Han vågade satsa på militärfordon och fick staten med sig – nu tror han på fler stora affärer för Sisu Auto i Karis

Man ser stundvis bara himmel genom framrutan när Sisu GTP 4×4 busenkelt klättrar upp för de branta backarna på testbanan på Sisu Autos fabrik i Karis. Bakom ratten sitter Sisu Autos vd, företagaren Timo Korhonen .
Han berättar att det 13 ton tunga pansarfordonet också klarar av en sidolutning på 40 grader men det väljer han lyckligtvis att inte visa prov på. I stället tar vi en tur på landsvägen. Jo, pansarfordonet är faktiskt registrerat för vanlig vägtrafik. Redan med den svagare motorn på knappt 300 hästkrafter kommer man lätt upp i 80 kilometer i timmen.
Viktigt med komfort
– Man kan förflytta manskap ganska snabbt och bekvämt med de här bilarna. Det kan bli långa åkturer så komforten är avgörande. Det är viktigt att man har krafter kvar när man kommer fram. Att bygga bra bilar är inte kärnfysik. Det mesta handlar om bondförnuft, säger Korhonen.

Korhonen och Sisu Auto har helt klart varit något på spåren med utvecklingen av GTP som startade redan 2015 och har kostat cirka 20 miljoner euro. Under år 2021 testade Försvarsmakten sex GTP-fordon i krävande förhållanden.
Nylands brigad har medverkat till testerna
Provkörningar har bland annat gjorts på Nylands brigads övningsområden. I fjol gjorde Försvarsmakten en beställning på 25 fordon vilket betyder att serietillverkningen av GTP kan starta i Karis.
– Vårt samarbete med Försvarsmakten gör det möjligt för oss att utveckla och tillverka produkter i Finland. Det gäller inte bara oss utan också våra underleverantörer, säger Korhonen.
Fler anställda behövs
De 25 fordonen ska tillverkas ännu under detta år. Det betyder att man kommer att behöva stärka bemanningen i Karis med upp till 40 personer. Sisu Auto har i dag cirka 75 anställda. Före pandemin var personalstyrkan 110 personer. Nu finns behov av ett 20-tal personer till kontoret och lika många till produktionen.
– Vi anställde faktiskt ett ukrainskt par förra veckan. Jag tycker att vi måste visa solidaritet. Det ukrainska folket jobbar för oss där nere. Vi kan hjälpa till här uppe. Men de facto växer vi inte så mycket här i Karis. Tillväxten är större i vårt nätverk av underleverantörer.

Sisu Autos nya militära produkt är det bepansrade fyrhjulsdrivna fordonet Sisu GTP.
– Den har ett bra skydd, den är bra i terrängen och på landsvägen. Försvarsmakten har redan konstaterat att förhållandet mellan pris och kvalitet är överlägset. Att vi bygger bilen av kommersiella komponenter håller priset nere, säger Korhonen.
Ett speciellt chassi
En annan av GTP-familjens finesser är att Sisu har tagit fram ett chassi som används i alla varianter av fordonet. I stället kan karossen variera beroende på vilken funktion fordonets påbyggnad ska ha. Försvarsmaktens beställning gäller fordon med plats för två plus åtta personer.
– Idén är att vi ska kunna skapa volym i produktionen trots att modellerna kan variera. Det är fullt möjligt att sälja bara chassin till andra länder och sedan bygga på dem på ort och ställe.
En bärkraft på tre ton
Det tar bara 15 minuter att koppla en färdig kaross på chassit. Karossen fästs med bultar i chassit. Runt bultarna sitter gummidämpare som bidrar till komfort och minskat buller i korgen. Tekniken i chassit sammankopplas sedan med snabbkopplingar i karossen.
Fordonen har en egenvikt på cirka 13 ton och en bärkraft på tre ton.
– Tre ton låter kanske inte så märkvärdigt men det är ganska mycket för ett terrängfordon, säger Korhonen.
Ryggraden är civil
Det har gått över tio år sedan Sisu Auto senast serietillverkade militärfordon. Då levererade man cirka 400 militärfordon under treårsperiod.
– Behovet av militärfordon kommer och går. Ryggraden är våra civila lastbilar. De är vår basföda. Tack vare dem kan vi hålla produktionen i gång hela tiden och reagera snabbt om behovet ökar på den militära sidan. Dessutom kan vi upprätthålla den dagliga kontakten till underleverantörer som är så viktig när man sysslar med specialprodukter.
Bra orderstock
Sisu Auto har enligt Korhonen en mycket bra orderstock på den civila sidan just nu.
Väghållningsbilar i serien Sisu Polar är Sisu Autos kungsprodukt och har blivit mer eller mindre en standardprodukt för Karisfabriken fast det är fråga om ett specialfordon.
Man tillverkar i huvudsak lastbilar med fyra eller fem axlar. Undantagsfall är treaxlade bilar som drar på alla axlar.

