Han skildrar barndomens bogserare som plötsligt dök upp i Åbo – ”Tolvan är unik” säger Mathias Luther

På 1950- och 60-talen när Mathias Luther växte upp passerade en timmerbogserare som hette Tolvan ibland utanför stugan i Jakobstad.
Sedan tänkte Luther inte mer på båten – innan den plötsligt dök upp i Åbo 2008, köpt av lokala skepparen Bengt Fredriksson.
Då var Tolvan i dåligt skick, minns Luther.
Fredriksson planerade att använda Tolvan som bogserare. Båten fixades upp, men kom inte i trafik igen.
Mitt i Åbo
Nu står Tolvan sedan många år parkerad på östra sidan av Aura å i Åbo, låt vara att den är tillfälligt flyttad till Västra hamnen under Tall Ships Races.
Pensionerade journalisten Luther minns att ÅU småningom gjorde ett reportage om Tolvan, och en tid senare gjorde han ett eget för Hbl.
– Först fascinerade det mig att Tolvan alls fanns kvar och fortfarande hade samma namn. Sedan insåg jag att båttypen, och alla systerfartyg, spelat en historisk roll, säger Mathias Luther.

Föredrag blev starten
För fem år sedan blev han ombedd att hålla ett föredrag om Tolvan på ett sjöfartsseminarium i Jakobstad.
Där träffade han människor som hade erfarenheter av båten och han insåg att det också fanns mycket material om den. Det blev starten för den research som nu resulterat i den pinfärska boken ”Tolvan – Mer än en bogserbåt”.
– Tolvan är unik på så sätt att den globalt bäst representerar sin stora tillverkningsserie, säger Luther.
Det byggdes 88 båtar av just den här typen, 74 fot långa och med en motor på 500 hästkrafter. De tillverkades av små varv i USA för den amerikanska armén.
– Men serien startade inte för landstigningen i Normandie, som det ibland påstås, utan för arméns transportbehov längs USA:s östkust.

Tolvan, byggd 1944, var med i världskriget, men vid Englands kust. När Tolvan småningom kom till Finland fick hon en lång historia som timmerbogserare, och det var som sådan Luther såg båten i sin barndom.
– Timmerbogserandet är i dag en livsstil och näring som hos oss bara finns kvar hos 1–2 bolag i Insjöfinland, konstaterar han.
År 1973 började Tolvan användas som isbrytare, men togs småningom ur bruk – för att landa i Åbo på 2000-talet.
Det är alltså en båt som bär på en betydande och väldokumenterad historia och som kan beskådas på central plats vid Aura å. En del gamla föremål från Tolvan finns dessutom i museet Forum Marinums samlingar, snett över ån från där båten normalt står.
Forum Marinum tackade nej
Därför blev Mathias Luther något förvånad när han tidigare i somras hörde sig för om Forum Marinum, som har en bokavdelning i sin shop, vill sälja boken. De tackade nej.
Boken ska ha passerat via ett par personer vid Forum Marinum, och beskedet var enligt Luther att man inte tar in en bok om en ångbåt från Jakobstad.
– Men Tolvan är dieseldriven och kan nästan ses från Forum Marinum. Jag kunde smälta beslutet ifall de hittat 27 fel i boken, men det sades inget om något sådant, säger Luther.
Han säger att det också antyddes att en bok på svenska inte riktigt går åt, samtidigt som han berömmer Forum Marinum för att normalt ha rätt bra svensk service.
– Det nämndes också att det är besvärligt att upprätta ett försäljningskonto för mig. Men jag tycker att Forum Marinum, nära hamnen med fartyg till Sverige, och med sitt nationella ansvar nog kunde ta in boken. Vår sjöfart har dessutom haft starka svenskspråkiga inslag, säger han.

ÅU har varit i kontakt med Forum Marinum men de vill inte offentligt i det här sammanhanget kommentera beslutet eller hur de överlag väljer böcker.
Mathias Luther säger att han ännu inte försökt få andra lokala butiker att ha den i hyllan, men den finns bland annat i Jakobstads bokhandel och i Skeppsgården i Jakobstad och i flera nätbokhandlar.

Fasligt vad fiffig man är i Åbo! Riktiga drullputtar anser jag mig som född och uppvuxen i Åbo vara berättigad att säga i denna fråga! Man får skämmas och vara försiktig att berätta varifrån man kommer!