Han fick alla tiders bästa julklapp – en ny njure


Kalevi Kallonen. ÅU-arkiv
En julgåva som man inte ens kunde drömma om. Så beskriver Kimitobon Kalevi Kallonen den nya njure han fick på självaste julafton.
– Jag hade i drygt tre års tid gått på njurdialys tre dagar per vecka, och planerat alla jobb och politiska uppdrag enligt det. I början fungerade dialysen väldigt bra men under hösten kände jag mig allt tröttare. Det var verkligen ett efterlängtat besked då telefonen ringde klockan 5.53 på julaftonens morgon, säger han.
Samtalet kom från ÅUCS, med nyheten om att en ny njure nu fanns att få – om inte det fanns hinder i form av förkylning, tandproblem, sår eller inflammationer.
– Det fanns det tack och lov inte, så min fru skjutsade mig till Åbo, där blev det vidare undersökningar och konsultationer med Mejlans sjukhus i Helsingfors. Så tog jag en taxi dit och klockan 12 på julaftonen började operationen. Så inte kan man klandra den offentliga sjukvården för att vara ineffektiv, säger Kallonen.
Han fick veta att ett litet team läkare gör cirka 400 transplantationer av njurar och mjältar per år, och att läkarna själva hämtar de nya organen, också från andra sjukhus.
– Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att människor säger ja till organdonation, säger Kallonen.
Att han så länge fick vänta på den nya njuren berodde inte på att han skulle ha någon ovanlig blodgrupp, men mycket måste stämma innan en transplantation görs. Ju mera som stämmer, desto mindre medicinering behövs för att hindra avstötning.
– Sådan medicin måste jag ju ta nu, och på två månader får jag inte lyfta mera än 5 kg. Men jag går uppe, och har till och med trampat motionscykel ett tag. Nästa vecka tar jag det lugnt men följande vecka hoppas jag vara i gång som förr – utan att behöva planera hela livet enligt dialysbesöken i Salo. Den tanken känns härlig, även om Salosjukhuset blev som ett andra hem, med jättetrevlig personal.
Kallonen – som ärvt sitt njurproblem från sin mammas släkts sida – är aktiv centerpartist både inom Kimitoöns kommun, på regional och på riksnivå.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.