Förflytta dig till innehållet

Han påverkar beslutsfattare genom bilder och videor på algblomningarna

Kari Westerholm
Man fotograferar vatten på ett berg.
Jaakko Ruola. Han fotograferar och filmar Skärgårdshavet i syfte att väcka uppmärksamhet kring övergödningen.

Sommarens rikliga algblomning är den konkreta årliga påminnelsen att Skärgårdshavet mår dåligt.

Naturfotografen Jaakko Ruola försöker genom att sprida fotografier och videoklipp av algläget få så väl gemene man som beslutsfattare att inse allvaret med övergödningen av Östersjön.

– Skärgårdshavet är unikt för oss i Finland och ett oersättligt nationalarv som vi inte kommer att ha kvar om vi inte gör något nu, säger Ruola.

Ruola är också innehållschef för projektet ”Det unika Skärgårdshavet.”

Ovanligt mycket alger i inre skärgården

Jaakko Ruolas video av algblomningen i Skärgårdshavet har fått över 18 000 visningar i sociala medier och väckt en hel del känslor.

Se videon här:

Ruola säger att han i år överraskats av hur mycket alger det funnits i den inre skärgården, bland annat vid Mynälahti nära Nådendal. Vanligtvis brukar algtäcket vara värst i den yttre skärgården.

– Hur bra algerna syns beror på vädret, men de finns alltid där. Ibland kan det vid stranden inte synas några alger alls medan det längre ut finns ett helt täcke av dem. Om det har blåst mycket kan de också ha blandat sig in i vattnet mer, säger Ruola.

Dessutom är havsbottnen enligt honom i fasansfullt skick, vilket man inte kan se med blotta ögat. Han har också observerat andra tecken på att havet mår dåligt, som att fiskarter som flundran försvunnit.

Alger i hav, tagna med drönare långt i från.Jaakko Ruola
Mynälahti. I år har det enligt Ruolas uppfattning funnits exceptionellt mycket alger i den inre skärgården.

Växte upp med kristallklart havsvatten

Ruola började med naturfotografi i skärgården kring sekelskiftet, varefter han läste in sig på övergödning och alger och började fundera på varför havet mår så dåligt och åtgärderna är så otillräckliga.

– Jag kommer bra ihåg det klara havsvattnet och fiskarna från min barndom i Gustavs. Jag har under min livstid sett hur Skärgårdshavet förändrats till det dåliga skick det är i nu.

Han säger att det finns en risk att unga som aldrig sett havet i dess bästa dagar bara accepterar läget. Därför måste man agera nu.

Då Ruola insåg att han vill påverka valde han fotografi och video som medel eftersom det är ett sätt att väcka känslor och intresse.

– Jag har märkt att det fungerar bra att påverka folk genom bild och video. Det vädjar till känslorna och aktualiserar problemet för den som inte bryr sig om skriverier med svåra termer och procenttal, säger Ruola. Det är bättre att beröra än att bara berätta.

Fotografierna berör till exempel föräldrar som inser att deras barn inte kommer kunna simma i skärgården eller åka ut på trevliga båtfärder.

Ruola vill förutom att väcka uppmärksamhet kring övergödningen med sina fotografier få fram Skärgårdshavets fina stämning och ta fram hur unikt det är.

Algtäcke taget uppifrån.Jaakko Ruola
Det Unika Skärgårdshavet. Havet är sjukt och behöver botas från grunden genom att inte låta näringsämnen rinna ut i havet.

Det unika Skärgårdshavet-projektet

Projektet ”Det unika Skärgårdshavet” står just nu inför utmaningen att få beslutsfattare att implementera åtgärder mot övergödningen.

– Problemet är tydligt och lösningen är tydlig. Det kommande året gäller det bara att få saker att faktiskt hända inom beslutsfattandet och få tillräcklig finansiering i regeringens budget.

Projektets huvudsakliga mål just nu är att få åtgärder som gynnar Skärgårdshavet inskrivna i nästa regeringsprogram. Målet är att få bort Skärgårdshavet från Helcoms så kallade hot spot-lista. Jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde är Finlands enda objekt på hot spot-listan över Östersjöns största belastningskällor.

”Det unika Skärgårdshavet” har redan åstadkommit en hel del genom att medverka till att få beslutsfattare att fokusera på Skärgårdshavet och godkänna vägkartan för att avlägsna Skärgårdshavet från hot spotlistan.

– Jag är en evig optimist och tror att besluten som behöver fattas också kommer att fattas. Om jag inte hade hopp skulle jag nog inte heller ha motivation att kämpa.

Han säger att han och hans medpartner i projektet har ett seriöst sinne och stark vilja.

Det positiva med algerna är enligt Ruola att de konkretiserar att havet är sjukt. Men lösningen är inte att symtomen – algerna – försvinner ur vårt synfält, utan man måste utreda och avlägsna bakgrunden till sjukdomen från grunden.

– Naturen läker sig själv om man ger den möjligheten. Precis som ett sår läker den om man tar bort det som irriterar, i det här fallet att näringsämnen rinner ut i havet i för stor utsträckning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter