Hangö väntar tusentals kryssningsresenärer i sommar – Eckerö Line och Stena Line aktuella aktörer

Vid turistbyrån i Hangö välkomnar man de nya satsningarna på passagerartrafik. Två aktörer är aktuella: Stena Line och den från sommaren 2021 bekanta Eckerö Line. Eckerö Lines M/S Finlandia kommer att göra två lördagskryssningar (11 juni och 27 augusti) från Helsingfors till Hangö.
– Vi är glada att Eckerö Line kommer i år igen till Hangö. Vi väntar över tusen passagerare per kryssning till Hangö, säger stadens turistchef Kira Marschan till ÅU.
Eckerö Lines vd Taru Keronen säger i ett pressmeddelande att Hangö-kryssningarna, som lanserades förra sommaren, var väldigt omtyckta.
– Vi har fått en massa förfrågningar av våra kunder om en fortsättning. Jag är glad att vi kan uppfylla våra kunders önskningar och även i sommar ta dem till unika Hangö med ett än mer finslipat kryssningskoncept, säger Keronen vidare.

Passagerarna har tre timmar tid i Hangö. Då kan man bekanta sig med staden på egen hand eller genom att delta i en guidad bussrundtur eller promenad. Då kan man beskåda stränderna, havsutsikten, höra om stadens historia och om de berömda villorna.
M/S Finlandia avgår från Helsingfors klockan 9 och anländer till Hangö klockan 15.30. Innan ankomsten till Hangö lägger fartyget till i Tallinn där ruttpassagerarna stiger av, men här tas inga nya passagerare ombord och kryssningsresenärerna kan inte gå i land.
Stena Line trafikerar med två fartyg från maj
Stena Line började redan i februari trafikera rutten Hangö–Nynäshamn. Fokus ligger på godstransporter, med syftet att etablera en ”flytande bro” mellan Mälardalsregionen och södra Finland.
Sedan början av april har det varit möjligt även för fordonsburna resenärer att åka med. Överfarten tar 11–12 timmar. Stena Urd trafikerar tre dagar i veckan i vardera riktningen.

Enligt Dan Röding som ansvarar för fraktverksamheten på Stena Line, har fraktlinjen varit efterfrågad av marknaden under många år, därav satsningen. Han säger vidare att passagerarna än så länge varit få.
– Vår målgrupp är i första hand fraktförande bolag såsom speditörer, åkerier och industrikunder. Vi har inte marknadsfört denna linje som en passagerarlinje, säger Röding.
I maj sätts ytterligare ett fartyg in på rutten, Stena Gothica. Då möjliggörs dagliga avgångar från bägge hamnarna och lastning och lossning blir smidigare då hamnuppehållen varar hela dagen. Vartdera fartyget har en kapacitet om 1 600 lastmeter.
Fortsättningsvis är det enbart passagerare med fordon man tar emot, som alltså inte behöver använda landgång.
Fartygen har 46 passagerarhytter och kan ta cirka 180 passagerare var.
– Vi tror absolut att vi kommer att få resenärer från Sverige till Hangö. Det är svårt att säga hur många, men vi tror att rutten kommer att väcka intresse, säger Kira Marschan.

Stärkt nätverk i norra Europa
Med den nya färjelinjen utökar och stärker Stena Line sin position i Östersjön.
Röding säger att Stena Line under många år stärkt sitt nätverk i norra Europa, både med fler linjer och med mer kapacitet. I Östersjön har man sedan tidigare tre linjer, Karlskrona–Gdynia, Travemünde–Liepaja och Nynäshamn–Ventspils. Fler och större fartyg har satts in under åren.
Även vid Hangö Hamn välkomnar man Stena Line.
– Som en ledande hamn för effektiva transportrutter, centralt belägen i södra Finland, delar vi Stena Lines mål om att skapa hållbara transportkedjor i Östersjön. Hangö är ett viktigt nav för handel och industriprodukter, bilindustrin, och export av skogsprodukter. Den nya linjen utökar våra förbindelser med viktiga marknader i Sverige, säger Anders Ahlvik, vd för Hangö Hamn i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.