Hans Artekpassion har hållit i 30 år – S:t Karinsbo har ställt ut föremål världen över och skeppar regelbundet möbler till Japan

Vägen mot det ståtliga radhuset i S:t Karins är täckt av snö. Snölandskapet utgör en vacker syn från Pertti Männistös balkong, vars möbler också är täckta av det vita.
Inomhus brinner ljus och lampor vars mjuka ljus kompletterar dagsljuset perfekt. Det här är en inredningsintresserad människas hem.
Det är nu 30 år sedan Männistö fick upp ögonen för Artek och speciellt Alvar Aaltos design. Han fascinerades då av den enkla, välkända trebenta pallen. Men han köpte inte en sådan, utan i stället en prototyp av en fåtölj. Nästa dag gick han till biblioteket och lånade böcker om Arteks designföremål och historia.
– Intresset slog mig som en blixt från klar himmel, säger Männistö som innan dess jobbade inom maskinindustrin.
Männistö började bygga upp en samling i Åbo och tio år senare grundade han företaget Festart design på Nylandsgatan.
I dag finns hans lagerutrymme i S:t Karins, och han är numera pensionär men håller tidvis butiken i Åbo öppen.

Folk är alltjämt intresserade av Artekdesign, och i Åboregionen är det också speciellt vanligt att möblerna och föremålen skymtar i offentliga utrymmen som skolor och sjukhus.
En orsak kan vara att största delen av Artekmöblerna har tillverkats sedan 1920-talet av ett företag i S:t Karins, som numera heter A-factory, säger Männistö.
Mängden Artekmöbler är enorm, och Männistö har nyligen öppnat en utställning i Jyväskyläs Alvar Aalto-museum. Där visas över 300 av hans möbler, inredning, lampor och glasföremål fram till den 27 mars.
Han har ordnat över 30 utställningar tidigare, även utomlands som för några år sedan i New York.
Fyndat möbler har han också gjort utomlands, bland annat i London.
– Bland de evigt populära föremålen, som fortsätter väcka störst intresse år efter år, finns lampan som ser ut som en bikupa samt den trebenta pallen, säger Männistö.

Trots pensioneringen pågår Männistös affärsverksamhet fortfarande, och speciellt japanerna är mycket intresserade av att köpa Artekföremål.
Då Männistö öppnade butiken på Nylandsgatan i början av 2000-talet fanns det gott om japanska turister som stack sig in för att personligen kolla in utbudet. I dag sker handeln till största delen av folk som själva säljer föremålen vidare.
– Min kontakt i Japan hör av sig ungefär en gång i månaden och möbler och föremål som har köpts av mig åker i väg på stora lastfartyg flera gånger om året. Japanerna packar varor som ingen annan kan, det är ett måste då färden över havet räcker 50 dagar.
Det finns också andra återförsäljare i Finland som exporterar Artekföremål utomlands – marknaderna är större än i Finland, som exempel bor det 125 miljoner människor i Japan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.