Handelsträdgården Deliverde ville hindra smitta – mötte hatstorm

– Det är en sak om det är kritik, men en helt annan sak när det blir osakligt, säger Liisa Lindroth, som äger handelsträdgården Deliverde tillsammans med sin man Hannu och sonen Eero.
Åboföretaget, som odlar sallad och örter i byn Paimala norr om Åbo, har under den senaste veckan blivit utsatt för kritik på sociala medier av en liten grupp människor.
Det hände efter att man gick ut på Facebook och meddelade att man tagit i bruk Åboföretaget Noccelas system för att kunna spåra kontakter mellan arbetarna om någon smittas med covid-19.
– När vi publicerade inlägget var det snabbt en person som meddelade att vi är hysteriska och att hen slutar köpa våra produkter. För min del är det helt okej. Det är upp till var och en att göra egna köpbeslut och det gör människor varje dag i Finland, säger Lindroth.
Det var vad som följde sedan som hon har svårare att smälta.
– Hen ville tydligen att alla andra skulle göra som hen och fortsatte att skriva inlägg, delade vårt inlägg i diverse grupper och det gjorde att flera personer drogs till vårt inlägg.
Anklagelserna i det som skrevs blev värre och värre. Diskussionen under inlägget ledde till smutskastning, grova övertramp och rena lögner.
– Till slut anklagade de oss för att driva ett koncentrationsläger, att Noccela-systemet delar ut elchocker för de som inte håller avstånd och att våra arbetare inte vågar säga emot av rädsla för att bli av med jobbet. Det är helt absurt, säger Lindroth.
Kritiken har kommit från personer som på sina sidor sprider konspirationsteorier om att coronapandemin är påhittad och att vacciner används för att styra folket. Lindroth har också fått vaccinkritisk propaganda skickad till sin mejl.
Ville undvika företagets konkurs
Systemet som Noccela har utvecklat och Deliverde tagit i bruk är föga förvånande inte sådant som kommentarerna beskrev det som.
I stället handlar det om en liten elektronisk dosa som bärs i en rem kring halsen, eller i fickan, och som piper till om du befinner dig mer än 30 sekunder inom en och en halv meter ifrån en annan person med motsvarande dosa. Pipandet kan pausas i upp till 10 minuter.
– Varningen räknar vi som en bonusfunktion. Den egentliga orsaken till att vi tog systemet i bruk är att det registrerar vem som har haft längre kontakt med vem. Det betyder att om någon i personalen drabbas av corona, så kan vi snabbt se vem annan som har blivit exponerad, säger Eero Lindroth.

Liisa Lindroth säger att det egentligen är bisarrt att vara tvungen att försvara sig mot dylika anklagelser, men vill ändå understryka att ingen i personalen hade något emot att systemet infördes.
– Tvärtom. De förstår alla vikten av att vi inför så många säkerhetsåtgärde som vi bara kan. Vi är ett litet företag med 45 anställda. Om vi får en storspridning kan det betyda att hela företaget går under, säger hon.
Deliverde har övervakning av verksamheten dygnet runt.
– Om vi får stänga för två veckor så betyder det att vi får bygga upp hela verksamheten i princip från början. Alla växter hinner dö på den tiden, säger Eero Lindroth.
Polisanmälde trakasserierna
Till en början var Liisa Lindroth tveksam till att alls tala med ÅU om saken. Dels för att läget nu har lugnat ner sig på deras Facebook igen, och dels för att den absoluta majoriteten av reaktionerna på inlägget har varit positiva.
– I dagsläget har runt 1 100 personer gillat inlägget, och många har också försvarat oss i kommentarerna, vilket vi är tacksamma för.
Men i längden gjorde det att saken drogs ut och förvärrades. Slutligen fick man städa bort de värsta kommentarerna, medan kommunikationsavdelningen sakligt svarade på den mera städade kritiken.
De värsta uppviglarna är nu polisanmälda.
– Kritikerna är fem-tio stycken, en marginell skara, men det ger ju ändå en olustig känsla. Det känns ändå som att det är slöseri med polisens resurser och saken ska inte behöva gå så här långt, säger Liisa Lindroth.
Nu vill hon helst bara glömma händelsen.
– Jag skulle nästan kunna säga att det har varit en intressant upplevelse … men sen, ändå inte.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.