Han önskar mer ljus vid Aura ås nedre lopp: ”Nedanför Martinsbron är det lika mörkt som på 1980-talet”

Det är bara att ställa sig vid Martinsbron för att se skillnaden, säger Rami Järvinen.
– Titta åt ena hållet och du ser en vackert upplyst åmiljö. Titta åt andra hållet, och du ser inte riktigt något alls.
– Där någonstans åker Förin i ett mörker, tillägger han.
Åfärjans röda toppljus och den lilla julgranen på däck kan skymtas, i övrigt syns inte mycket mer i ljusväg än de enskilda husens fasadbelysningar och Suomen Joutsens upplysta master.
Kontrasten till hur det ser ut uppströms från Martinsbron är anmärkningsvärd. Järvinen, som driver ett asfaltbolag, är född i Åbo. Han har sett hur staden har öppnat sig mot ån.
– När jag var liten gick det inte alls att rör sig nedströms, det var nästan en skrämmande miljö med alla varv och företag.

Nu, då hela åmiljön har förändrats, verkar det som om utebelysningen inte hängt med.
– Aura å är vårt visitkort, men jag undrar hur de har tänkt här.
Järvinen anser att modern belysningsteknik inte kan vara så dyr eller tekniskt krånglig att det skulle vara omöjligt att fixa mer ljus nedströms.
– Inte är väl Martinsbron så värst vacker men visst kunde också dess former lysas upp lite från det här hållet, om inte annat så stenpelarna.
Aura ås östra kajkant, mellan Sotalaisgatan och Krukmakaregatan, reparerades nyligen. I samband med det skulle det säkert också varit lägligt att installera likadan belysning som uppströms, anser Järvinen.
– En bra belysning ger både trygghet och trivsel, det är rentav en folkhälsofråga att uppmuntra folk att röra på sig mer.

Projektet att lysa upp Aura å behöver inte bli en jättesatsning som ska avklaras på en gång, anser Järvinen. Staden kunde enligt honom sikta på jubileumsåret 2029 och varje år bygga lite till, så att allt skulle vara klart då.
– Företag kunde kanske locka satt vara med, så att de sponsrar vissa avsnitt och får en plakett på synlig plats.

Järvinen räknar med att en upplyst åmiljö, då man beaktar hur många som kan njuta av den, inte är en dyr satsning i jämförelse med många andra av stadens projekt.
– Det sätts massor av pengar på mycket annat. Och så finns det sådant som aldrig blir av. Åbo kunde snart öppna ett museum som skulle presentera alla ogjorda jobb. Utebelysningen vid nedre delen av Aura å har i alla fall stannat på 1980-talet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.