Förflytta dig till innehållet

Han erbjuder marknadsplats för finlandssvenskt hantverk

Ytterligare ett ben att stå på. 27-åriga österbottningen Robert Bamm, som studerat ekonomi vid ÅA i Åbo, med sin senaste webbsatsning: hantverksmarknadsplatsen Heimlaga.fi. Foto: Jean Lindén


För finlandssvenska hantverkare som vill sälja sina produkter på nätet erbjuder Robert Bamm en lösning: sajten Heimlaga.fi.
Bamm blev i våras ekonomie magister vid Åbohanken men bor nu i Vasa.
Redan under studietiden jobbade han med att skapa webbsidor och nätbutiker. I portfolion finns bland annat webbshopen Lykkeliten och fotbollsspelaren Tim Sparvs hemsida.
Det fortsätter Bamm med, samtidigt som han är delägare i stylingföretaget Voga Styling med verksamhet i Vasa och Helsingfors. Och så har han alltså lanserat Heimlaga.
Robert Bamms mamma har en handarbetsaffär hemma i Vörå. Han insåg att det finns många hantverkare som inte behöver en egen webbshop, men som kan ha nytta av en marknadsplats på nätet.
Heimlaga lanserades i höstas och har nu ett tiotal försäljare: en från Borgå och resten från Österbotten. De saluför bland annat smycken, babykläder och handväskor.
Försäljarna får varsin profilsida där de laddar upp bilder på sina varor, beskriver och prissätter dem och bestämmer fraktkostnaden. De kan förstås också länka till sin sida i sociala medier.
Heimlaga tar en årskostnad på 65 euro per år plus 9,5 procent av försäljningspriset, förklarar Bamm intjäningslogiken.
En gång i månaden betalar han ut pengar till hantverkarna. Dessutom marknadsför han sajten på Facebook och Instagram.
Försäljarna, som kan vara företag eller privatpersoner, sköter postandet av varorna själva.
Nu hoppas Robert Bamm också få med hantverkare i Åboland.
– Vi har många bra hantverkare i Svenskfinland. Man kan egentligen sälja vilka produkter som helst, också bakverk. Jag skulle gärna få med metall- och trähantverk, för jag tycker de är tilltalande.
Av hantverkarna kräver det inte mycket datakunskaper, påpekar han. Man ska ladda upp foton på sina produkter och beskriva dem. Men Bamm kan hjälpa till med det tekniska.
När man registrerat sig kan man börja sälja sina produkter i princip samma dag, säger Bamm.
Ännu har Robert Bamm inga förväntningar på att själv dra in stora pengar med Heimlaga.
– Det här är ett sidoprojekt för mig nu, och en kul grej. Jag vill att tjänsten ska vara billig så att man inte behöver fundera desto mer på om det lönar sig att vara med. Heimlaga kan vara en språngbräda för den som vill sälja via nätet.
Många populära hantverksbloggare har egna webbshoppar för sina produkter, konstaterar han.
– Men det är bara bra att finnas i flera kanaler. Man kan samtidigt sälja till exempel på marknader, i egen butik och i en webbshop. Och det är ju optimalt att gå med i Heimlaga nu före jul!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter