Han har skakat av sig hjärnskakningarna — Christoffer Dahla trivs med mångsidigt arbete i Åbo frihamn


Christoffer Dahla som är kvalitetschef vid Åbo frilager skadade sig för drygt sex år sedan efter en tackling i hockeyrinken men har återhämtat sig väl. Foto: Johan Backas
Pargasbon Christoffer Dahla arbetar som kvalitetschef vid Åbo frilager.
Men det har inte alltid varit en självklarhet att han ska kunna utföra krävande arbetsuppgifter där det gäller att ha många bollar i luften samtidigt.
Orsaken är en tackling i en ishockeymatch med ParSport våren 2014. Dahla minns att han hämtade pucken bakom det egna målet, det följande han minns är att han flyttades från intensiven till avdelningen på Åbo universitetscentralsjukhus.
Det var Dahlas tredje hjärnskakning i hockeykarriären, och den här gången blev följden en liten hjärnblödning.
Återhämtningen tog tid. Till en början sov Dahla nästan 20 timmar i dygnet men var ändå trött.
150 meters gång kändes som coopertest
Att gå de 150 metrarna till postlådan kändes som att springa ett coopertest. Efter drygt tre månaders sjukskrivning återgick Dahla till jobbet i produktionen i Webers fabrik.
Småningom återupptog han också massörsjobbet via sin egna firma.
Nu är han så gott som återställd. När han är trött kan ändå närminnet svika.
– Jag ska inte byta lösenord på Netflix på kvällen, då kanske jag inte minns det på morgonen. Men jag har ett anteckningsblock där jag skriver upp saker och ting. Man har lärt sig leva med det, säger Dahla.

Totalt brukar lyxkryssarna som byggs vid Åbovarvet ha över 100 000 kvadratmeter mattor. Foto: Johan Backas
Själva ishockeyspelandet har han lämnat på läkarnas avrådan, men tränare för ParSport var han några år efter olyckan. Vintertid har han nu bytt sport till rinkbandy.
– Det är för svårt att hålla sig borta från isen och lagsporter, så då är rinkbandy ett mindre fysiskt alternativ, säger han.
De senaste tre åren har han som kvalitetschef vid frilagret kombinerat kontorsarbete med mera fysiskt arbete i lagret.
Om det är brått mellan hyllorna hoppar han själv in och kör truck när det behövs.
– Mest har jag ändå kontakt med kunderna och funderar tillsammans med dem på hur vi kan skräddarsy lösningar och utveckla vårt eget arbete. Det är roligt med nya utmaningar hela tiden, det går inte att plocka svaren och lösningarna från hyllan utan vi får vara kreativa.
I mars började Åbo frilager köra in ett nytt digitaliserat system för att kunderna lättare ska kunna sköta sina ärenden också utanför kontorstiden.
Då coronaepidemin ungefär samtidigt bröt ut blev det bråda veckor för de anställda på frilagret. Då flygtrafiken legat nera har transporterna via hamnen ökat.
– Många kunder fyllde på sina lager för att säkerställa att produktionen kunde fortsätta, så vi hade verkligt mycket jobb under våren, säger Dahla som tror att det kan vara lugnare under hösten när lagren är så välfyllda.
Bilimporten stannade så gott som helt redan i februari, och har stått stilla sedan dess.
Åbo frilager
- Grundat 1964.
- Ligger vid Importgatan 7 i Åbo hamn.
- Erbjuder lagringstjänster främst till företag och importörer.
- Har vuxit stadigt de senaste åren. År 2015 hade företaget 8 anställda och omsatte 1,6 miljoner euro, nu är de anställda 16 och omsättningen 2,6 miljoner euro.
- Hör till Åbo hamn Ab-koncernen, som äger 53 procent av företaget.
- Övriga stora ägare är bland annat banker, försäkringsbolag och bilimportörer.
Stora förändringar på gång vid hamnen
Åbo frilager har vuxit rejält de senaste åren, och nästan fördubblat sin omsättning. Trots coronaepidemin ser vd Stefan Lindström med tillförsikt på framtiden.
Om tio år kan hela hamnområdet se väldigt annorlunda ut. Hittills har det i offentligheten mest varit tal om den nya gemensamma passagerarterminalen för Viking Lines och Tallink Siljas passagerare, men faktum är att hela hamnen byggs om. I samband med det har frilagret planer på att utvidga hallarna och effektivera verksamheten.
I nuläget går Importgatan genom frilagrets område ut till Runsala, vilket gör det krångligare då extra försäkringar och tillstånd behövs för att köra t.ex. bilar på allmänna vägar.
Lindström hoppas att det från år 2026 i stället kunde gå en allmän väg från Suikkilavägen längs med stranden till Runsala.
– I något skede framfördes planer på en bro som skulle gå över vårt område, men det motsätter vi oss starkt då vi inte vill ha en massa pelare som försvårar verksamheten på vårt område, säger Lindström.

Stefan Lindström, vd:n för Åbo frilager, säger att det påverkar också dem att Åbovarvet i framtiden levererar ett fartyg och inte två i året. Foto: Johan Backas
Han ser också fram emot att problemen med de återkommande översvämningarna i hamnen kan åtgärdas när hela området förnyas.
Åbo frilagers område är totalt 28 hektar stort, hallutrymme finns det cirka 40 000 kvadratmeter av.
De senaste åren har miljövänligheten stått högt i kurs, så de nyaste hallarna är uppvärmda med jordvärme. Följande projekt kunde vara att installera solpaneler för att bli mer självförsörjande på el.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.