Till Sisu Auto i Karis levereras motorer, växellådor och elsystem enligt CKD-koncept (Complete Knock-Down) vilket innebär att komponenterna kommer i delar och monteras och installeras i Karis enligt fabrikens egna specifikationer.
En färdig Sisu består till en tredjedel av komponenter från Mercedes. Av övriga komponenter är 60 procent inhemska.
– Det är ingen idé för oss att tillverka egna motorer och komponenter. Vi kan hellre köpa en katalysator för 10 000 euro än att sätta 10 miljoner på att utveckla den.
”Tar över där en vanlig lastbil slutar”
Korhonen förklarar att Sisu tar över där en vanlig Mercedes-lastbil slutar.
– Det är vår konkurrensfördel att kunna tillverka extremt specialiserade bilar till ett konkurrenskraftigt pris.
Sisu Autos andel av de väghållningsfordon som säljs i Finland är över 50 procent.

Det unika med Sisu Auto är att det på monteringslinjen står både civila lastbilar och militärfordon.
– Jag har varit på ganska många fabriker i världen och aldrig sett det. Det kräver att montörerna har ett mångsidigt kunnande, säger Korhonen.
På 80-talet rullade nästan 1 000 lastbilar per år ut ur fabriken i Karis. Före lågkonjunkturen på 90-talet och fram till finanskrisen 2008 var produktionen mellan 400 och 500 bilar per år.
Siktar på ett per dag
Nu tillverkar man ett militärfordon i veckan men på sikt ska man tillverka ett per dag. Då skulle man vara uppe i samma nivå som före fallet 2008.
Skillnaden är att förhållandet mellan civila bilar och militärfordon som tidigare varit 80/20 kommer vara 20/80.

Sisu Auto har fått en ny delägare då det statliga investeringsbolaget Suomen Teollisuussijoitus Oy, Tesi, har köpt 19,9 procent av aktiestocken.
– Investeringen har gjort att vi har kunnat trappa upp produktionen snabbare. Det visar också att man tror på GTP som en bra finländsk exportprodukt. Militära affärer görs mellan ländernas ministerier. Därför är det viktigt att Tesi är med. Det är tryggare för köparen om de vet att tillverkaren har tillräckligt breda axlar. Dessutom ser finansieringsinstanserna mer positivt på oss när staten är med.
Sysselsättning långt fram i tiden
Korhonen tror att militärfordonen i bästa fall kan sysselsätta Sisu Auto i tiotals år.
– Det är bra att Försvarsmakten är vår första kund. Vi har närmat oss Sverige i försvarssamarbetet. Sverige har ett start flygvapen och en stark flotta. Förhoppningsvis kan vi vara med och bygga upp deras landförsvar. Jag tror att vi kan få finansiering från Sverige och Norge.
Korhonen säger att man förhandlar med flera länder.
– Inom ett halvår kommer vi sannolikt att ro i land rätt stora affärer. Om man har många affärer på gång brukar åtminstone någon bli av.
Det värsta är inte att ta fel beslut utan att inte ta några beslut alls. Rodret fungerar inte om inte båten är i rörelse
Ingenjören Korhonen som redan på 90-talet visade att han kan slå de stora tillverkarna då Sisu Racing tog tre Europamästerskap i truckracing på raken, verkar ganska tillfreds med situationen på Sisu Auto för tillfället.
Den senaste satsningen på militärfordon var ett rätt vågat drag av Korhonen som drivit Sisu Auto som ensamföretagare, vd och enda styrelsemedlem i tio års tid.
– Det har krävts lite civilkurage för att få skutan att svänga. Men jag har också kunnat ta snabba beslut. Det värsta är inte att ta fel beslut utan att inte ta några beslut alls. Rodret fungerar inte om inte båten är i rörelse, säger han.
Alla som kör fordon är inte heller chaufförer. Det kan vara t.ex en söndagsskollärare. Chaufför är ett yrke och titel. Många journalister kallar vilken rattvridare som helst för chaufför. Helt fel.
Korrekt påpekande. Det är tacksamt att ha läsare som kan. Jag korrigerar. Mvh Kristoffer Nöjd
Kaross, inte korg! Lite respekt för svenska språket, tack. Bilar/fordon har chassie/ram som karossen fästs på. Direkta översättningar funkar inte, utan man måste kunna lite själv också.