Förflytta dig till innehållet

Han gjorde sin cykeldröm till verklighet – tränar ofta i Kimitoön

Välutrustad. Inför ett lopp eller en utflykt blir cykeln fullpackad med utrustning. Det gäller att bara packa det allra nödvändigaste, men att ändå vara förberedd på överraskningar. Foto: Andrea Wiklund


Jag möter Toni Lund utanför hans arbetsplats i Västcentrum i Åbo. Längs gator, genom skogar och över spångar cyklar vi tills vi kommer fram till myren Pomponrahka nära flygfältet. Ödemarker är hans favoritställe att cykla på. I bagaget har han otaliga cykellopp, av varierande längd och i varierande terräng.
Intresset för cykling började redan i barndomen. Lund har alltid älskat att cykla, ända sedan han lärde sig det som pojke. Trots detta har han ingen juniorbakgrund i tävlande, utan började träna på allvar först i slutet av 1990-talet, efter armén.
Först tränade han landsvägscykling men märkte snart att det inte var hans grej. Sedan deltog han i sitt första långa lopp år 2006 och intresset för distans och uthållighet vaknade till liv.

Det kommer svaga stunder man måste övervinna

Lund betonar den mentala aspekten av långdistanscykling. Det handlar mycket om vad som pågår i det egna huvudet och hur man hanterar det.
– Långa lopp öppnar en dörr in till dig själv och man hittar saker inom sig man inte visste fanns. Det kommer svaga stunder man måste övervinna, då man tror man kommer tvingas avbryta men man pushar på istället.
Trots att det kanske tekniskt sett handlar om cykeltävlingar, är det enligt Lund egentligen fråga om ett äventyr. Det händer mycket oförväntade saker under ett lopp, vilket gör det till en äventyrlig upplevelse som kräver en äventyrlig inställning hos cyklisten.

På 2010-talet blev fatbikes vanligare

Efter det första långa loppet, blev loppen han deltog i gradvis längre och svårare. På 2010-talet blev så kallade fatbikes vanligare, vilket gjorde honom intresserad av snö och vintercykling. Fatbikes är cyklar med väldigt tjocka hjul som lämpar sig för cykling på annars besvärliga underlag, såsom snö.
Av en slump hittade Lund information om Iditarod Trail Invitational (ITI) på internet. Ett lopp genom Alaskas obarmhärtiga vinter, som verkade totalt omöjligt att genomföra. Det handlar inte bara om ett långt lopp, utan man måste kunna överleva också.
– Att jag skulle kunna delta såg jag som en omöjlighet i början av 2000-talet, det var dyrt och svårt. Då Fatbikes blev vanligare ändrades min attityd till ”kanske det ändå inte är helt omöjligt.”

Första loppet: Rovaniemi 150

År 2013 deltog han i sitt första vinteruthållighetslopp, Rovaniemi 150. Närmare 27 timmar tog det honom att cykla 150 kilometer i Lapplands vinter. Han deltog igen år 2014 och slutade på andra plats.
– Jag begick ett misstag och tog fel rutt, vilket ledde till att jag blev omkörd, trots att jag legat i ledningen under största delen av loppet. Det var ett bitande nederlag.
Rovaniemi 150 fungerar som ett kvalificerande lopp för ITI. Det är nämligen inte vem som helst som får delta i ITI 1 000 miles, utan det krävs att man först bevisar att man verkligen klarar av långa lopp under svåra förhållanden.

Cyklar mycket på Kimitoön

För Toni Lund var Alaska var det största möjliga äventyret han kunde ge sig ut på. Trots att den största cykeldrömmen är uppfylld fortsätter han ändå aktivt att cykla.
Det är för honom ett sätt att fly vardagen och se olika nya platser. I dagens läge gör han några längre lopp per år och cyklar också mycket i Kimitoön, därifrån hans fru kommer.
– Jag lärde mig otroligt mycket nytt under Alaskaloppen och blev en mera erfaren cyklist. Jag skulle gärna åka igen med högre målsättningar och försöka få en bättre placering.

Man måste hitta en balans

Angående hur hans livsstil passar ihop med familjeliv, berättar han att han har lyckan att ha en familj som stöder honom i hans hobby.
– Att kombinera långa lopp och mycket träning med familjetid går nog, men det är inte alltid lätt.
För tillfället tar han det lite lugnare med cyklingen för att ha mera tid för familjen. Man måste hitta en balans mellan arbete, träning, vila och familj.
Trots alla lopp har han inte fått några bestående skador.
– Hittills i alla fall, ta i trä, säger han och knackar på träbänken vi sitter på.

Läs mer om tusenmilesloppet här.

Toni Lund

  • Ålder: 43 år
  • Bor: Pemar, men född och till största del uppvuxen i Åbo.
  • Familj: Fru och tioårig dotter.
  • Arbetar: Som cykelmekaniker på Ajopyörä i västra centrum.
  • Motto: Det klassiska ”Tro på dig själv”. Att lita på sin egen förmåga är en naturlig del av cykling och behövs inte bara under svaga stunder utan genom hela projektet.
  • Antal cyklar i garaget: Tio stycken, av vilka de flesta är i aktiv användning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter