråsten, har fällts träd på fel sida. Här stod Viljanens skog tidigare och träden var ännu rätt klena och inte närapå redo för avverkning.

Gatan löper rakt nedåt från ett jakttorn som står på grannens mark och ger nu fri sikt från tornet. Hade avverkningen gått rätt till här borde gatan i stället ha gjort en krök runt råstenen och placerats ovanom den.

En avverkad gata i en skog fotad från ett jakttorn.Emilia Örnmark
Vid jakttornet vänder den avverkade gatan i nittio grader och går över Viljanens skog. Råstenen skymtar bakom den tunna björken mitt i bilden.

Stiftelsen Skogssällskapet har planerat den beställda avverkningen, som sedan utförts av UPM:s entreprenör. Avverkningen har utförts som ett rotköp mellan kunden och UPM.

Saken om ersättning är uppklarad

Några tusen euro ville Viljanen ha i ersättning för den felaktiga avverkningen. Summan han önskade fick han inte, men saken är nu uppklarad och plantering av ny skog har utlovats.

Från Skogssällskapet säger man att kravet från Viljanen var alldeles för högt och att han även efter överenskommelsen fick en saftig ersättning.

Stubbe på ett avverkat områdeEmilia Örnmark
Att en avverkning missar med ett par träd är rätt vanligt. Men inte med så stor yta som det handlar om i Viljanens fall.

Budet om misstaget kom sent

Men det finns några svängar i det här som Viljanen har svårt att svälja. För det första torde den rejäla råstenen inne skogen vara svår att missa för dem som planerat och utfört avverkningen. Enligt Viljanen var terrängen redan före avverkningen gles och råstenen synlig.

– Jag fick höra att GPS-apparaten visat fel både i skogsmaskinen och för bandaren.

Bandaren är alltså den som sätter ut banden i skogen för att markera avverkningsplanen, i det här fallet en representant från Skogssällskapet.

För det andra tog det flera veckor innan Viljanen blev kontaktad gällande vad som hänt.

– Avverkningen har skett i mars-april, men först den 19 april ringde UPM-entreprenören till mig och berättade att avverkningen hade gått lite över på min sida, säger Viljanen.

Ansvaret ligger enligt Viljanen förutom på skogsägaren också på den från Skogssällskapet som satt ut banden för avverkningsplaneringen samt på entreprenören som utfört avverkningen.

Viljanen tycker överlag att saken skötts dåligt.

Skogssällskapet: Ett mänskligt misstag

Den nya rågrannen säger att han beställt skogsskötsel på egen mark och inte har något med misstaget att göra. Han hänvisar till Skogssällskapet för detaljer.

Skogsbruksingenjör Patrik Elenius från Skogssällskapet är den som bandat området. Hans bedömning är att det handlar om trettio träd på ett 2 ar stort område. Råstenen som Viljanen beskriver som synlig säger Elenius var igenväxt, liksom rågränsen.

råsten i en skogEmilia Örnmark
Peter Viljanen säger att råstenen var synlig även innan avverkningen, medan Skogssällskapet säger att den var invuxen och därför missades.

– Jag såg inte råstenen. Tio till femton meter längre ner finns en tydlig stensamling som jag därför tolkade som råsten. Det var ett mänskligt misstag, säger Elenius.

Eftersom GPS-signalen i Elenius apparat bröts måste han gå enligt den uppfattade råstenen. Även skogsmaskinsförarens GPS krånglade, vilket orsakade ytterligare en liten överskridning.

Elenius säger dock att Skogssällskapet tar på sig misstaget i sin helhet och har efter några om och men kommit till en överenskommelse med Viljanen.

avverkat skogsområdeEmilia Örnmark
På fel sida av rån. Misstaget handlar om ett 20 gånger 20 meter stort område och om 20–30 träd.

Skogsexpert: Dåligt skött

ÅU frågar skogskunniga Fred Nordell, virkesuppköpare för Stora Enso i Kimitoön, hur vanligt missar som denna är. Han känner dock inte till aktuella fall och kommenterar i allmänna ordalag.

– Att man missar med ett till två träd är vanligt. Det beror lite på hur man tolkar rårna.

Men då det handlar om ett så stort område som i Viljanens fall har Nordell en klar åsikt:

– Då är det dåligt skött. GPS:en i skogsmaskinen kastar inte så mycket. Området borde vara utmärkt med band och det är avverkningsinnehavarens ansvar att det följs, säger Nordell.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter